maanantai 27.5.2019 | 11:05
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Kokkolalainen Henna-Mari Korpijärvi lähtee tänään kohti Abu Dhabia - Special Olympics alkaa ensi viikolla

Joni Mäki-Petäjä Kokkola-lehti+
Pe 8.3.2019 klo 07:19

Kokkolalainen Henna-Mari Korpijärvi lähtee tänään kohti Arabiemiraattien Abu Dhabia. Siellä pidetään kehitysvammaisten Special Olympics-kesämaailmankisat, jonne Henna-Mari Korpijärvi lähtee edustamaan Sisujengiä unified-jalkapallossa. Mukaan lähtee myös kokkolalainen unified-jalkapallon valmentaja Maria Olkkola.

Suomi on ollut mukana Special Olympicsissa aina vuodesta 1993 saakka. Abu Dhabiin lähtee 70 urheilijan Sisujengi, jonka urheilijat kilpailevat 14 eri lajissa. Noin 7500 urheilijaa yli 190 maasta kokoontuu Arabiemiraattien Abu Dhabiin esämaailmankisoihin 14.–21. maaliskuuta. Kyseessä on ensimmäinen kerta, kun Special Olympics -maailmankisat järjestetään arabimaassa.

Korpijärvelle kisa on jo viides Special Olympics –tapahtuma.

– Iloisin mielin olen lähdössä ja tässä on jo valmistauduttu pitkään reissua varten. Abu Dhabi on aivan uusi paikka minulle. Erittäin mielenkiintoista päästä taas näkemään uutta kultuuria ja maata. Lämpötilaeroon menee varmasti hetki totutellessa, Korpijärvi ennakoi.

Hän on aiemmin ollut muun muassa Los Angelesin Special Olympicseissä 2015. Kansainvälinen Special Olympics -järjestö myöntää Suomelle paikat Euroopan- ja Maailmankisoihin. Kilpailupaikat täytetään, jos kriteerit täyttäviä urheilijoita löytyy.

– Projekti aloitetaan aina pienellä riskillä ennen kuin paikka varmistuu. Joukkue on pitänyt leirejä Pajulahdessa ja onneksi päästiin taas mukaan, valmentaja Maria Olkkola sanoo.

Ennen kuin itse turnaus pääsee alkamaan, joukkueet jaetaan tasoluokittelukilpailujen perusteella divisiooniin, joissa on kussakin noin 3–8 osallistujaa. Varsinaisissa kilpailuissa jokaisen divisioonan kolmelle parhaalle jaetaan mitalit. Tällä pidetään huoli siitä, että myös vaikeammin kehitysvammaiset urheilijat saavat mahdollisuuden kilpailla mitaleista.

– Tietenkin pelataan tosissaan ja lähdetään joka peliä voittamaan, mutta kyllä tässä on suurena pointtina myös sosiaalisuus. Kisoissa näkee ja kokee sitä aitoa fiilistä. Palaute tulee suoraan sydämestä, oli se sitten positiivista tai negatiivista palautetta, Olkkola jatkaa.

Unified jalkapallojoukkue koostuu 11 pelaajasta. Heistää kuusi on kehitysvammaista ja viisi vammattomia. Pelin aikana on seitsemän pelaajaa kentällä, joista kehitysvammaisia täytyy olla vähintään neljä.

Korpijärven vahvuudet ovat teknisellä puolella.

– Kikkailut ja harhautukset ovat vahvuuksiani. Myös pelisilmä on kokenut ja hyvä. Maalinteossa voisin vielä olla hieman tehokkaampi, Kälviän S-marketilla työskentelevä Korpijärvi tuumii.

Kotiin Kälviälle jää poikaystävä Sami Kippo, joka jännittää kotona Korpijärven edesottamuksia.

– Mahdollisimman paljon pyrin seuraamaan, miten Henna-Marille käy kisoissa, Kippo sanoo.

Korpijärvi ja Kippo ovat urheilun suurkuluttajia. He molemmat pelaavat jalkapalloa GBK Tigerseissä. Lisäksi he ovat tuttu näky monen lajin katsomosta.

– Tiikerit, Nibacos, HiPa ja GBK ovat meidän suosikkijoukkueet. Paljon seurataan pelejä ja usein pyritään pääsemään paikan päälle. Urheilu on parasta livenä, pariskunta sanoo.

Heillä on paljon mukavia muistoja pelikentiltä ja niiden ulkopuolelta.

– Kyllä Tiikereiden ensimmäinen mestaruus oli hieno juttu.

”Kikkailut ja harhautukset ovat vahvuuksiani. Myös pelisilmä on kokenut ja hyvä.

Special Olympics

Maailman johtava kehitysvammaisten liikunta- ja urheilujärjestö.

Järjestön toiminnassa on mukana 2,25 miljoonaa ihmistä yli 160 maasta.

Tunnetuin Special Olympics -tapahtuma on maailmankisat, jotka järjestetään kahden vuoden välein niin, että kesä- ja talvimaailmankisat vuorottelevat.

Vuoden 2019 kesämaailmankisat järjestetään Arabiemiirikuntien liittoon kuuluvassa Abu Dhabissa.

Suomen Vammaisurheilu ja -liikunta VAU on nimennyt maailmankisoihin 71 urheilijaa.

#