MAINOS

Joulun pyhinäkin kriiseihin on tarjolla apua

MAINOS -


Joulu on useille lämmin ja vuoden odotetuin juhla, mutta joissakin perheissä tilanne voi ajautua kriisiin niin, että on soitettava ulkopuolista apua. Sitä on tarjolla läpi joulun ja uuden vuoden pyhien.  

Kaikki ongelmatilanteet eivät vaadi hätänumeroon 112 soittamista. Soitessa on varauduttu avun antamiseen joulupyhien aikana. Soiten yhteispäivystys, lasten päivystys ja sosiaalipäivystys päivystävät 24/7. Ensiapua psykiatrisiin kriiseihin saa soittamalla päivystävälle psykiatriselle sairaanhoitajalle, joka päivystää myös kellon ympäri seitsemänä päivänä viikossa.  

Kiireettömään huoleen voi pyytää apua sähköisesti Soiten verkkosivuilta löytyvän Apu-Nappi-toiminnon kautta.  

Sosiaalisen avun tilanteissa ja äkillisissä kriisitilanteissa apuna on Soiten sosiaalipäivystys. Sosiaalipäivystyksessä puhelimeen vastaavat sosiaalityön ammattilaiset.  

Kodin ilmapiiri saattaa kiristyä yllättäenkin ja oman avuntarpeen arviointi voi joskus olla hankalaa. Mistä tietää, milloin pitää soittaa?   
- Jos miettii, että pitäisikö soittaa, niin silloin kannattaa soittaa. Vastaamme aina. Toisinaan vain se, että saa puhua asioista ääneen, helpottaa soittajaa vaikeassa tilanteessa, kertoo Soiten sosiaalipäivystyksen johtava sosiaalityöntekijä Jenni Nikkilä.  

Kun yhteentörmäyksiä ja ristiriitatilanteita ei pystytä ratkomaan puhelimitse, apua lähetetään paikan päälle kotiin.  

- Esimerkiksi huoltoriidat kriisiytyvät usein joulun aikana. Eniten kotihälytyksiä aiheuttaa kuitenkin vanhempien päihteiden käyttö ja siitä johtuvat riidat, sanoo Soiten perhekeskuspalveluiden palvelualuejohtaja Minna Lönnbäck.  

Soitessa vedotaankin vanhempiin antamaan alaikäisille lapsille päihteetön joulu ja varmistamaan, että heillä on hyvä ja turvallinen olla. Samalla muistutamme huolehtimaan myös niistä sukulaisista ja ystävistä, jota asuvat yksin, jotta kenenkään ei tarvitsisi viettää joulua yksin vasten tahtoaan.  

Koronarajoitteiden vuoksi joulu on useassa kodissa erilainen kuin aiempina vuosina. Se ei välttämättä ole huono asia, muistuttaa Kokkolan lapsiperheiden sosiaalityön vastuualuejohtaja Arja Seppälä.  

- Nyt on mahdollista rakentaa juuri sellainen joulu kuin itse haluaa, ilman stressiä suurista sukujouluista. Myös lapsilta ja nuorilta kannattaa kysyä, millaisen joulun he haluavat viettää ja mitä he haluavat syödä joulupöydässä.  

Seppälä korostaa myös aikatauluttomuutta ja yhdessäoloa.  

- Ulkoillaan, pelataan ja leikitään. Keskitytään pieniin ja arkisiin asioihin. Nyt on mahdollista luoda uusia traditioita perheen kesken ja tehdä jokaisen perheen omannäköinen joulu.

   

Apua on saatavilla 24/7 myös jouluna, ota yhteyttä:  

Soiten sosiaalipäivystys, puh. 06 826 3002  

Soiten yhteispäivystys, puh. 06 826 4500  

Soiten lasten päivystys, puh. 06 826 4444  

Päivystävä psykiatrinen sairaanhoitaja, puh. 040 652 4642  

Hätätilanteessa soita suoraan yleiseen hätänumeroon 112  

Kiireettömissä asioissa, ota yhteyttä:  

Apu-Nappi, www.soite.fi/apunappi. Jätä yhteydenottopyyntö ja olemme sinuun yhteydessä 4.1. alkaen.