tiistai 25.2.2020 | 05:33
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Teatteri Iltatähdessä syntyy vuorokauden aikana uusi teos - yö vietetään teatterissa

Kokkola-lehti
Ke 27.6.2018 klo 19:00

Maria Store

Paljon evästä, korvatulpat, patja ja makuupussi. Teatteri Iltatähden väki suunnittelee perjantaina käynnistyvää poikkeuksellista projektia.

Kaikki halukkaat kokoontuvat teatterille iltaviideltä ja viettävät vuorokauden teatterilla suunnitellen ja harjoitellen näytelmää. Valmista käsikirjoitusta ei ole, vaan liikkeelle lähdetään nollasta. Valmis teos esitetään yleisölle viideltä seuraavana päivänä. Näytös on maksuton.

– Varmasti yön aikana löytyy jonkinlainen teema ja raamit, toteavat Juha Aho ja Emmi Tanskanen.

– Yön pikkutunteina syntyy varmasti mielenkiintoisia ideoita, jatkaa Aho.

Stressiä ei lopputuloksesta oteta.

– Jos ei valmista näytelmää synny, niin sitten tuodaan lavalle improvisaatioteatteria peurat ajovaloissa -tyyliin, toteaa Aho naurahtaen.

Aho toteaa, että lavalle voidaan tuoda yksi selkeä iso kokonaisuus tai useampia lyhyempiä näytelmiä.

– Vuorokausi vietetään teatterilla ja katsotaan mitä tulee. Muita sääntöjä ei ole.

Idea projektiin lähti keväällä esitetystä Psykoterapiaa-näytelmästä, joka toteutettiin ilman ohjaajaa, kun ohjaajaksi nimetty Pekka Linnanmäki päätyi esittämään yhden päärooleista.

– Ohjasimme näytelmän yhdessä. Luulin, ettei se ole mahdollista, mutta niin vain se onnistui. Minua kiehtoo, mitä muuta voi syntyä, kun joukko, kenties toisilleen tuntemattomia, ihmisiä kokoontuu yhteisen päämäärän ääreen. Ja ilman ohjaajaa.

– Mielenkiintoiseksi tämän tekee juuri se, että kenelläkään ei ole ennalta mitään sovittua roolia.

Projektilla halutaan myös aktivoida väkeä kesällä, joka on muuten teatterille hiljaista aikaa.

– Ja ehkä myös saada uusia jäseniä. Teatteriprojektiin saa osallistua kuka tahansa. Tarjolla on muutakin tehtävää, kuin näyttelemistä. Musiikkiakaan ei ole ennalta, joten tämä on hyvä tilaisuus jollekin päästä säveltämään näytelmään omaa musiikkia.

Aho itse toivoo saavansa työskennellä teatteritekniikan parissa.

– Joku sanoi, että projekti kuulostaa hullunhauskalta. Ehkä tässä jotain pientä pöljämäisyyttä tarvitaan, mutta ei kaiken tarvitse aina olla niin järkevää ja ennaltasuunniteltua.

Projektiin on jo ilmoittautunut kuusi ihmistä. Heidän joukossaan on Ahon ja Tanskasen lisäksi Heli Karhukorpi. Hän tuumii, että luultavasti valvoo koko vuorokauden teatterilla.

– En tahdo saada nukuttua vieraissa paikoissa. Aion varata mukaan makeaa evästä. Ja grillihän on tuossa vieressä, hän toteaa naureskellen suunnitellen muonitusta.

Tanskanen toteaa, että teatterilla täytyy varata nukkumiseen rauhoitettu huone.

– Tulen teatterille avoimin ja rennoin mielen. Ajattelen tätä lähinnä ajanviettona. Toivottavasti tulee paljon porukkaa, sillä siinähän on vuorokauden aikana aikaa seurustella teatterinteon ohella, hän sanoo.

#