MAINOS

Ekologistiikkaa Keski-Pohjanmaalla: VastePiste-pakettipalvelu laajentaa myös kuljetuksiin vaikka kotiovelle

MAINOS

VastePiste sujuvoittaa Keski-Pohjanmaan pakettiliikennettä paikallisin voimin. Edullinen ja ekologinen paketin toimituksen tilaus käy käden käänteessä, ja samalla tulee tukeneeksi paikallista yrittäjyyttä. VastePiste-pakettiautomaattien lisäksi toimintaa laajennetaan ovelta ovelle -kuljetuksiin marraskuusta 2019 alkaen. Toiminnan keskiössä on kuljetusliikkeiden yhteistyö.


VastePisteen kautta voi tilata nyt ovelta ovelle -kuljetuksen. ”Ovelta ovelle -kuljetus mahdollistaa yritykselle laajennetun palvelutarjonnan, ja asiakas pääsee käsiksi alueen palveluihin entistä paremmin. Palvelua voisi kuvata nykyaikaan tuunatuksi myymäläautoksi, jossa palvelutarjoomaa ei ole rajattu ja mikä parasta, tuotteet tuodaan tarvittaessa ovelle saakka”, Vaste-hankkeen projektipäällikkö Janne Känsäkoski kertoo.  Asiakas voi tilata tuotteen, joka noudetaan suoraan yrityksestä. Tuote voidaan toimittaa joko suoraan asiakkaan ovelle tai vaihtoehtoisesti viedä VastePiste-pakettiautomaattiin, jota kautta asiakas noutaa sen itse, kun se parhaiten sopii. Paketti säilyy pakettiautomaatissa viikon ajan. Vihreäkuosiset VastePiste-pakettiautomaatit sijaitsevat Kokkolassa, Perhossa, Toholammilla, Kaustisella ja Alaviirteellä.  Vaste-hankkeen koordinaattori Leena Toivanen korostaa VastePisteen käytön helppoutta niin yrityksille kuin käyttäjillekin: ”Meiltä yrittäjä saa koko palvelupaketin ja jatkuvan tuen VastePiste-kuljetusten hyödyntämiseen. Meille voi soittaa milloin vaan, ja laitetaan kuljetukset kuntoon!” Kuljetusten myötä yritysten tuote tai palvelu tavoittaa laajemmin Keski-Pohjanmaan alueen.  


VastePiste-toiminnan tavoite on kumipyörillä kulkevan tavaraliikenteen saavutettavuuden parantaminen maakunnassa. Uusi yhteistyömalli perustuu kuljetustarpeiden ja -resurssien avaamiseen ja uudelleenjärjestelyyn. Näillä toimilla tavoitellaan sekä kustannus- että ympäristövaikutuksia. VastePiste-toiminnan pohjana on useiden toimijoiden avoin yhteistyö, jolla halutaan kohottaa yleisesti alueen palvelutasoa yritysten, yhteisöjen ja kuluttajien tarpeiden pohjalta, maakunnan elinvoimaa tukien. Paketin toimittaa aina se kuljetusliike, jonka reitille paketin toimitusosoite parhaiten sopii, ja näin varmistetaan, että paketti liikkuu mahdollisimman tehokkaasti: ympäristön, ajan ja kustannusten osalta. VastePiste-toiminta pohjautuu joukkoistamiseen; Vaste-palvelussa avataan kuljetusresurssit ja kuljetustarpeet asiakkaiden eduksi. Kuljetukset hoidetaan palvelun kautta yhteistyössä. Tämä toimintamalli hyödyttää niin kuljetusliikkeitä kuin asiakastakin. Hinta ja hyödyt muuttuvat kuljetusten määrän mukaisesti, joten mitä enemmän palvelua käytetään, sitä edullisempia kuljetukset ovat. ”VastePiste-palvelu kehittyy siihen tahtiin, kun sitä käytetään. Ekologisuus ja kustannukset kulkevat käsi kädessä.” kertoo Toivanen.


VastePisteen kehityksen keskiössä on palvelujen saavutettavuus haja-asutusalueilla. Logistiikan ns. viimeistä mailia, eli jakelupisteen ja –kohteen välistä kuljetusta tehostamalla, kylien asukkaat saavat tuotteet ja palvelut lähelleen. Kun kuljetusliikkeet tekevät yhteistyötä, runkolinjat tuovat paketit kyläkeskuksiin, josta ne voidaan edelleen viedä päätepisteeseen esimerkiksi jonkun toisen paikallisesti operoivan kuljettajan toimesta. ”Kestävän lähilogistiikan toteutus vaatii osapuolilta rohkeaa toimintatapojen muutosta. Yhteisenä tavoitteena on parantaa palveluiden saatavuutta ja siten luoda uutta elinvoimaa ja virkeyttä maaseudulle. Meidän tavoitteena on tukea alueen yrityksiä ja asukkaita. Kun kuljetusten hinnat laskevat, tulee myös kotiinkuljetuksesta yritykselle realistinen vaihtoehto.” Känsäkoski summaa.


Keski-Pohjanmaan elinkeinoelämän virkistäminen ja palveluiden saavutettavuuden parantaminen joukkoistamisen avulla mahdollistaa nopean kehityksen maakunnassa. ”Jos me ei kehitetä näitä toimintoja täällä itse, niin joku kansainvälinen jätti tekee ne meidän puolesta. Silloin on vaarana se, että palvelun tuotanto ja hyödyt siirtyvät alueen ulkopuolelle. Digitalisaation ja avoimen yhteistyön hyödyntäminen tarjoavat meille nyt keinot maaseudun elinvoiman kasvattamiseen. Niihin on syytä tarttua.” linjaa Känsäkoski. Logistiikan joukkoistaminen on avain kestävään toimintaan. Vaste-hankkeessa kehitetty toiminta-alusta mahdollistaa myös henkilöliikenteen kytkemisen samaan toimintamalliin. Esimerkiksi koulukyyteihin liittyvää osapuolten välistä proaktiivista kommunikointia  kehitetään Vaste-hankkeessa alkuvuoden 2020 aikana. Tarpeenmukaisuus on iso avainsana ekologisessa ja kestävässä logistiikassa.


Jos haluat ottaa palvelun käyttöön yrityksessäsi, ota yhteyttä projektipäällikkö Janne Känsäkoskeen, p. 040 630 9890.

VastePisteiden kautta liikkuvat niin yksityishenkilöiden kuin yritystenkin paketit edullisesti ja nopeasti. Tee tilaus osoitteessa: www.vastepiste.fi

Tilauksen voi tehdä myös puhelimitse numerossa 040 630 9890.


VastePiste on kehitetty Centria-AMK:n EAKR-rahoitetussa Vaste – vähähiiliseen logistiikan palvelualusta -hankkeessa.