MAINOS

Onko lainojen yhdistäminen hyvä idea? Lue tärkeimmät hyödyt ja neuvot

MAINOS - 

Yhä useampi suomalainen turvautuu lainanottoon ja usein taival alkaa jo nuorena otetusta opintolainasta. Usein on hyvä muistaa, ettei lainanotossa ole mitään vikaa, kunhan talouden yleiskuva pysyy hallinnassa. Lainaaminen muuttuu helposti hallitsemattomaksi, mikäli kalliilla koroilla varustettuja pienlainoja löytyy jo hyvin monilta tahoilta. Myös arkiset asiat, kuten luottokortin liiallinen käyttö tai taloudelliseen tilanteeseen nähden liian suurien hankintojen tekeminen kasvattavat ylivelkaantumisriskiä.

Miksi yhdistelylaina on suosittu vaihtoehto?

Monen eri lainan maksu voi tulla kalliiksi, sillä korkojen lisäksi maksettavaksi lankeavat myös kunkin lainan muut kulut. Budjetin pitäminen hankaloituu, sillä kokonaisuuden hahmottamisesta tulee lähes mahdoton tehtävä. Juuri tästä syystä moni valitsee lainojen yhdistämisen, jonka avulla oman talouden kokonaiskuva pysyy hallussa, lainan korko pienenee ja tilinhoitomaksuja ei tarvitse enää maksaa usealle taholle. Lainojen yhdistäminen säästää sekä selvää rahaa, että lisää mielenrauhaa.

Lainojen yhdistämistä varten löytyy useita palveluita, joiden avulla vertaillaan pankkien sekä muiden luotonantajien yhdistelylainoja. Omalaina.fi -vertailupalvelu tarjoaa maan kattavimman ja täysin kotimaisen palvelun, jossa tarjouksia voi saada jopa 30 eri pankilta ja luotonantajalta.

Miksi lainojen yhdistely kannattaa?

Yksi suurempi laina monen pienemmän sijaan tarjoaa lukuisia etuja. Nämä ovat lainojen yhdistelyn tärkeimmät hyödyt:

 •      Matalampi korko tarkoittaa halvempaa lainaa. Pikavipit tunnetaan huikean korkeista korkomaksuista, mutta myös moderneissa pienlainoissa on pääsääntöisesti suurempia lainoja korkeammat korkokulut. Jos sinulta löytyy esimerkiksi kolme erilaista pienlainaa, on jo melko todennäköistä, että yhdistelylaina tulee sinulle edullisemmaksi.

 •      Pidennetty takaisinmaksuaika. Suurempi yhdistelylaina tarkoittaa monesti myös sitä, että laina voidaan maksaa pois pidemmällä aikavälillä ja nauttia samalla pienemmissä kuukausieristä. Näin taloudenpitosi helpottuu ja voit keskittyä puskurirahaston säästämiseen – näin yksi yllättävä menoerä ei pääse kaatamaan talouttasi.

 •      Edullisemmat lainanhoitokulut. Jos olet tottunut maksamaan tilinhoitokuluja useampaan paikkaan, saatat yllättyä siitä, kuinka paljon ne vaikuttavat varallisuuteesi pitkällä aikavälillä. Lainojen yhdistämisen avulla maksat tilinhoitokuluja yhteen ainoaan paikkaan - tai ainakin pienennät lainoittajien määrää huomattavasti.

 Milloin lainojen yhdistäminen ei ole hyvä vaihtoehto?

Toisin kuin monesti kuvitellaan, velkaantumisen riski ei koske ainoastaan nuoria opiskelijoita tai pienituloisia. Vaikka palkka olisi keskitasoa tai sitä korkeampikin, voivat harkitsemattomat valinnat ja pitkään jatkuva liikakulutus johtaa vaikeuksiin. Totuus on se, että jos velkaantumisen taustalta löytyviä syitä ei ratkaista, jää lainojen yhdistäminen pelkäksi tilapäisratkaisuksi. 

Jotkin lainatyypit ovat myös epäsopivia yhdistelykohteita. Pienlainat joiden ennenaikaiseen takaisinmaksuun liittyy huomattavan suuria kuluja, soveltuvat huonosti lainojen yhdistelyyn. Tällaisessa tapauksessa yhdistely saattaa kerryttää enemmän kuluja, kuin mitä mahdolliset saavutetut säästöt olisivat. Tutustu siis tarkoin yhdistettävien lainojen lainaehtoihin jo ennen uuden lainanottoa.