keskiviikko 5.8.2020 | 10:17
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Kolumni

Joni Mäki-Petäjän kolumni Matti Nykäsestä: Se oli hyppy yli pelon rajan

Ke 6.2.2019 klo 12:34 | päivitetty ke 13:09

Näin otsikoi Seura-lehti vuonna 1985, kun Matti Nykänen oli leiskauttanut Planicassa ME-lukemat 191 metriä. Miten muistan tuon niin hyvin? Kyseinen lehtijuttu oli teipattuna seinään näköalapaikalle 9-vuotiaan pikku-Jonin huoneessa. Oli siellä monta muutakin kuvaa Matista, mutta tuo lehtikuva sykähdytti aikanaan kovasti. Matti oli sankarini numero yksi.

Matin innoittamana takapihalle tehtiin pieni vaatimaton hyppyri samanikäisten naapurikavereiden kanssa. Siitä hypättiin ihan normaaleilla murtomaasuksilla ja oltiin varmaan se puoli sekuntia ilmassa. Siinä ajassa kuitenkin ehti olla hetken Matti ja mestarihyppääjä. Kun kaverit lähtivät kotiin, minä jatkoin mäessä. Nyt kehtasi alkaa tuulettamaan kunnolla laskun jälkeen niin kuin Matti teki. Käsi ylös ja muutaman pomppu perään. Toki välillä mielikuvissa oltiin myös Weissflogeja ja Ulagoita, mutta aina mäenlasku päätettiin Matin suoritukseen ja voittotuuletuksiin.

Calgary 1988 oli Matin uran huippuhetki. Kolme olympiakultaa Kanadassa sinetöi Matin paikan kansakunnan parhaana. Kisoja seurattiin tiukasti aikaerosta huolimatta käsiviritteisestä Luxorista. Fiilis oli katossa eikä meno kouluunkaan aamulla tuntunut raskaalta. Kisojen jälkeen Matin kunniaksi tehty postimerkki ensileimalla oli tietysti saatava.

Olin paikalla kun Mattia muistettiin 2013 Suomen Urheilugaalassa. Hetki oli täynnä tunnetta, kun yleisö taputti seisaaltaan mäkisankarille. Kyynel valui liikutuksesta niin Matilla kuin yleisöllä. Suomalaiset eivät unohda sankariaan. Viimeinen hyppy yli pelon rajan on tehty. Lepää rauhassa Matti!

#