Haaveena oma kahvila? Ota nämä huomioon

Kuva:

MAINOS - EXPONDO -

Oma

kahvila voi tuntua kutkuttavalta ajatukselta, jossa voi yhdistää oman

intohimonsa ja toimeentulonsa. Yrittäjyys on kasvanut erityisesti

nuorten keskuudessa, samoin kahvilakulttuuri on kehittynyt.

Oman

kahvilan perustaminen ei tapahdu yhdessä yössä, vaan siinä pitää ottaa

moni asia huomioon. Pohdintalistalle kirjataan sekä käytännön asioita

että luovempia yksityiskohtia. Käytännön asiat liittyvät esimerkiksi

paikan valintaan ja viranomaisten vaatimuksiin. Myös tietyt tavarat

pitää hankkia hyvissä ajoin, joita voi onneksi ostaa helposti verkosta.

Kahvilatarvikkeita myy muun muassaExpondo, jolla on toimintaa Suomessakin. 

Kilpailu

on todennäköisesti kovaa ja erottautuminen joukosta voi olla työn

takana. Onneksi asiaan kuin asiaan löytyy apua, niin myös kahvilan

perustamiseenkin. Kysyvä ei eksy tieltä, joten apua kannattaa pyytää

niin paljon kuin sitä saa.

Selvittely ei maksa yleensä mitään ja

sen voi aloittaa netistä, jossa on paljon tarjolla inspiraatiota ja

hyödyllisiä oppeja kahvilan perustamisessa. Kahvilaan liittyviä

vaatimuksia ja oppeja voi tiedustella rohkeasti alan yrittäjiltä, jotka

kertovat kokemuksistaan kahvilan pyörittämisestä.

Millainen konsepti haluaisit kahvilallesi?

Konsepti määrittelee kahvilan tarkoituksen ja identiteetin. Se auttaa

määrittämään, mitkä ovat kahvilan arvot ja identiteetti. Konseptin

pitää näkyä selkeästi kahvilan toiminnassa. Konseptin valinta on tärkeä

osa kahvilan suunnittelua, sillä se vaikuttaa kaikkiin pieniin

yksityiskohtiin, joiden perusteella asiakkaat tekevät valintansa. 

Konspeteja

on olemassa lukuisia ja maailmalla näkee mitä hullunkurisempia

esimerkkejä. Liiallisuuksiin ei tarvitse mennä ja joskus kahvilan

sijaintikin laittaa tietyt raamit konseptin suunnittelulle. 

Konseptin

suunnittelua voi helpottaa pohtimalla, mitä kahvilalla haluaa tarjota.

Minkälaisen lisäarvon se tuo maailmalle? Puuttuuko paikkakunnaltasi

esimerkiksi gluteenittomia herkkuja tarjoava kahvila? Vai onko

kaupungissa tarvetta erityisesti opiskelijoille sunnatulle

hengailupaikalle?

Konseptia voi viedä entistäkin pidemmälle.

Kaupunkeihin on avattu kahviloita, jotka täyttyvät kirjoista ja siellä

voi lukea jos jonkinmoisia aarteita. Eläintenystävät suuntavat

mielellään esimerkiksi kissakahviloihin, joissa nelijalkaiset ystävät

tepastelevat vapaina.

 

Ota realiteetit huomioon kahvilassasi

Kahvilan perustaminen voi olla jollekin suuri unelma, jossa saa

toteuttaa omia intohimojaan. Se vaatii myös paljon työtä, eikä

menestyminen tule usein helposti. Unelmointi tekee elämästä

merkityksellistä, mutta tietyt realiteetit ovat paikallaan. 

Realiteetteja

voi asettaa esimerkiksi kahvilan sijainti, lainsäädäntö, kulttuuri ja

kysyntä.

Niitä kannattaa selvittää rauhassa, jotta pystyisi tekemään

harkitun päätöksen. Kahvilan perustamisessa on nimittäin riskinsä, jotka

voivat tulla todellisiksi epäonnistumisen kohdalla. 

Realiteetit

sanelevat paljon kahvilan mahdollisuuksia pysyä pystyssä. Se on

kuitenkin liiketoimintaa, jonka talous pitää olla tasapainossa.

Esimerkiksi Suomen vaihteleva sää ja neljä vuodenaikaa saattavat tuoda

suuria riskejä kahvilalle, jonka tuotteita ostetaan erityisen paljon

hellekeleillä.

Miten päästä alkuun

Kahvilan perustamista kannattaa harkita tarkkaan, eikä sitä kannata

laittaa pystyyn kiireellä. Maltti on valttia, jotta kaikki perusteet

saadaan kuntoon. 

Kokemusta ei liene koskaan liikaa ja hyviä

oppeja voi saada käytännön tasolta. Voit esimerkiksi kysyä

suosikkikahvilaltasi, voisitko työskennellä siellä vaikkapa

viikonloppuisin. Näin voisit paremmin nähdä kahvilaelämän todellisuutta

ja mitkä sen mahdollisuudet ovat.