maanantai 27.5.2019 | 11:04
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

”Paljonko paletti maksoi?” – Soten kaatuminen turhautti paikalliset poliittiset päättäjät

Outi Airola Kokkola-lehti+
Ke 13.3.2019 klo 11:00 [päivitetty ke 11:02]

Viime perjantai sai Soiten väen vihaiseksi. Maakunnallista sote-mallia on rakennettu jo vuosikausia ja saatu se toimimaankin. Nyt tapahtunut valtakunnallinen sote-konkurssi turhautti päättäjät.

–  Siellä on yli kymmenen vuotta tehty töitä eikä tämän enempää saatu aikaan! Ehkä päättäjät voisivat katsoa peiliin, tuhahtaa Soiten hallituksen varapuheenjohtaja Pekka Nurmi (kok.)

Hänen mukaansa rahaa ja aikaa on palanut jo liikaa.

– Voisiko joku laskea paljonko rahaa on laitettu tähän palettiin kaikkinensa? Kyllä sillä varmaan yksi sairaala olisi jo rakennettu, puuskahtaa Nurmi.

Myöhemmin arvioita saatiinkin: 200 miljoonaa euroa. Soiten valtuuston puheenjohtaja Sari Innanen (kesk.) on niin ikään pettynyt.

– Harmittaa niin vietävästi! Maakuntamallissa on paljon hyvää, siitähän on dokumentaatiota ja kokemuksia, toteaa Innanen.

Kun sopivan kokoisia sote-alueita aikanaan pohdittiin, oli puolueilla runsaasti eri näkemyksiä. Keskusta oli vahvasti kahdeksantoista maakunnan mallin kannalla, mutta kehiin heitettiin jopa viittä aluetta, osa piti kahtatoista sopivana. Jatko jää tulevan hallituksen asiaksi.

– Tämähän se pelko on, että se luku on jatkossa joku muu kuin tämä kahdeksantoista, sanoo Innanen.

Perjantaina kuultiin myös arvioita, joiden mukaan parasta on antaa soten kehittyä alueellisesti omalla painollaan. ”Evoluutio on parempi kuin revoluutio” ilmoitti HUS:n toimitusjohtaja. Onko siis maakunnissa tehty nyt turhaa työtä?

– En usko että kaikki työ, mitä meillä maakunnassa on tehty, olisi turhaa. Näitä asioita täytyy jatkaa edelleen, oli se tulevaisuuden malli sitten mikä hyvänsä, sanoi Kannuksen kaupunginjohtaja Terttu Korte.

SDP:n Jutta Urpilainen ehätti jo ilmoittamaan, että ainakin demareille sopii maakuntamalli.

Tulevat vaalit ratkaisevat sen, missä määrin valinnanvapautta ja yksityissektoria sidotaan soteen, jonka kehittely siis jatkuu. Puolueet hiovat paraikaa omia mallejaan. Keski-Pohjanmaalla uskotaan, että muutoksia tulee varmasti.

– Jos julkista sektoria aletaan kehittää voimakkaasti ilman, että verrataan sen yksikköhintaa yksityisen hintaan, mennään metsään. Kulut kasvavat liian paljon jo nyt, sanoo Soiten hallituksen puheenjohtaja Pekka Nurmi.

Osa uskoo, että jo monin paikoin pitkälle viety maakuntamalli ei voi jäädä jatkossa moppen osille, oli hallitus mikä hyvänsä.

– Tämä valmistelu on edennyt niin pitkälle monessa maakunnassa. Ja jos maakunnissa ollaan sitä mieltä, että tätä voidaan jatkaa, niin luotan siihen että tämä malli pysyy, sanoo Laitila.

Piipahdus sairaalassa kertoo, että soten kaatuminen ei näy missään. Lääkärit ja hoitajat ahertavat potilaiden vaivojen kimpussa ja tekevät työtään entiseen tapaan. Erikoistuva lääkäri Matti Onnela kertoo, että soten syntykiemurat tosin aiheuttivat kuhinaa sairaaloissa: isommat sairaalat ja yksityissektori ryhtyivät rekrytoimaan lääkäreitä, kun arvioitiin palvelujen keskittyvän.

– Itse pidän tällaista maakunnan kokoista sairaalaa sopivan kokoisena. En kaipaa valtavan suuria yksiköitä, sanoo Onnela.

”Itse pidän tällaista maakunnan kokoista sairaalaa sopivan kokoisena. En kaipaa valtavan suuria yksiköitä.

#