perjantai 26.4.2019 | 13:31
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Teini-ikäisten poikien isä Marko Teräntö: Lapsen kasvattaminen on vaikein tehtävä, jonka ihmiselle voi antaa

Martina Store Kokkola-lehti+
Ke 7.11.2018 klo 13:00

– Kait mä olen aika paneutunut tähän isähommaan. Moottoripyörä ei ole liikkunut sen jälkeen, kun esikoinen syntyi 15 vuotta sitten. Muitakin harrastuksia karsin pois, sillä haluan olla lapsille läsnä silloin, kun he minua tarvitsevat.

Näin toteaa kolmen pojan isä Marko Teräntö näin isänpäivän alla. Hän kertoo kokeneensa esikoisen syntyessä, että isyys on niin vaativa ja iso asia, että siihen täytyy panostaa täysillä, joten omat harrastukset saivat väistyä.

– Vietämme paljon aikaa kotona yhdessä. Yleensä jokainen puuhailee omiaan, kuitenkin lähellä ollen. Äidillä ja pojilla on yhteinen harrastus, eli kännykkäpelien pelaaminen. Itse en ole moisiin nettihommiin lähtenyt. Verkkopankkitunnuksetkin ovat minulla vasta hakuprosessissa, Teräntö hymyilee.

Hän kertoo, että vastuuta lastenhoidosta on poikien syntymästä asti jaettu molempien vanhempien kesken.

– Kumpikin olemme vaimoni kanssa olleet tasavertaisesti mukana. Mitään kasvatusohjelmia emme ole suoranaisesti seuranneet, sillä kokemus opettaa paremmin kuin kirjat. Jokainen poika on oma persoonansa, ja meidän tehtäväksi jää heidän kasvunsa tukeminen, mihin päin se sitten suuntautuukaan.

Teini-ikään yltäneiden poikien isänä Teräntö kokee olevansa edelleen tärkeä palanen poikien elämässä. Hän pohtii isyyden muuttuneen vuosien varrella, vaikka muutokset ovatkin tapahtuneet pikkuhiljaa.

– Asiat ja aiheet ovat poikien kasvaessa muuttuneet, mutta edelleen saan olla ohjaamassa ja käskemässäkin välillä. Sen sanon kyllä, että lapsen kasvattaminen on vaikein tehtävä, jonka ihmiselle voi antaa.

Kun perheen pojat Kuisma, Tenho ja Armas saavat kuvailla isää, nousevat sanat rauhallinen, ystävällinen ja hauska esille. Esikoinen Armas kertoo huomaavansa itsessään samoja piirteitä kuin isässä.

– Minäkin olen aika rauhallinen, enkä tosiaankaan suutu pienistä asioista. Viime vuosina olen huomannut olevani hyvä piirtämään, ja se ominaisuus tulee myös isältä, hän tuumii.

– Fyysiset yhteneväisyydet ovat tietenkin helpoiten havaittavissa, mutta on pojissa sekä minun että vaimon luonnettakin, tietenkin. Vanhin pojista on tullut eniten minuun, keskimmäinen taas äitiinsä ja nuorin on hyvä sekoitus meitä molempia, Teräntö jatkaa.

Tulevaisuudelle Teräntö toivoo, ettei poikien eteen tulisi isoja vaikeuksia tai ongelmia.

– Toivon, että jokainen löytäisi oman paikkansa elämässä. Sellaisen, johon he voivat olla tyytyväisiä.

#