MAINOS

Lainamarkkinat siirtyneet nettiin

MAINOS - NORDSEK.COM -

Lainamarkkinoilla on tapahtunut tuntuva muutos viimeisen vuosikymmenen aikana. Perinteiset pankkilainat ovat siirtyneet sivuun ja tilalle ovat nousseet uudet, innovatiivisemmat lainatuotteet.  Lainaa on mahdollista saada nykyisin helposti ja joustavasti netistä. Lainapalvelujen tarjonta on laajentunut ja markkinat ovat entistä kilpailukykyisemmät. Palveluntarjoajien määrä on kasvanut huomattavasti, mikä on tuonut myös uusia toimijoita markkinoille.  Nykyisin pikalainaa saa netistä helposti, mutta lainan ottoa täytyy aina harkita huolellisesti. Se pitää nimittäin maksaa aina takaisin, korkojen kera. Huolelliseen lainanottoon kuuluu muun muassa lainarahan käyttötarkoituksen määritteleminen ja lainavertailu.   

Nopeaa ja vaivatonta - malttia tarvitaan

Lainamarkkinat ovat ottaneet merkittäviä digiharppauksia viime vuosien aikana. Lainapalveluita löytyy runsaasti verkosta, jossa on tarjolla lukuisia lainapalveluita tarjoavia yrityksiä. Lainan hakeminen onnistuu nykyisin käden käänteessä ja rahat ilmaantuvat yleensä saman päivän aikana.  Lainamarkkinoiden muuttuminen digitaaliseen suuntaan ei ole ollut pelkkää positiivista kehitystä. Uuden teknologian myötä markkinoille ovat tulleet myös uudet riskit, joita asiakkaat voivat joutua kohtaamaan.

Esimerkiksi netissä toimivien palveluntarjoajien luotettavuus ei aina ole taattua. Tämä voi johtaa siihen, että asiakas saa huonoa palvelua tai joutuu maksamaan turhasta. Haittapuolten takia lainamarkkinoita on alettu säädellä enemmän laeilla. Suomessa säädettiin vuonna 2020 väliaikainen korkokatto, jolloin se sai olla korkeintaan kymmenen prosenttia. Lokakuussa 2021 väliaikainen korkokatto poistui ja se saa nykyisin olla 20 prosenttia. Myös kulutusluottojen markkinointia halutaan todennäköisesti säädellä.

Lainanhaku verkossa - miten se tapahtuu?

Lainanhakuprosessi on tehty nykyisin varsin helpoksi. Lainaa voi hakea useimmista pankista tai rahoituslaitoksesta, ja vaihtoehtoja on monia. Runsaasta tarjonnasta johtuen lainat kannattaa aina kilpailuttaa, jotta lainanhakija löytäisi itselleen sopivimman lainan. Lainavertailu on niin ikään helppoa ja sen voi suorittaa parissa minuutissa. Menetelmä on vaivaton, mutta tuloksien ja vaihtoehtojen vertailuun kannattaa käyttää riittävästi aikaa. Lainanhaku kiireessä johtaa mahdollisesti ongelmiin. 

Ennen lainanhakua kannatta myös pohtia tarkkaan lainan tarkoitusta ja kuinka paljon rahaa tarvitsee. Omaa maksukykyä pitää tarkastella rehellisesti ja muistaa, että laina pitää maksaa sovitusti takaisin. Lainojen kustannukset pitää huomioida ja pohtia, onko itsellään realistisia mahdollisuuksia maksaa se takaisin.

Huolehdi omasta taloudestasi

Erilaiset lainat voivat tarjota mahdollisuuden rahoittaa erilaisia asioita. Niitä haetaan sekä akuutteihin että pidempiaikaisiin rahoitustarpeisiin. Lainat kannattaa kilpailuttaa ja vaihtoehtoja vertailla, jotta lainanhakija löytäisi itselleen sopivan tarjouksen.  Kestävän talouden kivijalka on kuitenkin maltillinen rahankäyttö ja tasapainoinen budjetti. Rahaa ei saisi koskaan käyttää yli varojensa ja menot sekä tulot pitäisi olla tarkkaan selvillä. Jokaisen rahankäyttäjän kannattaisi laatia itselleen arjen budjetti, jossa lasketaan tulot ja menot.  

Tulojen tulisi olla mielellää menoja suurempia, jotta ylijäämästä jäisi jotain säästöön. Taloudellinen puskuri antaa mielenrauhaa arkeen ja joustavuutta. Hyvä puskuri vaihtelee ja se voi riippua esimerkiksi elämäntilanteesta ja -tyylistä. Yleensä sen suositellaan olevan kahden tai kolmen nettopalkan suuruinen.