MAINOS

Vastepiste-pakettipalvelu parantaa kuljetuspalveluiden saatavuutta Keski-Pohjanmaalla - ympäristöystävällisesti

MAINOS

Keski-Pohjanmaalla paketit ovat liikkuneet kesän aikana paikallisen Vastepiste-pakettipalvelun kautta. Vihreäkuosiset Vastepiste-pakettiautomaatit Keski-Pohjanmaan maakunnissa ovat osa uutta, avointa ja ympäristöystävällistä kuljetusjärjestelmää. Paketin lähettäjälle tämä tarkoittaa sitä, että pakettilähetystä tehdessä tukee samalla paikallisia kuljetusyrityksiä. Vastepisteiden kautta lähetetyt paketit hyppäävät olemassa olevien reittien kyytiin, joten ylimääräisiä ympäristöpäästöjäkään ei pääse muodostumaan.

Kuusi Vastepistettä sijaitsevat Keski-Pohjanmaalla: Kokkolassa, Toholammilla, Alaviirteellä, Perhossa ja Kaustisella. Vastepisteet on sijoiteltu niin, että ne tavoittavat niin haja-asutusalueet kuin Kokkolan keskusta-alueenkin. Haja-asutusalueilla asuville uudesta kuljetuspalvelusta on monenlaista hyötyä.

”Maatilojen tarvitsemat erilaiset laitteiden varaosat liikkuvat joustavasti Vastepiste-pakettiautomaatteihin, samoin kuin kannettavat tietokoneet huoltoon ja takaisin. Maaseudulla toimivat yritykset voivat lähettää tuotteita asiakkailleen kuljetuspalvelun avulla. Facebookin kirppisryhmissä käydään paljon kauppaa, ja siihenkin tämä on hyvä ratkaisu”, Centrian TKI-asiantuntijat Leena Toivanen ja Hanna Lahnalampi luettelevat esimerkkejä.

Vastepisteiden kautta kulkee eri kokoisia lähetyksiä aina isoista kirjeistä mikroaaltouunin kokoisiin paketteihin. Pakettilokerot on luokiteltu S-XL –kokoisiin lokeroihin. Kaikki kuljetukset pakettikoosta ja reitistä riippumatta maksavat 3 euroa.


Näin teet tilauksen:

  1. Pakettikuljetus tilataan osoitteessa www.vastepiste.fi Anna tilaajan ja vastaanottajan tiedot ja valitse lähtöpiste ja määränpää. Maksu (3€) tapahtuu turvallisesti pankkikortilla tilauksen yhteydessä.
  2. Saat tilausvahvistuksen ja -koodin sähköpostitse ja tekstiviestillä. Vie paketti Vastepisteeseen. Suljettuasi lokeron oven paketti lähtee matkaan!
  3. Vastaanottaja saa tekstiviestin ja sähköpostin, kun paketti on noudettavissa. Toimitusaika on enintään kolme päivää.
  4. Paketti on toimitettu! Samalla tuit ympäristöystävällistä ja paikallista logistiikkaa!


Vastepiste-pakettipalvelua lähdettiin kehittämään Centria-ammattikorkeakoulun Vaste-hankkeessa alueen erityispiirteiden pohjalta. Palveluiden saavutettavuus haja-asutusalueilla sekä toimitusliikenteen tehokkuuden lisääminen ympäristöystävällisesti ovat Vastepiste-palvelun päätavoitteita. Vastepiste-kuljetukset perustuvat Centria-ammattikorkeakoulun kehittämään, digitalisaatiota hyödyntävään palvelualustaan. Paketteja kuljettavat alueen kuljetusyritykset, jotka pystyvät tehostamaan omaa toimintaansa yhdistämällä kuljetuksiinsa Vastepiste-kuljetuksia.

”Idea sai alkunsa paikalliselta kuljetusalalta, joka halusi hyödyntää kuljetuskalustoaan nykyistä tehokkaammin. Esimerkiksi paluukuljetuksia tehdään usein tyhjillä tai puolityhjillä autoilla. Kun kuljetuskapasiteetti on tehokkaammassa käytössä, logistiikan kustannustehokkuus paranee ja ympäristökuormitus vähenee”, Lahnalampi ja Toivanen kertovat.

Vastepisteet avattiin käyttöön kesäkuun alussa. Kesän ajan paketteja voi lähettää kuuden Vastepisteen välillä. Samalla kerätään käyttäjäpalautetta, jonka perusteella palvelua kehitetään. Seuraavia kehitysaskeleita ovat esimerkiksi kotiinkuljetus ja mahdollisuus kuljettaa perinteistä pakettiautomaattia suurempia toimituksia toimituspisteiden välillä.

”Tulevaisuuden logistiikkaa tehdään yksi paketti kerrallaan. Ainakin meidän kylällä yritykset menee kiinni jo aikaisin, mutta Vastepisteen kautta voitaisiin päästä palveluihin käsiksi jopa 24/7. Toivottavasti monet löytävät tämän uuden palvelun nyt kesän aikana, niin päästään kehittämään tästä vielä toimivampaa ratkaisua meidän alueelle.”, summaa Vaste-hankkeen projektipäällikkö Janne Känsäkoski.

Vastepiste-palvelun on kehittänyt Centria-ammattikorkeakoulun Vaste-hanke. Vaste on Euroopan rakennerahaston rahoittama hanke. Lisätietoa hankkeesta: www.centria.fi/vaste