MAINOS

Parhaat vinkit puutarhaan


Suomen kesä on lyhyt, joten siitä kannattaa ottaa kaikki ilo irti. Olipa puutarhasi sitten iso tai pieni, näillä vinkeillä voit loihtia siitä ikioman paratiisisi.


Hortensia ja tomaatit kukkivat sulassa sovussa

Mitäpä olisi puutarha ilman kasveja. Kun ilmat lämpenevät, viherpeukalot pääsevät vauhtiin. Yrtit nauttivat edelleen suurta suosiota, ja tomaatit viihtyvät niin kasvihuoneessa kuin terassillakin.

- Hyötykasvit ovat tämänkin kesän trendi. Viiniköynnöksistä löytyy lajike, joka menestyy jopa avomaalla. Marjapensaita voi kasvattaa myös ruukuissa, Kokkolan Kodin Terran piha- ja puutarhapuolen myyntipäällikkö Virpi Mäkelä kertoo.

Hyötykasvien lisäksi puutarhaan mahtuu myös kukkakasveja. Orvokit ja petuniat ovat perinteisiä vaihtoehtoja, kun taas terassihortensia hurmaa runsaudellaan.


- Nykyään ihmiset haluavat jo valmiiksi kookkaita ja näyttäviä taimia. Näkösuojaksi sopivat havukasvitkin ostetaan jumbokokoisina.

Entä jos ei omistakaan viherpeukaloa? Jääkö kukkiva keidas silloin vain haaveeksi?

- Kannattaa valita oikea kasvi oikeaan paikkaan. Kastelua voi helpottaa valitsemalla altakastelevat ruukut ja kastelukiteitä sisältävää kesäkukkamultaa. Apua taimien valintaan saa niin Kodin Terran henkilökunnalta kuin myymälän hortonomiltakin, Mäkelä opastaa.

Grilliherkut kuuluvat kesään

Kun satoa saadaan omasta puutarhasta, on luontevaa myös kokata ulkona. Siksi grilli kuuluu kesään.

Kodin Terran valikoimista löytyy niin perinteisiä hiiligrillejä kuin moderneja kaasugrillejäkin. Savustaminen on nyt muotia, joten grillin sijasta voi ostaa vaikka savustusuunin.


- Nykyään ihmiset ostavat ison ja tehokkaan grillin. Kolmella polttimolla varustettu grilli on yleisin, mutta tarjolla on myös muita vaihtoehtoja.

Grilliä hankittaessa kannattaa aluksi miettiä, kuinka usein tulee grillattua ja kuinka ison porukan vatsat pitäisi saada täyteen. Näin selviää sopiva grillin koko.

- Sen jälkeen valitaan malli ja lisämukavuudet. Grilli hankitaan useammaksi vuodeksi, joten laatu on tärkeä valintakriteeri.

Grillauksen jälkeen on mukava nauttia ruoka ulkosalla. Tänä kesänä puiset kalusteet ovat väistymässä polyrottingin tieltä. Rottinkikalusteet ovat helppohoitoinen ja näyttävä ratkaisu.

Sohvaryhmät houkuttelevat laiskottelemaan. Polyrottinkikalusteet pärjäävät hyvin taivasalla ja pinnan voi käsitellä suoja-aineilla.


Polyrottinkisten kalusteiden lisäksi myynnissä on myös laadukkaita muovisia pöytäryhmiä.


Tukevalla terassilla kelpaa loikoilla

Kalusteita ja grilliä ei jaksa olla koko ajan siirtelemässä ruohonleikkurin tieltä, joten jokainen puutarha tarvitsee kunnon terassin.

Terassi rakennetaan esimerkiksi betonitolppien varaan, jotta routa ei pääse liikuttelemaan sen rakenteita. Aluspuut ja terassilaudat löytyvät Terran noutohallista.

- Kaikki puutavara on katon alla säältä suojassa ja rakennuspuolen myyjät auttavat valinnassa, rakennus- ja remontointipuolen myyntipäällikkö Peter Strömsholm kertoo.

Peter Strömsholmin mukaan painekyllästetty 28x145 lauta sopii erinomaisesti terassin rakentamiseen.


Noutohallista löytyy sekä kyllästettyä että käsittelemätöntä puutavaraa. Maalaisromanttista tyyliä hakevat ihastuvat varmasti ruotsalaiseen OrganoWoodiin. OrganoWood on kestävä ja luonnollisen värinen puu, joka harmaantuu ajan mittaan kauniin hopeanharmaaksi.

- Noutohallissa on helppo asioida. Sinne voi ajaa suoraan sisään, lastata kuorman, maksaa ja ajaa pois. Jos ei omista peräkärryä, meiltä saa kärryn lainaan ilmaiseksi.

Valmiista terassista kannattaa pitää huolta. Talven jälkeen terassi pestään. Kun puu on kuivunut, sen pintaan sivellään terassiöljyä.

- Joissakin terassiöljyissä on sävy mukana ja osa on sävytettäviä. Ruskea on ylivoimainen ykkönen, mutta myös harmaa on tulossa muotiin.

Kodin Terra tarjoaa asiakkailleen ilmaisen sisustussuunnittelupalvelun, jota voi halutessaan hyödyntää myös terassin sisustusta pohdittaessa. Katso videolta, kuinka palvelu toimii.


Terran kivipihalta löytyy sekä betonitolppia että pihakiviä.


Tarkat työohjeet terassin rakentamiseen löytyvät Terran nettisivuilta.

Puutarha on oma keitaasi

Oma puutarha kannattaa rakentaa juuri sellaiseksi kuin itse haluaa. Jotkut haluavat hifistellä grilleillä ja katoksilla, kun taas toiset nauttivat kasvimaan kitkemisestä.

- Toinen tykkää auringosta ja toinen lekottelee mieluummin varjossa. Terassi voi olla olohuoneen jatke, jolloin valokate suojaa sitä sateelta ja liialliselta auringolta, Strömsholm sanoo.

Talon tyyli jatkuu yleensä myös pihalla: maalaisromanttista tyyliä voi korostaa valkoisella aidalla ja pelkistetty kivipiha toimii modernina ratkaisuna.

Myös terassin voi sisustaa täysin makunsa mukaan.- Kun asiakas saapuu tänne ostoksille, hänellä on unelma. Sen unelman me pyrimme toteuttamaan.

Ilman lämmetessä terassikausi pyörähtää kunnolla käyntiin. Sen jälkeen vain mielikuvitus on rajana.

- Ilma on lämmennyt edellisinäkin vuosina, joten eiköhän niin käy nytkin. Lähdemme hyvillä mielin kohti kesää, Strömsholm hymyilee.

Kodin Terran valikoimista löytyvät myös piharakennukset aina saunoista latoihin sekä kylpytynnyrit.Miksi juuri Kodin Terra?

  • Hinnat ja tuotetiedot ovat selkeästi esillä.
  • Saman katon alta löytyy laaja valikoima.
  • Ammattilaiset auttavat materiaalien ja tuotteiden valinnassa.
  • Terralla on alueen laajimmat aukioloajat. Se on auki arkisin 7-21, lauantaisin 8-18 ja sunnuntaisin 10-18.