perjantai 26.4.2019 | 13:43
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Kokkolalaislähtöinen Tommi Melender halusi kirjailijaksi jo varhaisella iällä

Tommi Lahtonen Kokkola-lehti+
Ke 7.11.2018 klo 20:00

Kokkola-lehden Leipälajina kulttuuri -juttusarjassa vuorossa oli Tommi Melender.

Mitä teet?

Kirjoitan proosaa ja esseitä. Tähän mennessä olen julkaissut viisi romaania, kolme esseekokoelmaa ja kolme runokokoelmaa. Tänä syksynä on ilmestynyt myös yhdessä kirjailija Sinikka Vuolan kanssa tekemäni Maailmojen loput -esseekirja, joka tutkii romaaneiden lopetuksia. Runoja en ole kirjoittanut neljääntoista vuoteen ja tuskin enää kirjoitankaan. Sydämeltäni pysyn aina runoilijana. Tunnuslauseeni voisi kuulua: ”Ole aina runoilija, prosaistinakin.”

Mikä sai valitsemaan nykyisen alasi?

Syystä tai toisesta halusin kirjailijaksi jo varhaisella iällä. Se on kummallista, koska en ollut lapsena tai teininä ahkera lukija. Muistan, kuinka katselin kymmenvuotiaana televisio-ohjelmaa. jossa puhui Veijo Meri. Hänellä oli hauskat, eloisat jutut. Kysyin vanhemmiltani, kuka äijä tuo on, ja he vastasivat, että Veijo Meri, kuuluisa kirjailija. Tuumin, että isona olisi hauska olla kirjailija.

Oletko tyytyväinen valintaasi?

En tiedä, onko kirjailijuus minulle aktiivinen valinta. Pikemminkin tuntuu, että se on valinnut minut, enkä minä sitä. Tuskin voisin lopettaa kirjoittamista, vaikka haluaisin ja yrittäisin, koska siitä on tullut tapani ymmärtää maailmaa. Olen ajatellut varhaisen esikuvani Albert Camus’n termein, että olen tuomittu kirjoittamaan. Ei se ole läheskään aina hohdokasta, mutta yritän kestää. Kirjoitan, jotta minun ei tarvitse ulvoa ääneen.

Millaista työsi on? Mitkä ovat työsi parhaat/huonot puolet?

Kirjoittaminen on yksi lukemisen muoto. On luettava satoja tai tuhansia kirjoja voidakseen kirjoittaa yhden. Ajallisesti mitattuna suurin osa työstäni on lukemista. Kukaan kirjailija ei pysty luomaan maailmaan mitään uutta ja ainutkertaista, vaan kaikki järjestelevät olemassa olevaa sanamateriaa uuteen muotoon. Pidän lukemista kirjoittajan työn parhaana puolena. Huonoihin puoliin kuuluvat niska-hartiasäryt.

Miten valmistaudut uuteen projektiin? Onko sinulla tiettyjä rutiineja?

En tee juuri koskaan tarkkoja ennakkosuunnitelmia. Yleensä kirjoittaminen lähtee liikkeelle jostakin alkukuvasta, joka pitää otteessaan: näkymästä, tilanteesta, ajatuksesta tai ongelmasta. Loppukuva siintää jossain kaukana. Kirjoitan sitä kohti ja ennen pitkää se alkaa hahmottua sumun takaa.

Millainen taiteilijasielu olet?

Tuskin olen kovin taiteellinen. Pidän romaanien ja esseiden kirjoittamista kestävyyslajina, jossa inspiraation, luovuuden tai muiden taiteilijamyyttiin liittyvien asioiden merkitys on vähäinen. On jaksettava naputella tekstiä niin kauan, ettei enää tunne takapuoltaan tuolia vasten. Saatoin olla taiteellisempi silloin, kun vasta haaveilin kirjailijantyöstä.

Mitä elämääsi kuuluu työn lisäksi? Mistä saat vastapainoa työllesi?

Teen myös toimittajan hommia erikoisaloinani makrotalous ja osakemarkkinat. Nämä aihepiirit ovat sopivan etäällä kaunokirjallisuuden maailmasta. Katson myös paljon jääkiekkoa televisiosta ja käyn kuntosalilla.

Paljasta jotain yllättävää itsestäsi?

En ole koskaan käynyt Norjassa. Havahduin siihen vastikään. Ensi kesänä aion käydä.

Tässä juttusarjassa esittelemme kokkolalaisia ja kokkolalaislähtöisiä kulttuurin parissa työskenteleviä ihmisiä.

#