sunnuntai 18.8.2019 | 16:46
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Ajak Majokin kolumni: Oodi pullataikinapehmonuorille

Ajak Majok Kokkola-lehti+
Ke 6.2.2019 klo 18:00

Milleniaalien ja 2000-luvulla syntyneen nuorison dissaaminen näyttää olevan tänä päivänä yleisesti hyväksytty normi. Muutama päivä sitten eräs keskustelutoverini harmitteli sitä, että mitään ei saa enää sanoa eikä tehdä, koska pullataikinapehmonuorisolla menee tunteisiin.

Pullataikinapehmonuorena olen itse asiassa ylpeä siitä, että meillä on tällä kovuuden aikakaudella tunteet pelissä.

Vanhemmat ikäluokat – etenkin suuriin ikäluokkiin kuuluvat setämiehet tuntuvat turhan usein haikailevan vanhaa kunnon kovuuden aikaa. Aikaa, jolloin auktoriteettia toteltiin mukisematta, ja jolloin henkistä ja fyysistä väkivaltaa kestettiin ”näin se on aina ollut” -asenteen nimissä.

Aikaa, jolloin työt olivat tyttöjä pinkissä ja pojat poikia sinisissä. Mitään muuta ei taivaan kannen alle mahtunnut. Aikaa, jolloin kaikki pojjaat menivät mukisematta inttiin odottelemaan, ja syömään aamusta iltaan läskisoossia.

Vanhaa kunnon aikaa, jolloin naisista, mustista, homoista, transsukupuolisista, vammaisista, saamelaisista, romaneista ja kaikista muista pervoista sai heittää huolettomasti läppää.

Pullataikinapehmonuoret ovat tulleet pilaamaan ajan, jolloin turvetta sai polttaa sydämen kyllyydestä, ja mitään kierrättämishömppää ei harrastettu.

Oi sitä aikaa kun mittään enklantia ei vitivalkoisessa pohjolassa tarvinut opetella ja uskonnonvapaudesta saivat nauttia pelkästään kristityt. Silloin ei normeja rikottu.

Tämä vanhan kunnon kovuuden aika, jolloin normeja ei rikottu ei itseasiassa ollut lähellekkään kunnollista aikaa huomattavan suurelle osalle väestöstä.

Juu kyllä ei ollut Suomi yhtä kansakoulua ja patriarkaattia rakastavaa massaa ennen vuoden 2011 paskajytkyä. Pullataikinapehmonuorisoksi itsensä kokevat ovat rakentaneet yhteiskuntaa, jossa avioliitto kuuluu kaikille täysikasvuisille ihmisille, jotka rakastavat toisiaan.

He ovat rakentaneet yhteiskuntaa, jossa kaikenlainen syrjintä, rasismi, väkivalta ja ahdistelu on vakavasti tuomittavaa – sama se mitä ollaan aina ennen tehty.

Pullataikinapehmonuoriso on rakentanut yhteiskuntaa, jossa toisen kunnioittaminen ja inhimillinen kohtaaminen on ehto ihmissuhteille, ja jossa jokaisen tulevan päättäjän tulee sitoutua radikaaliin ilmastopolitiikkaan, jos ääniä toivoo saavansa.

Pullataikinapehmonuoriso tulee vaatimaan lisää representaatiota ja intersektionaalista feminismiä kaikkialle. Vähemmän sisäänpäinkääntyneisyyttä ja vihaa – enemmän empatiaa.

Kaikille pullataikinapehmonuorille: pitäkää tunteet pelissä! Omien rajojen tunnistamisessa ja itsensä kunnioittamisessa ei ole mitään väärää.

Maailmassa, jossa valtiot ja kansat kääntyvät sisäänpäin, ja ihmiset unohtavat turhan usein inhimillisyytensä, pullataikinapehmonuoret ovat paikalla muistuttamassa, että me pystymme parempaan. Tehdään siis parempaa.

Pehmeydessä, empatiassa ja toisten tunteiden ja rajojen kunnioittamisessa ei ole mitään vikaa. Juu kyllä saa markka-aikaa havittelevat harmitella pullataikinapehmonuorison valtaa. Pullataikinapehmonuorissa on tulevaisuus.

Kirjoittaja on memejä rakastava milleniaali, joka tanssii sekä vapaa-ajalla että töissä hyvän musiikin tahtiin.

”Pullataikina-pehmonuorena olen itse asiassa ylpeä siitä, että meillä on tällä kovuuden aikakaudella tunteet pelissä.

#