MAINOS

Eettisempi ja ekologisempi kuluttaminen näkyvät myös designkaupoissa

MAINOS -


Kulunut vuosi on tuonut esiin suomalaista yrittäjyyttä ja sinnikkyyttä, mutta se on myös muuttanut kuluttajien asenteita kestävämpään suuntaan. Suomalaisen designin ja muotoilun tukeminen koetaan tärkeänä ja pieniä yrityksiä halutaan tukea verkko-ostamisen muodossa. Ekologisuus ja kestävyys ovat arvoina nousussa, mikä vaikuttaa osaltaan monilla myös ostopäätösten tekemiseen. Suomessa suunniteltu ja valmistettu tuote on jotain, mitä voi ostaa hyvillä mielin ja mikä on myös lahjana haluttu. Suomalaisten designtuotteiden tuotannosta osa tapahtuu ulkomailla, vaikka monet designmerkit pyrkivätkin siihen, että tuotanto tapahtuu lähellä, jolloin minimoidaan kuljetuksesta aiheutuvia hiilidioksidipäästöjä. Designkauppojen kohdalla kestäviä valintoja voidaan tehdä niin suunnittelussa, tuotannossa kuin myynnissäkin.  

Mistä tietää että design on tuotettu kestävästi ja eettisesti?  

Designmerkit haluavat tuoda läpinäkyvästi esille omia tuotantoprosessejaan ja ilahduttavasti tuotannollista faktaa löytyy nykyään yhä useamman designmerkin verkkosivuilta. Suomessa tuotettu ja Suomessa valmistettu on edelleen designissa aika harvinaista. Toisaalta designmerkit valmistavat tuotteita ulkomailla myös omilla tehtailla, jolloin tuotanto-olosuhteita voidaan tarkkailla paremmin. Erilaiset sertifikaatit ovat myös yksi keino saada vahvistusta yrityksen eettisyydelle. Toisaalta edelleen monessa asiassa joutuu luottamaan yrityksen omaan sanaan. Eettisyyteen ja ekologisuuteen panostava designmerkki tuokin yleensä sivustollaan esiin tuotantopaikat, konkreettisella tasolla työntekijöiden työolosuhteita ja työntekijöiden etujen valvomista sekä materiaalien alkuperää. Jos designmerkin eettisyys ja kestävyys ovat tärkeitä, kannattaakin käydä tutustumassa designmerkkien omille verkkosivuille.  

Designkaupat toimivat nykyään yhä enemmän netissä  

Kulunut vuosi on vaikuttanut myös siihen, että ihmiset ostavat entistä enemmän tuotteita netistä. Uusia verkko-ostajia on ilmestynyt kuin sieniä sateella, eivätkä ihmiset ole muuttamassa uutta toimintatapaansa, olipa tulevaisuus minkälainen tahansa. Designkauppojen kohdalla nettishoppailu on ollut suosittua jo pitkään ja netistä onkin helppo saada tietoa ja löytää itselle mieluisia tuotteita. Designkaupat.fi on sivusto, missä suomalaiseen ja skandinaaviseen designiin on helppo tutustua. Sivustolla esitellään designia myyviä verkkokauppoja, eri designmerkkejä sekä itse designtuotteita. Designkaupat.fi -sivustolla näkee myös hyvin, mistä verkkokaupasta designtuotteen saa edullisimpaan hintaan.  

Design-tuotteiden tilaaminen netistä on kätevää myös siinä mielessä, että kaiken voi tehdä omalta kotisohvalta käsin. Isommissa tuotteissa kotiinkuljetus sisältyy usein hintaan, joten tilauksen saaminen kotiin on vaivatonta, eikä se vaadi peräkärryn tai pakettiauton vuokraamista. Netistä tilatessa kannattaa kuitenkin huomioida huonekalujen koko. Tuotteen mitat löytyvät verkkokaupan tuotetiedoista, joten kokoa voi mittoa oikealla paikalla ennen tilauksen tekemistä. Värien kohdalla on usein mahdollista saada esimerkiksi näytepala kankaasta, jolloin esimerkiksi sohvan värin valitseminen on helpompaa myös nettiostoksilla. Verkkokaupat huomioivat nykyään hyvin asiakkaiden tarpeita ja tarjoavat asiakaspalvelua monessa eri muodossa. Erityisesti pienet verkkokaupat ovat usein aktiivisia ja haluavat tarjota myös henkilökohtaista palvelua etänä.