MAINOS

Keskustan asukkaat ovat kaiken A ja O

Millainen olisi unelmiesi keskusta? Olisiko siellä paljon kävelykatuja vai kenties enemmän parkkitilaa? Tapahtuisiko siellä joka päivä jotakin?

On hyvin vaikea kuvitella täydellisesti toimivaa keskustaa, joka ottaisi kaikki osa-alueet tasapuolisesti huomioon. Onneksi asiaa enemmän tuntevat ovat hoitaneet suunnittelun valmiiksi.

- Täydellinen keskusta on kaupunkikuvaltaan valmiin näköinen ja siellä pääsee liikkumaan vaivattomasti kaikilla kulkuvälineillä. Lisäksi täydellisessä keskustassa on paljon tapahtumia ja hyvä palvelutarjonta, Kokkolan kaupungin kaavoituspäällikkö Jouni Laitinen kuvailee.

Täydellinen keskusta on tiivis ja pitää sisällään paljon ihmisiä, kauppoja ja ravintoloita.

Kaupungin kehitysjohtaja Jonne Sandbergin mielestä täydellinen keskusta on tiivis ja pitää sisällään paljon ihmisiä, kauppoja ja ravintoloita.

- Keskustassa ei saa tuntea oloaan yksinäiseksi, Sandberg toteaa.

Sandberg ja Laitinen ovat suunnitelleet yhdessä keskustan yrittäjien ja monen muun toimijan kanssa Monen kerroksen keskusta -kehittämissuunnitelman. Suunnitelmassa keskusta on jaettu eri kerroksiin, joita voidaan tarkastella joko yhdessä tai erikseen.

Tämä tarkoittaa sitä, että asuminen, rakentaminen, liikkuminen, palvelut, kauppa, kulttuuri ja digitalisaatio otetaan tasapuolisesti huomioon jokaisessa kehitysprojektissa.


Valoja ja virtuaalisuutta

Kokkolan keskusta on nyt jo monelta osin hyvin toimiva: tiiviissä keskustassa on helppo liikkua ja pysäköintitilaakin löytyy. Tyhjiä liiketiloja on keskimääräistä vähemmän ja tapahtumia riittää.

- Asukkaat ovat kuitenkin kaiken A ja O. Kun keskustassa asuu paljon ihmisiä, asiointi lisääntyy ja se taas luo kysyntää erilaisille palveluille, Sandberg kuvailee.

Laitisen mukaan keskustan kaupunkirakenteessa on vielä reikiä, joihin voitaisiin rakentaa lisää asuintaloja. Esimerkiksi Rautatientorin avoin kenttä kaipaa kipeästi rakennuksia.

Muita kehitettäviä kohteita ovat esimerkiksi Kosilan suunnasta tuleva kevyen liikenteen väylä sekä Kauppatorin ja kävelykadun yhteys.

Valot luovat sekä viihtyisyyttä että turvallisuutta. 

- Myös valaistuksen kehittäminen on tärkeää, sillä valot luovat sekä viihtyisyyttä että turvallisuutta. Meillä on jo olemassa valosuunnitelma, joka kertoo miten keskusta kannattaa valaista, Laitinen paljastaa.

Valot ovat jo niin kehittyneet, että niillä voi luoda taidetta. Kaupunkisuunnittelu onkin menossa yhä enemmän digitaaliseen suuntaan.

- Digitalisaatio tuo mukanaan vuorovaikutusta ja osallistaa ihmisiä, Sandberg kertoo.

- Tulevaisuudessa kännykän kautta voi saada tarjouksia ja vinkkejä alueen tapahtumista. Virtuaalisesta kaupungista voi tulla osa fyysistä kokemusta, Laitinen maalailee.


Vaikka suunnitelmat keskustan kehittämisestä ovatkin pitkällä ja osaa suunnitelmista on jo lähdetty toteuttamaan, haluavat päättäjät kuitenkin kuulla sinunkin mielipiteesi. Vastaa siis kyselyyn ja ole mukana vaikuttamassa. Kyselyyn pääset täältä.