sunnuntai 18.8.2019 | 16:05
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Kokkola-lehden ja Actilifen Elämäntaparemontti päättyi – mitä jäi käteen?

Outi Airola Kokkola-lehti+
Ke 6.2.2019 klo 18:30

Outi Airola

Siitä on vuosi, kun porukasta otettiin yhteiskuva. Ahtaaja Ari Hietala, opiskelija Mari Pokela ja hoivakoti Fionassa työskentelevä Pia Hilli valikoituivat Kokkola-lehden ja Actilifen yhteistempaukseen, jonka tavoitteena oli parantaa osallistujien elämänlaatua ja kuntoa. Satamassa työkoneita ajava Ari Hietala toivoi, että jaksaisi työssä eläkeikään asti ja jaksaisi myös touhuta lastensa kanssa iltaisin – työ vei mehut ja jämäytti miehen liian usein sohvalle.

– Kyllä kannatti lähteä mukaan tähän hommaan! Omasta mielestäni saavutin niitä tavoitteita, mitä asetin itselleni, sanoo Hietala.

Hän on päässyt ensi kertaa sisään kuntoilun maailmaan. Aiemmin hän oli vierastanut kuntosaleja ja suosinut hyötyliikuntaa, kuten puiden pilkkomista ja marjastamista.

– Vieläkin harrastan puuhommia ja marjastusta, mutta nyt olen käynyt kuntosalilla pari-kolme kertaa viikossa ja saanut hyviä tuloksia aikaan. Paino on pysynyt hallinnassa ja kehonkoostumusmittauksissa näkyi, että lihasvoima ja lihasmäärä on kasvanut, kertoo tyytyväinen mies.

Arkipäivän vaikutukset näkyvät jo selvästi.

– Se piristää mieltä, kun huomaa että tässä kuntosalihommassa onnistuu. Se antaa kimmoketta jatkaa. Aion jatkaa tätä elämäntaparemonttia ja suosittelen samaa muillekin: ei kuntosalivehkeillä saa itseänsä rikki, vaikka ei olisi aiemmin kokeillutkaan.

Liikunnan lisäksi elämään on tuonut iloa lukeminen.

– Voisin Jörn Donneria hieman mukaellen sanoa nyt, että lukeminen ja liikunta kannattaa aina, vitsailee Hietala.

Mari Pokela valittiin mukaan, kun lapsiperheen äiti tarvitsi voimia haastavaan arkeen työn, sairauksien ja opiskelujen keskellä.

– Viime vuosihan alkoi hyvin, mutta kesän jälkeen en pystynyt pudottamaan painoa ja voimavarat menivät siihen, että keskityin vain töissä käymiseen ja kotona oloon. Kävin kyllä harvakseltaan salilla ja jumpilla, kirjoittaa vuorotyötä tekevä Mari.

Häntä harmittaa hiukan, että ei pystynyt pudottamaan painoa niin paljon kuin halusi, mutta hukkaan vuosi ei mennyt.

– Hannu on onneksi takonut järkeä minun päähän ja todennut, että tehdään silloin kun siihen on voimia.

Hän on kuitenkin onnellinen siitä, että läheiset voivat hyvin ja työelämä on sujunut yli odotusten.

– Minulla on maailman parhaat työkaverit, joita ilman ei jaksaisi!

Mari on myös oppinut vuoden mittaan paljon.

– Tuntuu siltä, että enemmänkin pitää keskittyä pieniin asioihin. Liikkua, syödä monipuolisesti, tavata ystäviä, harrastaa kulttuuria. Rakastaa läheisiä, silittää kissaa, lukea hyvää kirjaa ja katsoa hyvää elokuvaa, luettelee Mari hyvän elämän aineksia.

Pia Hilli ryhtyi leikkiin tilanteessa, jossa edessä oli lonkkaleikkaus ja takana monenlaista murhetta, muun muassa avioero. Hän odotti uuden sivun kääntymistä elämässä. Elämäntaparemontti tuli tarpeeseen juuri tässä kohtaa.

– Kyllä tuli! Mutta alkuvuodesta oli sen lonkkaleikkaus, sitten loppuvuodesta tapahtui työrintamalla paljon sellaista, joka kulutti minua.

Pia vaihtoi työpaikkaa ja ryhtyi toden teolla ajattelemaan itseään ja omaa jaksamistaan.

–Nyt paino on laskenut, liikun säännöllisesti ja olen aivan virtaa täynnä! kertoo Pia Hilli.

Hän harrastaa paljon hyötyliikuntaa, käy vesijuoksemassa ja uimassa, kävelee pitkiä lenkkejä, jonkin verran myös salilla.

– Se ei ehkä ollut mun juttu, mutta nämä muut liikuntamuodot löysin.

Lonkkakin tuli kuntoon leikkauksella.

– Kaikille jotka empivät lonkkaleikkausta, sanon että päivääkään en ole katunut! Elämä on niin paljon rikkaampaa nyt, kun ei ole mitään liikerajoituksia. Kävelen helposti Karhunkierroksen eikä kymmenen kilometriä tunnu missään!

Kaikki kehuvat kilvan Elämäntaparemontin ohjaajaa Hannu Ilmolahtea, joka jaksoi tukea silloin kun tukea tarvittiin.

– Hän on ollut aivan mahtava tsemppari! kehuu Ari Hietala.

”Vieläkin harrastan puuhommia ja marjastusta, mutta nyt olen käynyt kuntosalilla pari-kolme kertaa viikossa ja saanut hyviä tuloksia aikaan.

”Ajattelin, että minulla on vain tämä yksi keho ja yksi elämä.

Elämäntaparemontti 2018

*Kokkola-lehti toteutti Elämäntaparemontin vuonna 2018 kolmen erilaisen kokkolalaisen kanssa.

*Kaikki hyötyivät tempauksesta, vaikka aina tavoitteet eivät täyttyneet.

*Jokainen sai kuitenkin kipinän liikkumiseen ja ajatuksen hyvän elämän sisällöstä.

#