maanantai 27.5.2019 | 10:26
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Outi Airolan pääkirjoitus 5.12.: Hurja viikko, herkkä päätös

Outi Airola Kokkola-lehti+
Ke 5.12.2018 klo 13:30

Viikon uutisaiheet ovat olleet synkkiä. Nuorten kuolemia, Venäjän voimatoimia, tuhkarokkojännitystä – vielä eilen Oulussa silmille räjähtänyt nuorten työttöjen raiskaussarja. Monet aiheista ovat olleet myös medialle vaikeita: voiko perheitä pakottaa rokotuksiin Suomessa, joka korostaa oikeutta omiin valintoihin? Miten uutisoida ulkomaalaistaustaisten raiskaajien järkyttävistä teoista niin, ettei kansa lähde kolkkaamaan kaikkia muualta tulleita? Kantasuomalaiset osaavat tämän iljettävän rikoksen taidon aivan yhtä hyvin.

Huomenna on itsenäisyyspäivä. Kuin ihmeen kaupalla olemme saaneet sadassa vuodessa demokratian melko hyvälle mallille. Me töksähtelevät, toisiimme törmäilevät, jurot ja hiljaiset ihmiset. Tai me uuden polven suomalaiset, joilta tulee puhetta kuin poreammeesta poreita. Asiaa mahtuu sekaan vähemmän, iloa ja hölöä senkin edestä. Demokratian olemme rakentaneet kaikki me. Demokratian, jossa ihminen saa mielipiteensä melko hyvin kuuluville. Nettiadressi voidaan panna pystyyn niin Morsiussaaren tonttihinnoista kuin samaa sukupuolta olevien avioliitto-oikeudesta. Kun 50 000 nimeä on kasassa, kansalaisaloite on pakko ottaa käsittelyyn. Vaikka päätös ei aina hovissa muutu, asia nousee uudelleen esille ja parhaimmillaan uudet perustelut saavat aikaan muutoksia.

Monesti moitimme sitä, että muutokset tökkäävät jäykkään perustuslakiimme. Ellei perustuslakia olisi, ei olisi kansaakaan. Sinne on kirjattu kuin Mooseksen tauluihin ne vahvat arvot ja oikeudet, joiden yli mikään pölhö eduskunta ei kävele tuosta vain. Näitä pölhöjä eduskuntia me välillä valitsemme, sitten taas vaihdamme kun huomaamme ettei tuokaan kansanedustaja ollut mistään kotoisin. Saatamme jopa lähteä itse ehdolle. Ja edetä presidentiksi peruskoulupohjalta. Sellainen maa meillä on.

Toki raha määrää yhä, mutta ei niin paljon kuin ennen. Paljon parjattu some antaa äänen niillekin, joilla ei rahaa ole. Pienellä rahalla saa älypuhelimen ja siihen liittymän, jonka kautta voi tuutata ajatuksiaan maailmalle sanoin, kuvin ja teoin. Tätä kautta asiat etenevät nykyisin ripeämmin kuin perinteisen vaikuttamisen kautta. Vääryydet huudetaan julki heti ja niihin haetaan lääkkeet nopeasti.

On meillä hyvä maa. Vaikka pönötys ja koreilu eivät ole ominta olomuotoamme, itsenäisyyspäivänä on mukava sytyttää kynttiä ja ajatella lämpimiä kotimaasta. Tästä kylmästä, pimeästä ja rakkaasta maailmankolkasta.

outi.airola@kokkolalehti.fi

#