sunnuntai 18.8.2019 | 16:05
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Tammikuu oli synnytyskuu – 163 vauvaa näki päivänvalon tammikuussa Keski-Pohjanmaan keskussairaalan synnytysosastolla

Martina Store Kokkola-lehti+
Ke 6.2.2019 klo 09:00

Vaikka Oulaskankaan synnytysosaston toiminta lakkautettiin vuoden lopussa, ei tilanne ole aiheuttanut kaaosta Keski-Pohjanmaan keskussairaalan synnytysosastolla.

Tilanne oli maanantainahyvinkin rauhallinen, sillä puoleen päivään mennessä vauvoja oli syntynyt tasan yksi.

Synnytysosaston osastonhoitaja Jessica Wikblad kertoo, että viime vuoden tammikuu oli koko vuoden vilkkain, ja tuolloin syntyi 143 vauvaa.

Tämän vuoden tammikuun aikana vauvoja syntyi 163, joten mitään suurta ryntäystä Oulaskankaan synnytysosaston lakkauttaminen ei ole saanut aikaan.

Wikblad kertoo, että Oulaskankaan synnytysosaston lakkauttaminen on kuitenkin otettu huomioon rekrytoimalla lisää henkilökuntaa, ja uusia kätilön toimia perustettiinkin joulukuun aikana viisi.

Vaikka synnyttäjät tulevatkin tänä päivänä melko laajalta alueelta, ja sekä suomenkieliseltä että ruotsinkieliseltä kielialueelta, eivät esimerkiksi kieliasiat ole tuottaneet ongelmia.

– Meidän henkilökunnasta suuri osa on kaksikielisiä, mutta toki varmistamme aina työvuorolistoja tehdessämme, että molempien kielten taitajia on paikalla, Wikblad toteaa.

Laaja toiminta-alue ei Wikbladin mukaan ole myöskään aiheuttanut vaaratilanteita, eikä kukaan ole joutunut synnyttämään matkan varrelle.

– Aina on niitä, jotka tulevat viime tinkaan, mutta he saattavat olla ihan kokkolalaisiakin, Wikblad nauraa.

Synnytysosastolla ei ainakaan silmin nähden vaikuta olevan puutetta tilasta, eikä ketään näy majailemassa vauvojensa kanssa käytävällä. Ilmeisesti potilashuoneista ei ainakaan vielä ole ollut pulaa?

– Ei ole ollut pulaa, mutta perhehuoneita emme ole kaikille halukkaille pystyneet tarjoamaan. Se tilanne on kuitenkin ollut samanlainen myös ennen Oulaskankaan synnytysosaston ja vuonna 2014 suljetun Pietarsaaren synnytysosaston lakkauttamista.

Wikblad kertoo, että lokakuussa avattu Soiten potilashotelli on saanut asiakkailta kiitosta, sillä sinne voivat pidemmän matkan päästä tulleet majoittua, jos he eivät vielä tarkistuksen jälkeen tarvitsekaan osastohoitoa.

– Tällöin tänne tulemista ei välttämättä tarvitse odottaa kotosalla aivan niin viime tinkaan, eikä toisaalta tarvitse lähteä ajamaan takaisin kotiinkaan odottelemaan, jos synnytys ei olekaan edennyt niin pitkälle kuin on olettanut.

Ylivieskasta Kokkolaan synnyttämään saapuneet Helmi Ollila ja Ilari Kärkkäinen kertoivat monen ylivieskalaisen harmitelleen Oulaskankaan synnytysosaston lakkauttamista, sillä sinne on Ylivieskasta matkaa noin puolen tunnin ajomatkan verran.

Nyt ajomatka tuplaantui, sillä seuraavaksi lähin synnytysosasto on Kokkolassa.

He kertovat valmistautuneensa lähtöön pakkaamalla sairaalakassin ajoissa, ja huolehtimalla auton hyvästä bensatilanteesta. Vaikka ajomatka Kokkolaan olikin hieman pidempi, ei asia aiheuttanut heidän kohdallaan ongelmia.

– Mehän saavuimme tänne itse asiassa eri kyydeillä, sillä minä tulin Kokkolaan ihan vain tarkistuskäynnille, kunnes sain tietää, että synnytys tulisikin käynnistää. Olimme kuulleet Kokkolan synnytysosastosta paljon hyvää, joten siinä mielessä saimme kyllä tulla tänne turvallisin mielin, Ollila toteaa.

– Sukulaisille tämä on tietenkin vähän kauempana, eivätkä he vielä ole kertoneet aikomuksistaan tulla vauvaa katsomaan. Mutta eivätköhän ne mummot jo pian tuolla oven takana kolkuttele, Kärkkäinen hymyilee.

”Olimme kuulleet Kokkolan synnytysosastosta paljon hyvää, joten siinä mielessä saimme kyllä tulla tänne turvallisin mielin

#