MAINOS

Mitkä ovat alumiinin tärkeimmät ominaisuudet?

MAINOS - ZARGES -

Alumiini tarjoaa harvinaisen yhdistelmän arvokkaita ominaisuuksia. Alumiini ei suotta ole yksi nykyajan ylistetyimmistä materiaaleista, sillä se sopii monipuolisesti erilaisiin käyttötarkoituksiin, nyt ja tulevaisuudessa.

Tiesitkö, että materiaalina alumiini on yksi maailman kevyimmistä metalleista: se on lähes kolme kertaa rautaa kevyempi. Samalla se on kuitenkin erittäin luja, erittäin joustava ja kaiken lisäksi korroosionkestävä sen pinnalle muodostuvan ohuen, mutta vahvan oksidikerroksen ansiosta. Tässä artikkelissa kerromme, mitkä ovat alumiinin ylivoimaisesti parhaat ominaisuudet ja mihin alumiinia käytetään.

Kevytmetallialan yritys ZARGES on erikoistunut alumiinivalmisteisten tuotteiden valmistukseen. Alansa markkinajohtajana ZARGES tuottaa innovatiiviset alumiinituotteet usealle eri toimialalle: teollisuuteen ja logistiikkaan, ilmailu- ja rakennusalalle. Heidän korkealaatuiset tuotteensa ovat turvallisia, ergonomisia ja kestäviä. Tämän lisäksi he
kykenevät tarjoamaan yksilöllisiä ratkaisuja asiakkailleen. Alumiinista valmistetut laatikot ja säiliöt, tikkaat ja työtelineet sekä monet muut erikoisratkaisut valmistetaan monen vuoden kokemuksella

Alumiinilaatikot – kuljetukseen ja varastointiin

Alumiini on hyödyllinen materiaali erityisesti varastointi- ja kuljetusalalla. Alumiinilaatikot tarjoavat suojaa herkille sähkölaitteille ja mittauslaitteille, ja kaiken lisäksi alumiinista valmistetut pakkaukset soveltuvat myös vaarallisten aineiden pakkaamiseen. Kuljetus- ja logistiikka-alalla alumiinin kevyt ja kestävä rakenne tarjoaa siis monia etuja. Erityisesti silloin, kun kyseessä on VAK-kuljetus tai muut erikoiskuljetustarpeet. Esimerkiksi vaarallisten aineiden kuljetuksia säännellään tiukasti kansainvälisillä määräyksillä. Tarpeen ja käyttötarkoituksen mukaan erikokoiset ja -malliset alumiiniset kuljetus- ja säilytyslaatikot palvelevat eri käyttötarkoituksissa parhaalla mahdollisella tavalla. Eri standardien ja tyyppihyväksyntöjen mukaiset laatikot ja säiliöt soveltuvat vaativiinkin olosuhteisiin.

Alumiinin 7 parasta ominaisuutta

Alumiinilla on monia hyödyllisiä ominaisuuksia, jotka tekevät siitä sopivan monille eri teollisuudenaloille, mutta mikä tekee alumiinista kestävää? Alumiinia verrataan usein
erityisesti ruostumattomaan teräkseen, mutta myös muovi ja puu ovat suosittuja materiaaleja eri teollisuudenaloilla. Ruostumaton teräs on kyllä kestävä materiaali, mutta sen paino tekee siitä epäkäytännöllisen. Kun tarkastellaan alumiinia erityisesti pakkausmateriaalina, on selvää, että alumiini päihittää muut yleisesti käytetyt raaka-aineet monella osa-alueella. Seuraavat ominaisuudet tekevät alumiinista hyödyllisen materiaalin toimialasta ja käyttökohteesta riippumatta.

1. Korroosionkestävyys – Soveltuu vaativiin olosuhteisiin

Alumiinin korroosionkestävyys tekee siitä vertailukelpoisen ruostumattoman teräksen kanssa. Alumiinin pinnalle muodostuu tiheä oksidikerros, kun se joutuu kosketuksiin ilman hapen kanssa. Tämä suojaava oksidikerros tekee alumiinista korroosionkestävän ja suojaa metallin alempia kerroksia. Korkean korroosionkestävyytensä ansiosta alumiini on pitkäikäinen materiaali. Alumiinista valmistetaan myös vedenpitävät K 475 -alumiinilaatikot, jotka on suunniteltu erityisesti herkkien komponenttien ja laitteiden suojaamiseen vaativissakin sääolosuhteissa.

2. Kevyt, mutta luja

Mikä on alumiinin tiheys? Puhtaan alumiinin tiheys on 2,7 g/cm³, mikä on vain kolmasosa teräksen tiheydestä. Alumiini ja alumiiniseokset luokitellaan kevytmetalleiksi niiden alhaisen painon takia. Kevyestä painostaan huolimatta, alumiini säilyttää lujuutensa kantavuudessa, murtumakestävyydessä ja käyttökelpoisuudessa. Alumiinin lujuus-painosuhde on erittäin hyvä, ja alumiinin alhainen ominaispaino takaa myös sen alhaiset tuotantokustannukset.
Lisäksi sen keveys on eduksi erilaisissa sovelluksissa, kuten logistiikassa, sillä alumiini ei lisää merkittävästi kuorman kokonaispainoa. Esimerkiksi K 470 -yleislaatikko on saatavilla 25 eri vakiokoossa ja soveltuu erinomaisesti kuljetukseen ja varastointiin.

3. Alumiinin lämmön- ja sähkönjohtavuus

Alumiinin lämmönjohtavuus on hyvä, minkä ansiosta sitä voidaan hyödyntää erityisesti elektroniikkateollisuudessa. Alumiini poistaa tehokkaasti lämpöä elektroniikkalaitteista. Alumiinin sähkönjohtavuus on puolestaan etu erityisesti voimavirtajohdoissa. Alumiinia käytetäänkin usein sähkökaapeleissa, liittimissä ja katkaisimissa. Lisäksi alumiinin sähkön ja lämmonjohtavuus on hyödyllistä jäähdytys- ja lämmitysjärjestelmissä.

4. Suojaa sähkölaitteita sähkömagneettisilta häiriöiltä

Alumiini luokitellaan paramagneettiseksi aineeksi. Tämän ominaisuuden ansiosta alumiini on ihanteellinen elektronisten sähkölaitteiden suojaamiseen. Sähkömagneettinen säteily voi häiritä sähkölaitteiden asianmukaista toimintaa, minkä johdosta on välttämätöntä suojata laitteet. Tähän tarkoitukseen alumiini soveltuu erinomaisesti ja on yksi suosituimmista ja kustannustehokkaimmist materiaaleista. Alumiinikehikot, kuten ZARGES-valikoiman Mitraset 19” -kehikot, estävät itse laitteesta tulevan säteilyn sekä suojaavat sisältöä ulkoisilta sähkömagneettisilta häiriöiltä.

5. Erittäin vaarallisten aineiden pakkaaminen ja kuljettaminen

Akkuteollisuus on kasvussa muun muassa sähköautojen ja -polkupyörien käytön on yleistyessä. Tämän seurauksena myös tarve pakata ja varastoida akut turvallisesti on
kasvanut, sillä litiumakut voivat aiheuttaa merkittävän turvallisuusriskin, jos ne vahingoittuvat tai ovat viallisia. UN-hyväksytyt vaarallisten aineiden kuljetuslaatikot, kuten K 470 -akkulaatikot, soveltuvat myös erittäin vaarallisten aineiden, kuten litiumakkujen, kuljetukseen ja säilytykseen.

6. Hygieeninen pakkausmateriaali

Alumiini on läpäisemätön, kulutusta kestävä ja helposti puhdistettava materiaali. Lisäksi alumiini on steriili ja antibakteerinen, mikä tekee siitä hygieenisen. Tämä tekee siitä ihanteellisen pakkausmateriaalin korkean hygieniatason teollisuusympäristöihin, kuten elintarviketeollisuuteen. Se on myös erinomainen valinta steriileihin sairaalaympäristöihin.

7. 100 % kierrätettävä kevytmetalli

Alumiinin kierrätettävyys on keskeinen tekijä alumiinin etuja pohdittaessa, mutta miksi alumiinin kierrätys kannattaa? Alumiini voidaan kierrättää jopa 100-prosenttisesti, ja alhaisen sulamispisteensä ansiosta alumiinia voidaan sulattaa ja muotoilla uudellaan. Teoriassa alumiinia voidaan käyttää uudelleen ikuisesti, ja kierrätetty alumiini kuluttaa vain 5 prosenttia energiaa verrattuna uuden alumiinin tuotantoon, mikä pienentää alumiinin hiilijalanjälkeä merkittävästi.