MAINOS

Mihin suomalaiset ottavat lainaa?

MAINOS - MONEEZY.COM -

Lähes jokainen joutuu ottamaan elämänsä aikana lainaa kattamaan varsinkin suurempia kuluja. Suomalaiset ottavat lainaa varsinkin asuntoja, autoja sekä arjen kulujen kattamista varten. Sen sijaan rahat huvittelua, kuten matkoja, varten yleensä säästetään. Tässä on yleiskatsaus suomalaisten velkatilanteesta vuonna 2022. 

Suuri osa lainoista on asuntolainoja

Suomalaiset ottavat eniten lainaa asumista varten, mikä on ymmärrettävää. Asuminen on yksi perustarpeistamme ja pankit ovat vuosia tarjonneet helposti tarjonneet asuntolainaa. Nyt korkojen nousun myötä asuntolainaa ei enää anneta yhtä helposti, eikä sitä haluta myöskään hakea yhtä ahkerasti kuin aikaisempina vuosina. Vuoden 2018 tilastojen mukaan suomalaisilla oli 97 miljardia euroa asuntovelkaa ja summa on kasvanut siitä huomattavasti vuoteen 2022 mennessä. 

Nuorilla perheillä on luonnollisesti eniten velkaa, sillä he ovat vastikää ostaneet ensiasuntonsa, eikä lainaa ole vielä ehditty maksamaan takaisin. Yleensä velkaa on keskimäärin 100 000 euroa ja lapsiperheiden keskimääräinen asuntovelka on 133 000 euroa. 25-34-vuotiailla vanhemmilla velkaa on keskimäärin jopa 150 000 euroa. Asuntolaina maksetaan tyypillisemmin takaisin 10-20 vuoden kuluessa riippuen lainan suuruudesta. 

Suomessa otetaan myös kulutusluottoja

Perinteisten asuntolainojen lisäksi suomalaiset ovat ottaneet kulutusluottoja niin pankista kuin yksityisiltä lainantarjoajilta. Tällä hetkellä suomalaisilla on noin 15,5 miljardia euroa velkaa kulutusluotoista, mikä on jo varsin suuri summa 5 miljoonan ihmisen valtiolle. Kulutusluotto on laina, jota voi ottaa esimerkiksi auton ostamiseen tai lomamatkaa varten. 

Suurin osa kulutusluotoista on vakuudellisia ja pankkien myöntämiä. Vakuudeton kulutusluotto on pikalaina, jota haetaan yleensä hyvin lyhyellä aikataululla. Siinä missä tavallisen kulutusluoton takaisinmaksuaika on pidempi ja joustavampi, niin pikavippi on maksettava takaisin keskimäärin 3 kuukauden kuluessa. Kilpailu- ja kuluttajaviraston mukaan pikalainoja ottaa vuosittain noin 1-2 prosenttia suomalaisista. 

Lainojen takaisinmaksu hoidetaan Suomessa hyvin

Yleisesti ottaen suomalaiset ovat vastuullisia lainanottajia eli lainat maksetaan lähes aina ajallaan takaisin. Oli laina suuri tai pieni, on tärkeää suunnitella, missä ajassa ja millaisissa summissa laina maksetaan. Lainan takaisinmaksuun saadaan apua lainantarjoajalta, jonka kanssa voidaan normaalisti sopia takaisinmaksusuunnitelma. Harva suomalainen on joutunut kuitenkaan vararikkoon esimerkiksi asuntolainan takia. 

Rahansäästökulttuuri elää vahvana suomalaisten keskuudessa

Samalla, kun suomalaiset ottavat aktiivisesti lainaa, rahaa myös säästetään aktiivisesti. Suurimmalla osalla suomalaisista on pankissa erillinen säästötili, jonne laitetaan rahaa kuukausittain. Joskus lainaa ei siis välttämättä edes tarvitse ottaa, vaan riittää, että asettaa itselleen sopivat säästötavoitteet. Säästäminen on tärkeä silloinkin, kun on jo ottanut lainaa, sillä näin rahaa jää vielä yli lainanlyhennysten jälkeenkin. 

Yhteenveto

Suomalaiset eivät siis ole pelänneet lainan ottamista varsinkaan asumista tai auton ostamista varten. Lainan ottamista yleensä harkitaan ja rahaa myös säästetään, jotta lainan takaisinmaksu onnistuu ajallaan. Vaikka suomalaisilla on tilastollisesti paljon velkaa, vastuullista rahankäyttöä ei ole unohdettu.