MAINOS

El Salvador hyväksyi Bitcoinin virallisena maksuvälineenä - Miten siinä kävi?

MAINOS -

Bitcoinin arvo on noussut nopeasti muutaman viime vuoden aikana. Yhä useammat ihmiset Bitcoin ostaminen, ja kokonaiset maat ovat avanneet silmänsä digitaaliselle valuutalle.

Keski-Amerikassa sijaitseva El Salvador teki kesällä 2021 ison päätöksen presidentti Nayib Bukelen johdolla, kun se päätti hyväksyä bitcoinin virallisena maksuvälineenä. Bukelen ehdotus meni heittämällä läpi kongressissa, kun 84 äänestä 62 päätyi kannattamaan ehdotusta.

Tämä tarkoitti sitä, että Bitcoinia oli mahdollista käyttää niin huoltoasemilla, kaupoissa kuin verojenkin maksamisessa. Bitcoin ostaminen ei ollut asukkaille heti alkajaisiksi tarpeen, sillä jokaiselle lahjoitettiin 30 dollarin edestä Bitcoinia ostoksia ja veroja varten.

Tämä kaikki oli vasta alkua, sillä Bukele suunnitteli jopa pelkästään tämän virtuaalivaluutan avulla pyörivää kaupunkia, Bitcoin Cityä.

Muutokset ja suunnitelmat menivät siis pitkälti metsään, ja El Salvador ajautui jälleen lähelle taloudellista romahdusta. Miksi?

Bitcoin, kuten monet muutkin virtuaalivaluutat, ovat hyvin volatiileja. Tämä tarkoittaa, että niiden arvo voi nousta ja laskea todella nopeasti. Esimerkiksi marraskuussa 2021 bitcoinin arvo oli korkeimmillaan $68 000, kun tammikuussa 2022 se oli alimmillaan $35 000. Ajan myötä Bitcoinin arvo on kuitenkin noussut huimasti toistaiseksi.

Tämä ei kuitenkaan ole ollut pääsyy El Salvadorin synkkenevään tilanteeseen. Syy siihen on se, etteivät maan kansalaiset luota virtuaalivaluuttoihin, eivätkä he osaa käyttää niitä. Yhdeksän kymmenestä asukkaasta ei tiennyt, mikä bitcoin on, ja kahdeksan kymmenestä luottaa vain käteiseen.

Salvadorilaiset yksinkertaisesti ovat kieltäytyneet käyttämästä kryptovaluuttoja.

Millainen El Salvadorin taloudellinen tilanne on nyt?

El Salvador hankki itselleen parin kuukauden sisällä yli 1 200 bitcoin-kolikkoa, eli rahaa käytettiin kymmeniä miljoonia dollareita. Koska samaan aikaan nähtiin myöskin bitcoinin arvon laskeminen, niin tietenkin myös näiden sijoitusten arvo heikkeni. Tilanne olisi kuitenkin voinut olla täysin päinvastainen, jos kurssit olisivat lähteneet nousuun.

El Salvardor on siis suistumassa kovasti kohti taloudellista kriisiä. Velkataakka on paisunut paisumistaan ja Bukelen on pitänyt anoa Kansainväliseltä valuuttarahastolta (IMF) 1,3 miljardin dollarin suuruista lainaa. Samaan aikaan joukkovelkakirjat romahtivat 75 sentistä vain 36 senttiin.

Talousasiantuntijat ovat sitä mieltä, että El Salvadorin luottoluokitus on jopa neljä kertaa huonompi kuin ennen bitcoinin käyttöönottoa. Samalla heidän valtionvelastaan on tullut yksi maailman kriisiytyneimmistä.

Rahalähetykset muuttuivat vaikeiksi

Suurin osa El Salvadorin väestöstä saa eräänlaisia rahallisia lähetyksiä ulkomailta. Joka vuosi näiden lähetysten arvo on noin kuusi miljardia dollaria, ja tämä muodostaa noin 20 % maan bruttokansantuotteesta.

Bukele kehitti lain, jonka myötä bitcoin tekisi rahalähetyksistä - jotka tulevat ystäviltä ja perheenjäseniltä - halvempia. Siinä kävi kuitenkin täysin päinvastoin.

Syy tälle on se, että kansalaiset muuttivat omat virtuaalivaluuttansa tutuksi käteiseksi, kun he olivat saaneet lähetyksen. Vaihtoa varten pitikin matkustaa pankkiautomaatille ja samaan aikaan myös Coinbasen kaltaiset kaupankäyntialustat veivät muutaman prosentin rahoista.

Bitcoin ei toimi maksujärjestelmänä

Tätä hanketta varten El Salvador rakensi väestölleen digitaalisen Chivo-lompakon, jossa bitcoineja ja dollareita voisi hallita vaivattomasti. Kansalaiset eivät kuitenkaan ottaneet sitä käyttöön, eikä heille edes jaettu aitoja bitcoineja.

Sen sijaan heidän lompakoissaan oli Chivo-lompakon luoneen yrityksen myöntämiä bitcoineja. Tämä ei kuitenkaan ole suuri yllätys, sillä tällainen hajautettu vertaisverkko ei pystyisi käsittelemään niin isoa määrää maksutapahtumia kuin olisi tarpeen. Bitcoinilla on mahdollisuus käsitellä vain seitsemän maksutapahtumaa sekunnissa.

Näinpä ollen oli paljon kätevämpää kehittää yhden yrityksen oma palvelin, jossa kokonaisuus pyörii saumattomasti.

Tämäkin on yksi iso osoitus siitä, miksibitcoin-kokeilusta tuli pannukakku.

Vaikka monelle ajatus bitcoinin hyväksymisestä virallisena maksuvälineenä vaikuttaisi lupaavalta ja houkuttelevalta, niin tärkeää olisi, että kansa seisoo idean takana. Pelkän presidentin kunnianhimoiset suunnitelmat eivät riitä.