maanantai 27.5.2019 | 10:22
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Kansainvälistä naistenpäivää juhlitaan Jokilaakson koululla lauantaina – Venäjällä naistenpäivä on äitienpäivää suurempi juhla

Martina Store Kokkola-lehti+
To 7.3.2019 klo 15:00 [päivitetty pe 10:08]

Perjantaina vietetään kansainvälistä naistenpäivää, ja Venäjällä sillä on ollut iso rooli jo vuodesta 1914.

Karjalasta Kokkolaan muuttaneet Raisa Kudzhieva ja Tatjana Mughal kertovat, että naistenpäivällä oli silloisessa Neuvostoliitossa alkujaan poliittinen merkitys, sillä se symboloi naisten taistelua tasa-arvon puolesta. Sittemmin 50-60 -luvulla päivään tuli mukaan romanttinen vivahde, joka on elänyt mukana tähän päivään saakka.

Naiset kertovat naistenpäivän olevan Venäjällä suurempi juhla kuin äitienpäivä, ja sen viettoa suunnitellaan jo kuukautta etukäteen.

– Naistenpäivä on Venäjällä vapaapäivä, ja sen juhlistaminen aloitetaan oikeastaan jo aattoiltana 7.3, jolloin järjestetään konsertteja ja esityksiä. Miehet ja pojat antavat lahjoja ja kukkia kaikille läheisille tytöille ja naisille, ja jopa päiväkodeissa ja kouluissa pojat askartelevat yllätyksiä tytöille, Kudzhieva kertoo.

– Lahjojen tekemistä suunnitellaan ja aloitellaan jo kuukautta ennen itse juhlapäivää, Mughal jatkaa.

Kudzhieva kertoo, että naistenpäivänä perheet kokoontuvat yhteen hyvän ruoan ja yhdessäolon merkeissä. Naistenpäivä on täynnä positiivisuutta ja arvostusta. Jopa kadulla vastaan tulevia tuntemattomia naisia onnitellaan ja halataan, ja arvostus tulee sydämestä.

– Kaikki naispuoliset saavat onnitteluja ja lahjoja osakseen. Nytkin mietin juuri, mitä hankkisin kolmen kuukauden ikäiselle tyttövauvalle lahjaksi, Kudzhieva hymyilee.

Kudzhieva ja Mughal arvioivat, että Kokkolassa asuu satoja Venäjältä muuttaneita, ja omaa kulttuuriperintöä halutaan ylläpitää yhteisvoimin. Niinpä Suomi-Venäjä -seuran Kokkolan osasto on päättänyt järjestää tulevana lauantaina perinteisen naistenpäivän tapahtuman.

Musiikkia ja esityksiä sisältävä tapahtuma on kaksikielinen, joten kaikki venäläisestä kulttuurista kiinnostuneet ovat tervetulleita.

– Myös seuran toimintaan ovat tervetulleita kaikki, joita kulttuuri ja kieli kiinnostavat. Lisätietoa tapahtumasta ja seurasta löytyy seuran Facebook-sivuilta, Kudzhieva vinkkaa.

– Tapahtuma järjestetään Jokilaakson koululla lauantaina iltapäivällä. Tarjolla on kakkukahvit, ja olemme leiponeet kaiken omin voimin, rakkaudella, Mughal kertoo.

”Naistenpäivä on Venäjällä vapaapäivä, ja sen juhlistaminen aloitetaan oikeastaan jo aattoiltana 7.3.

Kukilla menekkiä viikonloppuna

Vakkurin kukan yrittäjä Riitta Järvelä kertoo, että naistenpäivän viettäminen on yleistynyt Suomessa viime vuosien aikana. Hän kertoo, että varsinkin nuoret miehet ovat kasvava asiakaskunta naistenpäivän tienoilla.

– Miehet hakevat kukkia joko tyttöystävälle tai vaimolle ja usein myös äidille. Leikkokukilla on suurin menekki, ja me alammekin juuri sitomaan kimppuja viikonloppua varten, Järvelä kertoo.

Hän toteaa, että joissakin työpaikoissakin muistetaan naisia antamalla jokaiselle oma kukka, yleensä viedään ruusuja tai vaikkapa neilikoita.

#