maanantai 15.7.2019 | 23:38
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Mikä joulussa on tärkeintä? – Mäntykankaan koulun neljäsluokkalaiset ovat paneutunet joulun alla eriarvoisuuden ja kestävän kehityksen teemoihin

Maria Store Kokkola-lehti+
Ke 5.12.2018 klo 11:00

Mäntykankaan koulun oppilaat ovat opettaja Eeva Salmelan johdolla pohtineet esimerkiksi mikä on joulussa tärkeintä.

– Listalle kertyi valtavasti asioita ja ilokseni huomasin, että vain pieni osa siitä oli lahjoja. Lapset arvostavat muutakin, esimerkiksi joulun tunnelmaa, kertoo Salmela.

Oppilaille joulun tekevät esimerkiksi ruoka, herkut, yhdessäolo ja yhdessä tekeminen läheisten kanssa, lumi, joulurauha, joulupukki, valot, musiikki ja jouluohjelmat.

Aineettomia lahjojakin on ideoitu ja niitä keksittiin roppakaupalla. Ne on koottu aineettomien lahjojen toivelistoille, jotka lähetetään Korvatunturille.

– Aineeton lahja on sellainen, mitä ei saa kaupasta, oppilaat toteavat.

Listoilta löytyy esimerkiksi piparkakut, pulkkamäki, itse tehdyt villasukat, hauskat hetket yhdessä ja yhdessä leipominen. Olisivatko tällaiset lahjat mieluisia myös oppilaille itselleen?

– Joo!

Salmela ja opettaja Taru Pihlajakangas ovat osallistuneet kestävään kehitykseen liittyvään Transformer 2030 - opettajat kestävän kehityksen muutosagentteina -koulutukseen. Se kannustaa opettajia käynnistämään erilaisia teemaan liittyviä projekteja luokissa.

– Näin joulun alla kestävä kehitys, mutta myös eriarvoisuus olivat hyviä teemoja, sanoo Salmela.

Luokassa on keskusteltu siitä, kuinka kaikilla perheillä Kokkolassa ei välttämättä ole asiat yhtä hyvin kuin itsellä on.

– Tulee surullinen olo, kun vertailee heidän tilannettaan omaan, toteaa yksi oppilaista.

– Totesimme silti, että ei tarvitse potea huonoa omatuntoa ja olla siitä jatkuvasti surullinen. Sen sijaan ollaan kiitollisia siitä, mitä itsellä on, sanoo Salmela.

Diakoniatyöntekijä vieraili luokassa maanantaina ja kertoi millaisia tarpeita heikommassa asemassa olevilla perheillä on.

– Tarkoitus on ryhtyä sanoista tekoihin ja ideoida tapoja, millä me voimme antaa joulumieltä muille.

Luokassa on jo ollut käynnissä korttipaja, sillä oppilaat ovat askarrelleet kortteja palvelutalojen asukkaille.

Opettajakaksikon tavoitteena on jatkaa kestävän kehityksen parissa myös tulevaisuudessa.

– Kierrätyksessä lapset ovat jo taitavia, se on osa heidän arkeaan. Laajennamme teemaa eri osa-alueisiin ja tarkoituksena on ottaa teemaksi ihmisoikeudet, selvittää Pihlajakangas.

He aikovat hakea projektille Erasmus-hankerahaa.

– Lapset osaavat ottaa vastaan teeman kuin teeman ja suhtautua siihen avoimesti ja ilman ennakkoasenteita, kehuu Pihlajakangas.

#