torstai 28.5.2020 | 11:48
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Urheilu

Kokkolan Metsästys- ja Ampumaseuran harjoituksissa käy säännöllisesti kuusi nuorta

Seppo Järvelä
Pe 22.3.2019 klo 06:50

Kokkolalaiset nuoret ampujat ovat kiertäneet ilma-asekisoja talven aikana ahkerasti. Nuoret pitävät tärkeänä, että kilpailuissa ei pidä jännittää. Täytyy olla rento ja keskittynyt olo ennen kilpailua ja sen aikana.

-Jännitys riippuu kilpailusta. Jännittävintä oli ampua valtakunnallisen kultahippukisan finaalissa, ilmapistoolilla tauluun tähtäävä Otso-Aadolf Ahokangas sanoo.

Ahokangas on hallitseva kultahippumestari 12-vuotiaiden sarjassa. Kauhavalla kuukausi sitten järjestetyissä aluemestaruuskilpailuissa hän voitti 14-vuotiaiden 30 laukauksen kilpailun. 12-vuotiaiden 20 laukauksen kilpailussa hän sijoittui toiseksi Kaustisen Pohjan-Veikkojen Sofia Äijön jälkeen.

Tänä vuonna kultahippukisojen finaali järjestetään Salossa huhtikuussa. Se on nuoren ampujan kauden päätavoite.

Vanhempi sisarVilja-Alina Ahokangas ampuu myös ilmapistoolilla. Hän kiinnostui lajista reilu vuosi sitten isänsä ja veljensä innostamina. Hän on osallistunut tähän mennessä neljääntoista kilpailuun.

-Olen kilpaillut Oulussa, Kauhajoella ja lähialueen kilpailuissa. Mitään valtavaa menestystä ei ole vielä tullut, 15-vuotias Ahokangas kertoo.

Ammunnan lisäksi ratsastusta harrastavan Ahokankaan kauden päätähtäin on Tampereen SM-kilpailut huhtikuun alussa. Kisat ovat nuoren ampujan ensimmäiset isommat kilpailut.

14-vuotiasSandra Hagström innostui ammunnasta kaverinsa Vilja-Alinan innoittamana. Myös äiti harrastaa lajia, joten ampumaradalle on ollut helppo tulla.

-Ammun täällä jäähallin ampumaradalla kahtena iltana viikossa. Olen kehittynyt tähän mennessä hyvin, Hagström sanoo.

Hagström on harrastanut aiemmin tanssia ja kilpauintia. Lauantaina hän osallistui kotiseuransa järjestämään uransa ensimmäiseen kilpailuun Kokkolassa. Hän sijoittui 16-vuotiaiden tyttöjen 40 laukauksen sarjassa toiseksi Vilja-Alina Ahokankaan jälkeen.

Jalkapalloa ja pöytätennistä harrastava Jeremias Knuuti tutustui ilmakivääriin kaksi vuotta sitten.

-Satuin testaamaan ilmakivääriä ja siitä innostuin, 11-vuotias Knuuti kertoo.

Knuuti tähtäsi Kauhavan kultahippukisassa 12-vuotiaiden 20 laukauksen kilpailussa 12. sijalle.

Kokkolalaisnuoret kertovat ampuvansa harjoitusillan aikana 70-80 laukausta. Siihen kuluu aikaa suunnilleen kaksi tuntia.

Ampujia valmentava Petri Ahokangas painottaa, että porukan yhteishenki ja viihtyminen ovat harjoittelun ja kilpailemisen lisäksi tärkeää.

Pohjanmaalla on nuoria ampujia paljon ja taso on kova. -Jos täällä pärjää hyvin, niin isompiin kisoihin voi lähteä hyvin odotuksin, Ahokangas vakuuttaa.

”Jos täällä pärjää hyvin, niin isompiin kisoihin voi lähteä hyvin odotuksin.

Siironen tähtää kilpailuihin ensi kaudella

Seppo Järvelä

Ilmakiväärillä tauluun tähtäävä Marko Siironen hakee varmuutta ampumiseen harjoittelun myötä. Siironen aloitti ampumaharrastuksensa ilmakiväärillä viime talvena.

-Kävin säännöllisesti täällä radalla. Ammuin koko talven laina-aseilla, Siironen kertoo.

Laina-aseissa on kuitenkin eroja. Muun muassa tähtäintä pitää säätää jokaiselle ampujalle sopivaksi.

-Innostuin sen verran, että ostin käytetyn aseen lokakuussa. Oma ase tuntuu omalta, Siironen vakuuttaa.

Siironen ei ole vielä osallistunut kilpailuihin. Hän hakee varmuutta ampumiseen säännölliseen harjoittelun myötä. Laukauksiin pitää saada tasaisuutta.

-Ensi kaudella aion myös kilpailla, Siironen sanoo.

Mies käy ampumassa tiistai- ja torstai-iltaisin jäähallin sisäampumaradalla.

-Kotona minulla on autotallissa kymmenen metrin rata, jossa voin harjoitella myös.

Marko Siirosta on kiväärin käsittelyssä opastanut Minna Nygård, joka on Kokkolan Metsästys- ja Ampumaseuran viime vuosien menestynein kivääriampuja.

Siironen oli mukana myös Kokkolassa kolme viikko sitten järjestetyllä ampumaleirillä, jossa oululainen Matti Leskelä koulutti kivääriampujia.

-Leiri oli oikein hyvä. Kaikki mahdollinen tieto pitää imeä irti, Marko Siironen sanoo.

#