MAINOS

Netin käyttö vilkastunut roimasti – operaattorit hyötyvät, näiden sanojen haku Googlesta on noussut huimasti

MAINOS

Etätyöt sekä kotona oloilu ovat lisänneet Elisan, Telian ja DNA:n tietojen mukaan verkkoliikennettä merkittävästi. Kävijämäärissä selvää kasvua on ollut muun muassa uutismedioiden verkkosivuilla, esimerkiksi KPK Medioiden sivustoilla, mutta myös viihteelliset palvelut, kuten vaikkapa nettikasino, ovat saaneet aiempaa enemmän käyttäjiä.

Teleoperaattorien tietojen mukaan verkossa siirrettävän datan määrä on lisääntynyt jopa kymmeniä prosentteja. Telian mukaan iso osa verkkojen lisäkuormasta tulee liikkuvasta kuvasta sekä suoratoistopalveluista. Telian ohjeita etätyöskentelyyn >>

Suoratoistopalvelu Netflix on ilmoittanut laskevansa kuvan bittinopeutta tilapäisesti neljänneksellä. Tällä toimenpiteellä Netflix pyrkii helpottamaan internetin kuormitusta koronaviruksen aiheuttamassa tilanteessa. Muun muassa DNA kertoi aiheesta asiakkailleen näin >>

DNA kertoi, että perinteinen puhelinliikenne sen verkossa lisääntyi 20.-21.3. viikonloppuna noin 40 prosentilla edelliseen viikonloppuun. Koulujen sulkeutuminen (18.3.) lisäsi jälleen etätöiden ja -opintojen määrää ja nostatti paluusuuntaista mobiilidataliikennettä peräti 87 prosentilla DNA:n matkaviestinverkossa. Operaattori muistuttaa, että lisääntyneen netinkäytön myötä myös tietoturvaan ja netikettiin on syytä kiinnittää huomiota.

Operaattorit vakuuttavat kuitenkin, että verkot kestävät tavanomaisesta huomattavasti suuremman liikenteen. Suomalaisten verkkojen datan määrästä on tilastotietoa kerännyt muun muassa Ficom >>

- Kuluttajien viestintäpalvelut näyttävät tällä hetkellä hoituvan hyvin. Esiin tulleet ongelmat ovat toistaiseksi koskeneet joidenkin servereiden, VPN-yhteyksien sekä ohjelmistojen kykyä kestää kasvanutta käyttäjämäärä. Näitäkin ongelmia on saatu jo ratkaistua. Valmiuslaki ei toistaiseksi aiheuta toimenpiteitä viestintäalalle. Teleoperaattoreiden, internet-palveluntarjoajien, teleurakoitsijoiden, ICT-palveluntarjoajien ja tietoturva-alan yritysten operatiivinen henkilökunta katsotaan yhteiskunnan toiminnan kannalta kriittisiksi, todetaan Ficomin ajankohtaistiedotteessa.


Kansainvälisellä tasolla verkkoliikenteen määrää seuraa nyt tarkasti Euroopan komissio sekä erityisesti sähköistä viestintää säätelevä Berec (The Body of the European Regulators of Electronic Communications). Ne tekivät yhteisen julkilausuman, jossa luvataan erityistoimin seurata televerkkojen toimintaa nykyisessä tilanteessa.

Samalla on selvitetty mahdollisuuksia puuttua ongelmatilanteisiin.

Koronan vaikutus heijastuu myös ihmisten käyttämiin hakusanoihin Googlessa.
Lomautus-hakusanan hakukerrat Googlessa kasvoivat 1 950 prosenttia aikavälillä 9.–23. maaliskuuta, mutta myös ruokakaupan, harrastusvälineiden ja sisustustarvikkeiden hakusanojen käyttö kasvoi selvästi.

Myös etätyö ja etäopiskelu näkyvät hakusanatilastoissa sekä Wilma- ja Teams-työkalut olivat haetuimpien aiheiden joukossa.

Googlen hakusanatilastoista selviää myös, että chattipalvelut ovat kasvattaneet suosiotaan. Erilaisia chattipalveluja on haettu 250 prosenttia enemmän kuin maaliskuun alussa. Esimerkiksi ”Terveystalon chatti” oli yksi haetuimmista chattihakusanoista.


Teksti on mainosartikkeli