perjantai 26.4.2019 | 12:59
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Kokkolan Ykspihlajan toimitalon 110-vuotinen historia on nyt yksissä kansissa

Joni Mäki-Petäjä Kokkola-lehti+
Ke 7.11.2018 klo 20:00

Ykspihlajan toimitaloyhdistyksen hallitus pyysi keväällä historiikin tekijöiksi Minna ja Jouni Mustosta.

– Olihan tämä tiukka ponnistus, mutta erittäin antoisa ja mielenkiintoinen projekti, Mustoset kertovat tuore painos kädessä.

Pariskunta kertoo täydentävänsä toisiaan. Jouni on historiantutkija ja Minna toimittaja. He ovat asuneet Ykspihlajassa jo 30 vuotta.

– Jouni on viimeisen päälle pedantti tutkija ja minä olen sitten enemmän tarinankertoja. Roolit sopivat kirjan tekemiseen erinomaisesti, Minna naurahtaa.

Kirja kertoo talon tarinan, jonka oleellinen osa on ihmiset ja yhdistykset, jotka ovat toimineet ja toimivat edelleen talossa.

– Se kertoo yhteisöistä, jotka ovat rakentaneet talon sekä ylläpitäneet ja käyttäneet sitä yli sadan vuoden ajan. Ykspihlaja on noussut viime vuosina julkisuuteen erilaisten kulttuuritapahtumien johdosta. Juuri Ykspihlajan toimitalo on ollut 110 vuoden ajan se paikka mikä on mahdollistanut ja synnyttänyt nykyisen monipuolisen kulttuurielämän, Jouni kertoo.

Talo ja sen luoma kulttuurielämä ei ole koskaan ollut yhden, kahden tai muutaman ihmisen aikaansaannos.

– Se on ollut laajojen, monilukuisten järjestöjen sekä niihin kuuluvien ihmisten ja ympäröivien elinkeinojen mahdollistama ilmiö. Ilmiö on muovannut myös koko satamakaupunginosan kulttuuriympäristöä nykyisen kaltaiseksi, Jouni jatkaa.

Teos jakaantuu pääosin kolmeen kokonaisuuteen. Yhtenä osana on kronologia 1908-2018 johon on kerätty erilaisia tapahtumia kyseiseltä ajalta. Toisena merkittävänä osuutena ovat Talon tarinat joihin on kerätty eri henkilöiden kertomuksia talosta ja siellä vaikuttavista yhteisöistä. Kolmantena aiheena käsitellään Taloa rakennuksena sekä sen lähiympäristöä.

– Kirjassa on haastateltu paljon ihmisiä ja siitä löytyy herkullisia yksityiskohtia. Muun muassa Sergei-kummitus on osa talon tarinaa, Minna sanoo.

Vaikka tarinoita on kirjassa paljon, on myös paljon lähteitä.

– Kirja täyttää kyllä aivan tutkimuksen merkit. Lähteitä on runsaasti aina kuulustelupöytäkirjoja myöden, Jouni kertoo.

Kirja on myös visuaalisesti näyttävä. Kuvitukseen on selvästi panostettu.

– Olemme koettaneet painottaa eri aikoina otettujen kuvien laatua ja määrää. Uusi kuvamateriaali toimii myös Talon ja sen ympäristön nykydokumentointina, Mustoset linjaavat.

Kirjassa ei keskitytä pelkästään menneisyyteen vaan siinä myös katsotaan aivan viime vuosienkin toimintaan, jossa ei enää politiikalla ole juuri tekemistä toimintaan tai ainakin se on siirtynyt taka-alalle.

Toimitalon historiikki julkaistaan lauantaina Ykspihlajan Toimitalo ry:n 110-vuotisjuhlan yhteydessä. Juhlapuheen tulee pitämään Vasemmistoliiton puheenjohtaja Li Andersson. Juhlassa on runsaasti laulu- ja musiikkiesityksiä.

Poimintoja Ykspihlajan toimitalon historiasta

- 1908 talon vihkiäiset, juhlapuhujana Oskari Tokoi.

- 1914-17 venäläinen sotaväki miehittää talon.

- 1930 talon ovet naulataan poliisien toimesta kiinni kolmeksi vuodeksi.

- 1939 talo sotilasmajoituksessa. Talvisodan aikana tyhjillään.

- 1941-44 talo luovutetaan venäläisten sotavankien majoituspaikaksi. 1947 kattopäreet uusitaan.

- 1957 perustetaan taloa edelleen hallinnoiva Ykspihlajan toimitaloyhdistys.

#