maanantai 27.5.2019 | 10:51
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Lilly Itkonen, 99, viihdyttää ammattiopistolla pianonsoitollaan – katso video

Martina Store Kokkola-lehti+
Ke 13.3.2019 klo 12:00

99-vuotiaalla Lilly Itkosella riittää virtaa. Hän tekee päivittäin kolme tunnin mittaista lenkkiä omalla Cadillacillaan, kuten hän punaista rollaattoriaan kutsuu.

Keskimmäinen lenkeistä suuntautuu miltei päivittäin Keski-Pohjanmaan ammattiopiston ruokalaan Närvilänkadulle, jossa Itkonen on käynyt syömässä nyt kolmen vuoden ajan aina kun sää sallii. Hän kertoo lounasreissujen tuovan piristystä päiviin.

– Pysyn virkeänä, kun käy vähän ulkona kävelemässä. Innostuin käymään täällä syömässä, kun yksi toinen asukas houkutteli minut mukaan kolmisen vuotta sitten. Käyn täällä aina, kun vain kelit ovat suotuisat. Välillä olen joutunut jättämään lenkit väliin, jos pyöräteillä on liikaa lunta, kertoo Keski-Pohjanmaan Hoitopalvelun Terapiatalossa Sairaalakadulla asuva Itkonen.

Samalla kun lounasreissut tuovat Itkoselle piristystä päiviin, tuo hän myös niiden aikana iloa muille. Ruokailun jälkeen hän nimittäin istahtaa ruokalassa sijaitsevan pianon ääreen ja antaa musiikin viedä. Musiikin loputtua kuuluu ruokalasta taputuksia ja kiitteleviä kommentteja.

– Nykyään en enää huonontuneen näön takia näe nuotteja, joten soitan sellaisia kappaleita, jotka muistan ulkoa. Välillä tuntuu, että mikään ei onnistu, ja joinakin päivinä taas soitto kulkee paremmin.

Kokkolasta kotoisin oleva Itkonen asui 60 vuotta elämästään Imatralla. Sinne hän päätyi mutkien kautta mentyään naimisiin Karjalasta evakkoon lähteneen miehen kanssa.

– Muutimme vuonna 1948 Kokkolasta Lentokonetehtaan mukana Tampereen lähelle Linnavuoreen. Siellä tapasin mieheni, ja hänen kanssaan muutimme kuudeksikymmeneksi vuodeksi Imatralle.

Imatralla Itkonen teki uransa terästehtaan konttorilla, mutta samalla hän jatkoi musiikkiharrastustaan. Musikaalisuutensa Itkonen arvelee periytyneensä isältään, ja pianoa hän oppi aikoinaan soittamaan pianonsoitonopettajan avustuksella. Myöhemmin hän päätyi soittamaan jopa Imatran Valtionhotellin Melody-orkesteriin.

– Tuohon orkesteriin päädyin Imatran orkesterin kapellimestarin, kokkolalaislähtöisen, Alvar Rauhalan suosituksesta. Minut pyydettiin esiintymään jopa ilman koesoittoa, vaikka olin ihan amatööri, hän kertoo hymyillen.

Kun Itkosen mies menehtyi vuonna 1998, päätti hän muuttaa takaisin Kokkolaan lähisukulaisen ehdotuksesta.

– Meillä ei ole lapsia, ja vaikka minulla oli Imatralla oma tuttavapiirini, päätin silti palata takaisin synnyinseudulleni Kokkolaan.

Itkonen toteaa, että kaupunki oli muuttunut kovasti hänen lapsuudestaan. Vanhoja taloja oli purettu ja uutta oli rakennettu tilalle. Silti hän kertoo viihtyneensä Kokkolassa. Lenkkejänsä hän tekee yleensä merenrantaan tai Suntin ympäristöön.

– Kesällä käyn Meripuistossa asti ja talvisaikaan kierrän usein Suntin lenkin, eli kierrän uuden Brita Marian puiston ympäri. Olen aina harrastanut hyötyliikuntaa, ja sen ansiosta olenkin pysynyt näin hyvässä kunnossa. Olen tutustunut moneen koiraan ja lenkkeilijään vuosien varrella, kun kierrämme samoja lenkkejä. Jotkut koirat tuntevat minut jo 50 metrin päästä, ja heiluttelevat häntiään, Itkonen kertoo hymyillen.

”Olen aina harrastanut hyötyliikuntaa, ja sen ansiosta olenkin pysynyt näin hyvässä kunnossa.

Lilly Itkonen os. Pelo

Ikä: 99 vuotta

Syntynyt: vuonna 1919 Kokkolassa. Muutti Kokkolasta vuonna 1948 Tampereen Linnavuoreen ja sitä kautta 60 vuodeksi Imatralle.

Työura: teki 20 vuoden työuran terästehtaalla Imatralla.

Musiikki: Harrastanut pianonsoittoa pienestä pitäen. Lauloi Imatralla kuorossa ja soitti Melody-orkesterissa Valtionhotellilla.

#