MAINOS

KPK Median lehdet jaetaan lukijoille KP Jakelun kautta täysin kuten ennenkin

Kymmenet keskipohjalaiset jakajat takaavat joka yö, että meillä on lehti aamupalapöydässä, niin arkena kuin pyhänä.

KP Jakelu toimii täysin normaalisti Postin työtaistelutoimien aikanakin.


Moni meistä nukkuu vuorokauden kaikkein pimeimpään aikaan hyvin levollisena. Harva tulee ajatelleeksi, miten monet tekevät öisinkin töitä, jotta yhteiskunnan rattaat pyörivät kaikilta osin.

Yksi tällainen yötyöläinen on Johanna Lammassaari, joka jakaa KP Jakelun työntekijänä postia käytännössä puolen yön ja aamukuuden välillä eri puolilla Kokkolaa.

– Minulle tällainen työ sopii todella hyvin, sillä olen aina ollut yöeläjä. Viime aikoina useimmiten lehtien jakamisen on voinut aloittaa jo aika pian puolen yön jälkeen, ja työpäivä päättyy, kun sovitut niput on jaettu tilaajille. Koen hyvin palkitsevana tällaisen työnkuvan selkeyden, Lammassaari kehuu.

Yön työpestin jälkeen Johanna menee kotiinsa hetkeksi unille ja herää sitten laittamaan lapsille aamiaista, jälkikasvun hoito- ja koulupäivät  kun ovat alkamassa. Eräänlaiset "yöunet" hän ottaa lasten koulupäivän aikana.

Muiden jakelijoiden työajoista riippuen Johanna jakaa postia Kokkolassa Halkokarin, Pikiruukin, Koivuhaan, Mesilän, Kirkonmäen tai keskustan alueella.

Mitä kaikkea liikkuminen yöllisessä Kokkolassa voi pitää sisällään?

– Esimerkiksi sääolosuhteiden ääripäitä: Joskus voi olla todella ikävä keli, kun on liukasta ja voi tuiskuta. Joskus taasen on aivan ihanaa liikkua aamuauringon noustessa. Lähes jokainen yö tapaa myös erilaisia eläinkunnan edustajia: siilejä, pupujusseja tai jopa kettuja, hän tietää.

Jakelupäällikkö Päivi Rättyä muun muassa organisoi kymmenien jakajien työtä ja tuhansien jaettavien tuotteiden aikatauluja. Tässä hän on Botnia Printin pihalla aamun jakelun valmistuttua


Johanna Lammassaari on yksi noin sadasta KP Jakelun työntekijästä, jotka huolehtivat keskimäärin runsaan 35 000 tuotteen kuljettamisesta tilaajille joka yö.

– Kaikkein kiireisimpinä öinä pääsääntöisesti lehtiä, mutta myös kirjeitä ja pienpaketteja voi olla alueellamme jaossa yhteensä lähes 100 000 kappaletta. Keskimäärin tänä vuonna jokaisena yönä on ollut jaettavana noin 35 000 – 36 000 tuotetta, jakelupäällikkö Päivi Rättyä kertoo.

Käytännössä useimmat alueen lehdet painetaan Botnia Printin painotalossa Kokkolassa Satamatien varressa alkuillan ja -yön aikana.

– Kokkolassa nopeimmillaan lehtien jakelu voi alkaa jo aika pian puolenyön jälkeen, joten ensimmäiset asiakkaat saattavat saada konkreettisesti hyvinkin "uunituoreen" lehden jo puoli yhden aikoihin. Maakunnassa useimmissa kunnissa jakelu alkaa noin kahden aikoihin, Rättyä sanoo.

Hän laskee karkeasti, että noin 90 prosenttia Keski-Pohjanmaan maakunnan ja Kalajokilaakson alueen asukkaista saa KP Jakelun kautta postin ennen aamukuutta.

– Kaikkein harvaanasutuimmilla alueillakin jakelu on valmis aamuyhdeksältä.

KP Jakelulla on suoraan töissä sata jakajaa, lisäksi osassa aluetta jakelusta huolehtivat yrittäjäkumppanit.

Kaikilla jakajilla on käytössä puhelimessaan sähköinen jakokirja, mistä he näkevät mihin alueemme noin 63 000 postiluukusta mikäkin lehti kuuluu laittaa.

– Päivitämme ajantasaisen tilanteen tilauksista ja mahdollisista osoitteenmuutoksista aina iltapäivisin, jotta uusin tieto on aina käytettävissä.

KP Jakelulle on tullut viime aikoina jaettavaksi paljon muutakin kuin KPK Yhtiöiden lehtituotteita.

– Pääosin Jakeluyhtiö Suomen yhteistyön myötä jaamme kirjeitä ja yhä enemmän myös esimerkiksi kerran viikossa ilmestyviä aikakauslehtiä. Esimerkiksi Aku Ankan jakelu tuli meille aivan hiljattain.

– Lehtien ohella asiakkaat voivat saada kauttamme postilaatikoihin mahtuvia pienpakettejakin. Esimerkiksi joidenkin lehtien tilaajalahjoina olemme jakaneet pieniä tuotteita, pääsääntöisesti Botnia Printin rakennuksessa työskentelevä Päivi Rättyä sanoo.


KP Jakelu kuuluu KPK Yhtiöihin, eli samaan konserniin kuin esimerkiksi Keskipohjanmaa- ja Kalajokilaakso-lehdet. KP Jakelu toimii täysin normaalisti Postin lakon aikanakin.

Tarkemmin KPK Median lehtien jakelusta  >>