tiistai 25.2.2020 | 04:53
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Helekutin Flikat yhdistävät musiikissaan kanteleen, saksofonin ja laulun – Duon nimi syntyi spontaanisti esiintymishakemusta Kaustiselle kirjoittaessa

Kokkola-lehti
La 5.1.2019 klo 14:00 [päivitetty su 07:53]

Maria Store

Yksi toinen vastaavanlainen kombo on tullut vastaan, kertovat Laura Korpi ja Senni Heiskanen. Centria-ammattikorkeakoulussa opiskeleva kaksikko tekee musiikkia epätavallisella yhdistelmällä: kanteleella ja saksofonilla.

– Saksofoni on kiinnostava soitin. Se on niin hallitseva. Mietin, miten se toimisi äänimaailmaltaan hyvin erilaisen, jopa hennon soittimen kanssa, selvittää kanteletta soittava Senni Heiskanen.

– Mielestämme olemme onnistuneet niiden yhdistämisessä hyvin. Molemmille instrumenteille ja vielä laulullekin on tilaa, jatkaa saksofonisti Korpi.

Kaksikkoa kiinnosti myös kahden tyylisuunnan yhdistäminen. Heiskanen opiskelee kansanmusiikkilinjalla ja Korpi pop/jazz-linjalla.

– Minä olen haastanut Lauraa kansanmusiikilla ja Laura minua pop/jazzin soinneilla. Se on ollut tosi antoisaa. Harva kappale on puhtaasti mitään tiettyä tyylisuuntaa. Vaikka lähtisimme tekemään kamubiisiä, eksyy sinne melkein vahingossa pop/jazz-vivahteita.

Saattaapa keikoilla kuulla myös inkeriläistä röntyskälaulantaa.

– Se on voimakasta, juurevaa laulua, joka on ollut minulle tuttua pienestä pitäen. Laulu lähtee koko kropasta, kertoo Heiskanen.

Helekutin Flikkojen laulujen aiheet vaihtelevat melankolisista balladeista hilpeisiin, tanssijalkaa vipattaviin ralleihin.

– Lauran saksofoninopettaja kuvaili musiikkiamme herkäksi, jossa on kuitenkin uhmaa ja tulkinta on vahvaa.

Kaksikko sovittaa valmiita trad-tekstejä oman näköisiksi, mutta tekee myös omia kappaleita ja uusia sovituksia tutuista kappaleista.

Kaksikko muodosti bändin reilu vuosi sitten tutustuessaan Centria-ammattikorkeakoulussa. Heiskanen tuli Kokkolaan Itä-Suomesta Heinävedeltä.

– Kansanmusiikki toi minut Kokkolaan. Centria on Suomen ammattikorkeakouluista ainoa, jossa voi opiskella kansanmusiikkipedagogiksi.

Kansanmusiikki ei tuonut Korpea Kokkolaan, mutta se on pitänyt hänet täällä.

– Perhe, poikaystävä ja toinen bändi ovat Oulussa ja sinne minua on houkuteltu. Eksyin täällä kansanmusiikin pariin ja se on pitänyt minut kaupungissa.

Korpi ja Heiskanen valmistuvat ensi keväänä tai syksynä. Yhteistyö kuitenkin jatkuu.

– Äänite on tulossa jossain vaiheessa, tällä hetkellä tosin opiskelut vie kaiken ajan.

Keikkaakin pukkaa tänä vuonna, todennäköisesti myös Kokkolassa. Kesällä Helekutin Flikat esiintyvät melko varmasti Kaustisen kansanmusiikkifestivaaleilla.

Duon hauska nimi syntyi spontaanisti, kun he kirjoittivat esiintymishakemusta Kaustiselle.

– Laura kysyi, että ”ollaanko vaikka Helekutin Flikat?” ja totesin, että ”joo se on hyvä!”. Nimestä olemme saaneet paljon palautetta. Joku kertoi kerran tulleensa keikalle vain sen vuoksi. Nimi oli herättänyt mielenkiinnon ja hän oli halunnut selvittää millaisesta bändistä oikein on kyse, kertoo Heiskanen naureskellen.

– Nimi kuvastaa meitä. Tehdään vakavan ammatillisesti musiikkia, mutta pilke silmäkulmassa ja iloisella mielellä, kaksikko toteaa.

”Nimestä olemme saaneet paljon palautetta. Joku kertoi kerran tulleensa keikalle vain sen vuoksi.

#