tiistai 25.2.2020 | 05:00
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Kokkolalaislähtöinen Ville Pynssi soittaa muun muassa Paula Vesalan ja Sami Saaren yhtyeissä

Tommi Lahtonen Kokkola-lehti
Pe 4.1.2019 klo 17:00

Ville Pynssi on yksi Suomen eturivin rumpaleista, jonka soittohistoriasta löytyy musiikkia iskelmästä jazziin. Pynssille rumpujen soiton aloittaminen oli luonteva veto, sillä lapsuuden kodissa Kokkolan Koivuhaassa oli aina rumpusetti soittovalmiina.

– Isäni sekä isoveljeni soittivat rumpuja. Eka komppi jonka opin isäni opastamana, oli beguinekomppi. Ekat suosikkirumpalit ja -bändit löytyivät isoveljen levyhyllystä. Sieltä löytyi raskaampaa osastoa. Muun muassa Iron Maiden oli pitkäaikainen suosikkibändini, rumpalinaan Nicko Mcbrain. Myös Black Sabbath, Bill Ward rummuissa sekä Led Zeppelin, John Bonham rummuissa tekivät vaikutuksen.

Myöhemässä vaiheessa suosikkimusiikkia ja -rumpaleitä löytyi muualtakin kuin raskaamman musiikin parista. Jazz teki suuren vaikutuksen juuri rumpujensoitto opinnot aloittaneeseen Pynssiin.

– Pääsin -88 musiikkiluokalle Mäntykankaan ala-asteelle ja samalla aloitin opinnot Keski-Pohjanmaan musiikkiopistossa (nyk. Konservatorio). Sain opettajakseni hiljattain edesmenneen Simo Peltolan. Simo oli erityislaatuinen ihminen - innostunut, kannustava ja aina positiivinen. Simolta sain ensimmäisen kipinän jazzmusiikkiin vuonna -91, kun hän toi tunnille Chick Corean uuden levyn Beneath The Mask, sekä Corean bändissä soittavan rumpali Dave Wecklin soolojulkaisun Master Plan.

Kokkola on tuottanut maailmalle useita lahjakkaita rumpaleita ja muita muusikoita. Pynssi nostaa Simo Peltolan lisäksi Alf Myllärin tärkeäksi hahmoksi Kokkolan musiikkikentällä.

– Simon merkittävyydestä suomalaiselle musiikille kertoo nimilista rumpaleista. Simon opissa ovat oleet muun muassa Toni Porthen, Markus Ketola, Teppo Mäkynen, Joonas Riippa, Teijo Jämsä, Sami Osala. Toinen merkittävä muusikko/kouluttaja Kokkolassa on Alf Mylläri jonka luotsaama Rokkikoulu on ollut merkittävä paikka monelle muusikolle.

Turun konservatoriossa musiikkialan perustutkinto pop/jazz-puolella opiskellut sekä musiikin maisterin paperit Sibelius-akatemiasta hankkinut Pynssi sanoo, että eri tyylien soittaminen on tehnyt hänestä sellaisen muusikon mitä hän nyt on.

– Olen soittanut tyylillisesti tosi monipuolisesti erilaisissa kokoonpanoissa vuosien varrella. Aina ekoista rokki/tanssibändivirityksistä klasari- ja kansanmusiikin kautta jazz- ja popbändeihin. Koen että näiden kaikkien tyylien soittamisesta on ollut hyötyä urallani.

Tällä hetkellä Pynssi soittaa muun muassa Paula Vesalan yhtyeessä ja Sami Saaren Jazzpojat-yhtyeessä.

– Lauri Porra Flyover Ensemble on instrumentaali- rock/jazzmusaa soittava bändi, jossa soitan. Keikkailen myös UMO Helsinki Jazz Orchestran kanssa keikkailen silloin tällöin.

Muusikon työ ei ole pelkäästään leipätyö Pynsille. Musiikki kuuluu miehen elämään ja se on muokannut myös elämänkatsomusta.

– Musiikki on työni, ammattini, mutta myös elämäntapa. Musiikki on antanut mulle paljon samanhenkisiä ystäviä, yhden väylän lisää itseilmaisulle, avarakatseisuutta ja mahdollisuuden matkustaa ja nähdä maailmaa.

Mitä mieltä olet Kokkolasta musiikkikaupunkina?

– Kokkolasta on tullut paljon huippumuusikoita ja tulee varmasti jatkossakin. Pop/jazz- koulutuspuolella Kokkola on saanut paluumuuttajina huippumuusikoita opettamaan Kokkolaan: Mikko Pellinen, Jussi Turpeinen, Toni Porthen sekä Matti Oja ovat kaikki tämän maan kärkikastia.

Pynssi toivoo, että Kokkolan päättäjät osaisivat tehdä viisaita päätöksiä kulttuuripuolen rahoituksista päätettäessä ja ymmärtäisivät kulttuurin arvon myös kaupungin imagolle.

– Oopperan lopettaminen oli kyllä iso menetys. Kokkolan ylpeydenaihe Keski-Pohjanmaan Kamariorkesteri, on huippukokoonpano kansainväliselläkin mittapuulla tarkasteltuna ja sen merkitys Kokkolalle kulttuurikaupunkina suuri. Mahtavaa olisi jos Kokkolaan saataisiin toimiva jazzyhdistys.

”Simolta sain ensimmäisen kipinän jazzmusiikkiin, kun hän toi tunnille Chick Corean uuden levyn Beneath The Mask.

#