tiistai 25.2.2020 | 04:48
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Centrian koulutuskirjaston muuton myötä Kokkolan kaupunginkirjaston yläkerrasta vapautuu 400 neliötä – mitä tilalle?

Kokkola-lehti
Pe 4.1.2019 klo 19:00

Maria Store

Centrian koulutuskirjasto muuttaa pois kaupunginkirjaston yläkerrasta hiihtoloman aikana. Muuton myötä yläkerrasta vapautuu 400 m2 tilaa.

Päätöstä siitä, miten tiloja käytetään ei ole tehty, mutta kirjastotoimenjohtaja Susann Forsbergilla on jo ideoita.

– Siirtäisimme varmasti alakerrasta aineistoja ylös. Asiakkaat toivovat lisää näyttelytiloja, joten toinen sellainen tulisi yläkertaan ehdottomasti, hän sanoo.

Kirjaston alakerran näyttelytila on niin suosittu, että sinne on yli vuoden mittaiset jonot.

Asiakkaat ovat toivoneet kirjastoon myös hiljaisia ryhmätyöskentelytiloja, joissa voisi lukea tentteihin tai ylioppilaskirjoituksiin.

– Paljon on toivottu myös istuinryhmiä sinne tänne, joissa olisi mukava seurustella porukalla.

Osa asiakkaista haluaa myös kirjastoon kansalaistoria, tiloja, joissa voi esitellä esimerkiksi yhdistysten toimintaa ja järjestää tapahtumia.

– Hyllytilaa emme tarvitse, sillä aineistolle meillä on riittävästi tilaa.

Centrian koulutuskirjaston muuton myötä kirjastossa tehdään pieniä parannuksia. Toivelistalla on lasten ja nuorten osaston viihtyvyyden parantaminen ja Hongell-salin laajentaminen.

Valaistus on ollut pitkään puheenaiheena ja sen suhteen aiotaan Forsbergin mukaan tehdä isoja ratkaisuja.

Myös akustiikkaa toivotaan parannettavan.

– Haluamme kuitenkin kunnioittaa Nils-Erik Stenmanin suunnittelemaa kaunista rakennusta, joten väliseiniä tänne ei tule, vaan akustiikka-asiat täytyy ratkaista muilla tavoin.

Forsberg tuumii, että jatkossa kirjaston toinen kerros voisi olla ”hiljainen maailma”, kun taas ykköskerroksessa voisi olla enemmän tilaa tapahtumille.

– Suurin osa asiakkaista haluaa kuitenkin perinteisen kirjastomaailman pysyvän. Toiveenani on, että rakennus pysyy kirjaston käytössä, sillä se on valtionavulla kirjastotiloiksi rakennettu, sanoo Forsberg.

Forsbergilla on vahva usko kirjaston ja painetun kirjan tulevaisuuteen.

– E- ja äänikirjat ovat tulleet vaihtoehdoksi painetun kirjan oheen, mutta en usko että painettu kirja häviää mihinkään.

Forsberg uskoo, että yläkerran tilat ovat jonkin aikaa tyhjillään, ennen kuin ne otetaan uuteen käyttöön.

– Ensin tehdään perusparannukset ja muut toiminnolliset muutokset pois alta. Emme halua tehdä hätiköityjä päätöksiä, vaan pohdimme rauhassa tilojen käyttötarkoitusta. Aiomme myös kysyä kuntalaisten mielipiteitä ja asiasta on tulossa kysely vielä nyt alkuvuonna.

”Asiakkaat toivovat lisää näyttelytiloja, joten toinen sellainen tulisi yläkertaan ehdottomasti.

#