MAINOS

Haaveena oma kahvila? Ota nämä huomioon

MAINOS - EXPONDO -

Oma kahvila voi tuntua kutkuttavalta ajatukselta, jossa voi yhdistää oman intohimonsa ja toimeentulonsa. Yrittäjyys on kasvanut erityisesti nuorten keskuudessa, samoin kahvilakulttuuri on kehittynyt. Oman kahvilan perustaminen ei tapahdu yhdessä yössä, vaan siinä pitää ottaa moni asia huomioon. Pohdintalistalle kirjataan sekä käytännön asioita että luovempia yksityiskohtia. Käytännön asiat liittyvät esimerkiksi paikan valintaan ja viranomaisten vaatimuksiin. Myös tietyt tavarat pitää hankkia hyvissä ajoin, joita voi onneksi ostaa helposti verkosta.

Kahvilatarvikkeita myy muun muassa Expondo, jolla on toimintaa Suomessakin.  Kilpailu on todennäköisesti kovaa ja erottautuminen joukosta voi olla työn takana. Onneksi asiaan kuin asiaan löytyy apua, niin myös kahvilan perustamiseenkin. Kysyvä ei eksy tieltä, joten apua kannattaa pyytää niin paljon kuin sitä saa. Selvittely ei maksa yleensä mitään ja sen voi aloittaa netistä, jossa on paljon tarjolla inspiraatiota ja hyödyllisiä oppeja kahvilan perustamisessa. Kahvilaan liittyviä vaatimuksia ja oppeja voi tiedustella rohkeasti alan yrittäjiltä, jotka kertovat kokemuksistaan kahvilan pyörittämisestä.

Millainen konsepti haluaisit kahvilallesi?

Konsepti määrittelee kahvilan tarkoituksen ja identiteetin. Se auttaa määrittämään, mitkä ovat kahvilan arvot ja identiteetti. Konseptin pitää näkyä selkeästi kahvilan toiminnassa. Konseptin valinta on tärkeä osa kahvilan suunnittelua, sillä se vaikuttaa kaikkiin pieniin yksityiskohtiin, joiden perusteella asiakkaat tekevät valintansa.  Konspeteja on olemassa lukuisia ja maailmalla näkee mitä hullunkurisempia esimerkkejä. Liiallisuuksiin ei tarvitse mennä ja joskus kahvilan sijaintikin laittaa tietyt raamit konseptin suunnittelulle. 

Konseptin suunnittelua voi helpottaa pohtimalla, mitä kahvilalla haluaa tarjota. Minkälaisen lisäarvon se tuo maailmalle? Puuttuuko paikkakunnaltasi esimerkiksi gluteenittomia herkkuja tarjoava kahvila? Vai onko kaupungissa tarvetta erityisesti opiskelijoille sunnatulle hengailupaikalle? Konseptia voi viedä entistäkin pidemmälle. Kaupunkeihin on avattu kahviloita, jotka täyttyvät kirjoista ja siellä voi lukea jos jonkinmoisia aarteita. Eläintenystävät suuntavat mielellään esimerkiksi kissakahviloihin, joissa nelijalkaiset ystävät tepastelevat vapaina.  

Ota realiteetit huomioon kahvilassasi

Kahvilan perustaminen voi olla jollekin suuri unelma, jossa saa toteuttaa omia intohimojaan. Se vaatii myös paljon työtä, eikä menestyminen tule usein helposti. Unelmointi tekee elämästä merkityksellistä, mutta tietyt realiteetit ovat paikallaan.  Realiteetteja voi asettaa esimerkiksi kahvilan sijainti, lainsäädäntö, kulttuuri ja kysyntä.

Niitä kannattaa selvittää rauhassa, jotta pystyisi tekemään harkitun päätöksen. Kahvilan perustamisessa on nimittäin riskinsä, jotka voivat tulla todellisiksi epäonnistumisen kohdalla.  Realiteetit sanelevat paljon kahvilan mahdollisuuksia pysyä pystyssä. Se on kuitenkin liiketoimintaa, jonka talous pitää olla tasapainossa. Esimerkiksi Suomen vaihteleva sää ja neljä vuodenaikaa saattavat tuoda suuria riskejä kahvilalle, jonka tuotteita ostetaan erityisen paljon hellekeleillä.

Miten päästä alkuun

Kahvilan perustamista kannattaa harkita tarkkaan, eikä sitä kannata laittaa pystyyn kiireellä. Maltti on valttia, jotta kaikki perusteet saadaan kuntoon.  Kokemusta ei liene koskaan liikaa ja hyviä oppeja voi saada käytännön tasolta. Voit esimerkiksi kysyä suosikkikahvilaltasi, voisitko työskennellä siellä vaikkapa viikonloppuisin. Näin voisit paremmin nähdä kahvilaelämän todellisuutta ja mitkä sen mahdollisuudet ovat.