Nuorten mielipiteitä on kunnioitettava
Yleensä nuoriin kiinnitetään huomiota ostarin käytävillä. On helppo yleistää ja todeta, että eivät ne nuoret muuta teekään. Todellisuudessa nuoret kuitenkin puuhailevat suurimman osan vapaa-ajastaan koulutöiden ja harrastusten parissa.
- Nuorten elämä on muuttunut hyvin suorituskeskeiseksi: ensin suoritetaan koulussa ja sitten harrastuksissa. Toivon, että nuorisotila voisi olla yksi viimeisistä saarekkeista, joissa ei tarvitse suorittaa eikä kerätä ansioita, nuorisotoimenjohtaja Ronnie Djupsund toteaa.
Nuoriso-ohjaajat jalkautuvat kouluille ja muihin nuorten tapahtumiin.
Kokkolan nuorisotilat ovatkin ahkerassa käytössä.
- Toteutamme nuorisotilalla erilaisia iltoja diskoista, konsertteihin ja työpajoihin. Lisäksi nuoriso-ohjaajat jalkautuvat kouluille ja muihin nuorten tapahtumiin, Djupsund kertoo.
Some tarjoaa mahdollisuuksia, jos sitä käyttää oikein
Vaikka Kokkolan nuorilla riittää tekemistä, on nuorten kehitystoiveita silti muistettava kuunnella.
- Nuorilta tulee valitettavan vähän palautetta, sillä yleensä he vain tyytyvät tilanteeseensa. Koska päättäjät ovat keski-iän ylittäneitä, täytyy nuorten ääni saada kuuluviin muilla keinoin.
Djupsund tietää, että esimerkiksi tapahtumille olisi enemmän kysyntää: yksi Nollapiste-tapahtuma ei riitä. Vapaa-ajalle kaivattaisiin enemmän puhdasta harrastustoimintaa.
Tarvitaan enemmän matalan kynnyksen harrastuksia.
- Seuratoiminta tarjoaa nuorille tekemistä, mutta kaikki nuoret eivät esimerkiksi halua pelata jalkapalloa kilpailun vuoksi. Tarvitaan enemmän matalan kynnyksen harrastuksia, Djupsund sanoo.
Hänen mielestään nuoriso-ohjaajat ovat yksi väylä, jonka avulla nuoret voivat saada ääntään kuuluviin. Kun mielipiteitä kerätään yhteen, ne on helpompaa viedä päättäjien pöydälle.
Jotta asioiden kertominen olisi mahdollisimman helppoa, nuorisotyöntekijät ovat läsnä myös sosiaalisessa mediassa.
- Olemme muun muassa Facebookissa esillä, mutta emme tyrkytä palveluitamme. Nuoret menevät someen vertaistensa joukkoon: jos joku somekanava täyttyy aikuisista ja erilaisista organisaatioista, nuoret siirtyvät eteenpäin, Djupsund arvelee.
Vain ysiluokkalainen tietää millaista on olla ysiluokkalainen
Jos nuorten toiveita tahtoo kartoittaa, täytyy ensin pohtia, voiko asiaa oikeasti muuttaa, mikäli nuorten enemmistö niin toivoo. On turhaa kysellä asioista, joihin ei kuitenkaan voi vaikuttaa.
- Suomen ulkopolitiikka ei varmaan kiinnosta kovin montaa nuorta, mutta kouluruoasta jokaisella on mielipide ja ruokalistaa on kyselyn jälkeen helppo muokata.
Nuorilla on mielipiteitä ja heidän vastauksiaan kannattaa kunnioittaa.
Nuorisotyötä tehdään ihmiseltä ihmiselle. Nuorisotyöntekijät tietävät, että nuorilla on mielipiteitä ja heidän vastauksiaan kannattaa kunnioittaa.
- Nuorten avulla oma osaamisemme kehittyy. Vaikka nuorisotyössä on osaavia virkamiehiä ja koulutettuja tutkijoita, ysiluokkalainen tietää silti aina paremmin, mitä on olla ysiluokkalainen, Djupsund toteaa.
Nyt sekä nuorilla että muilla kokkolalaisilla on mahdollisuus vaikuttaa kaupungin asioihin. Kerro mielipiteesi siitä, millainen on tulevaisuuden nuorten Kokkola vastaamalla kyselyyn, joka löytyy täältä.
Kirjanmerkit löydät KP24-päävalikosta.