MAINOS

Mitä vanhoille luotoille kannattaa tehdä?

MAINOS -

Lainojen yhdistäminen on ollut puheenaiheena jo vuonna 2019, jolloin vakuudettomille luotoille asetettiin nimelliskorkoa koskeva 20% korkokatto sekä 150€ vuosittaiset kulurajat. Ennen syyskuuta 2019 otetuissa lainoissa voi olla jopa yli 100% vuosittainen korko, jolloin lainojen kilpailuttaminen ja yhdistäminen tulee varmasti kannattavaksi. Syyskuun 2019 jälkeen otetuissa lainoissa voi taas olla korkeampi korko kuin tällä hetkellä myönnettävissä lainoissa, jolloin lainojen kilpailutus voi kannattaa myös niiden kohdalla. Lainavertailu onnistuu esimerkiksi osoitteessa Uusilaina.fi, missä asiakas valitsee ensin itselle sopivan lainamäärän sekä laina-ajan, jonka jälkeen lainavertailu näyttää vakuudettomia kulutusluottoja eri lainapaikoilta sekä tiivistetyt tiedot nimelliskorosta, lainakustannuksista ja todellisesta vuosikorosta.  

Kulutusluottojen korkokatto vuonna 2020 

Kuluttajalainoille on asetettu 10% nimelliskorkoa koskeva korkokatto, joka on voimassa 1.7.-31.12.2020. Koronaviruksen taloudellisten vaikutusten minimoimiseksi asetettu uusi korkokatto on voimassa vain määräajan, mikä tekee myös kulutusluottojen lainavertailusta tällä hetkellä haastavampaa. On muistettava, että vuonna 2021 korko tulee todennäköisesti nousemaan näissäkin lainoissa, jotka myönnetään väliaikaisen korkokaton voimassaoloaikana. Osa lainapaikoista ei myönnä ollenkaan uusia lainoja vuonna 2020, mutta osa yrityksistä myös tarjoaa uusia lainoja paremmalla korolla. Lainavertailun avulla voi nähdä, mitkä lainapaikat jatkavat toimintaansa, katso esim. Vertaalaina.fi Jos asiakas on ottanut aiemmin luottotilin tai joustoluoton, voi lainasta nostaa nyt edullisempaan hintaan lainaa tilille. On kuitenkin huomioitava, että hinta nousee myös näissä lainoissa, kun vuosi 2020 päättyy. Kuluttajille on siis tarjolla nyt edullisempia vakuudettomia luottoja ainakin, jos lainan saa maksettua vuoden 2020 aikana takaisin.  

Lainojen kilpailutus onnistuu ilmaiseksi netissä 

Lainojen kilpailutus vaatii tällä hetkellä enemmän tarkkuutta väliaikaisen korkokaton vuoksi. Lainatarjouksesta tulee tarkistaa korko vuodelle 2020, mutta myös korko, joka astuu voimaan vuonna 2021, jos laina-aika menee seuraavalle vuodelle. Vaikka vuonna 2019 asetettu korkokatto on 20%, voi osa lainapaikoista myöntää luottoa myös edullisempaan hintaan. On siis mahdollista, että vanhat luotot voivat pitkällä maksuajalla olla edullisempia, mitä nyt otettavat luotot, joissa korko nousee vuonna 2021. Lainavertailu ja lainojen yhdistäminen eivät siis ole läpihuutojuttuja, vaikka korkokatto onkin tällä hetkellä poikkeuksellisen alhainen. Lainojen kilpailutus ei itsessään maksa mitään, eikä asiakas sitoudu siinä ottamaan lainaa, joten oman korkotasonsa voi huoletta tarkistaa nyt. Esimerkiksi jos oma palkkataso on noussut, voi lainan saada nyt kokonaisuudessaan parempaan hintaan ja paremmilla ehdoilla.  

Yrityslainojen kilpailutus netissä 

Yrityslainoja voi kilpailuttaa myös netissä Yrityslainat.net -sivustolla. Yrittäjä voi saada tänä aikana myös Finnveran takaamaa pankkilainaa, mutta lainaprosessi on siinä pidempi. Korona-aikana yrittäjille on myös tarjottu lyhennysvapaita, jotka auttavat osaltaan vaikeassa taloudellisessa tilanteessa. Yrityslainoja ei koske nimelliskorkoa koskeva korkokatto, joten yrityslainojen kilpailutus ei ole sinänsä muuttunut, eikä siinä ole väliaikaisia korkomuutoksia, kuten kuluttajalainoissa.