maanantai 15.7.2019 | 23:48
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Ensimmäistä kertaa eduskuntavaaleissa äänestävät nuoret pitävät ympäristöasioita tärkeinä

Sini Sulkakoski Kokkola-lehti+
Ke 10.4.2019 klo 12:00

Milja Niva, 19, ja Eetu Saari, 19, puhuvat politiikkaa kuin vanhat tekijät. Ennakkoäänestämässä on käyty ja vaalisunnuntaita odotetaan innolla. Vaikuttaminen ja yhteiset asiat kiinnostavat.

– Jännää äänestää! Se on hieno mahdollisuus. Muutaman ehdokkaan välillä punnitsin, mutta puolue oli koko ajan selvillä. Ei tarvinnut kopissa epäröidä, nauraa Niva, joka ei ollut uurnalla ensimmäistä kertaa: kokemusta äänestämisestä löytyykin jo vuoden 2018 presidentinvaaleista.

– Vähän jännitti, että meneekö ehdokasnumero oikein, koska äänestän Oulun vaalipiirissä, mutta olen tutustunut myös Vaasan vaalipiirin ehdokkaisiin. Helposti saattaisi tulla sekaannuksia, kertoo Saari ja toteaa, että mieluisia ehdokkaita oli monta.

Tulevia vaaleja on odotettu innolla. Saari ja Niva ovat käyneet vaalitapaamisissa kohtaamassa ehdokkaita ja vaalipaneeleita on seurattu huolella.

– Eräässä vaalitapaamisessa aloin kysymään tietyistä vaaliteemoista, mutta keskustelu rönsyili aina kissoihin ja vegaanisuklaaseen asti, naureskelee Saari ja toteaa, että ehdokkaiden kohtaaminen ei jännitä.

Valveutuneet nuoret luettelevat heille tärkeitä asioita vaaleihin liittyen, ja molempien puheissa toistuvat samat teemat.

– Tuloerojen kaventaminen sekä ilmasto- ja ympäristöasiat. Toisen asteen ja korkeakoulututkintojen ylläpitäminen ja ylipäänsä koulutus ovat tärkeitä teemoja. Myös työttömien, kotiäitien ja mielenterveyspalveluiden tukeminen on erittäin tärkeää, todetaan yhteisesti.

– Ilmastonmuutos on tärkein asia ehdottomasti. Mitä muilla päätöksillä tekee, jos ilmastonmuutokseen ei saada ratkaisua, sanoo Saari.

– Ilmastonmuutos on vääjäämätön asia. Ajatellaan ettei yksilö voi tehdä asialle mitään ja, että se on yritysten ja valtioiden asia, mutta aina voi olla esimerkkinä muille, komppaa Niva.

Tulevia vaaleja ja yhteiskunnan asioita pohditaan myös kaveripiirissä. Koulutkin kannustavat äänestämään, mutta tulevat vaalit eivät ole olleet erityisemmin esillä opetuksessa.

– Yritän saada kaikkia keskustelemaan yhteisistä asioistamme. Mielestäni ensiarvoista mitä voi tehdä, on ottaa vastuu itsestään ja muista. Kantaa kortensa kekoon ja tehdä sen mitä pystyy, toteaa Niva.

Vaikka välillä kaveriporukoissa ollaan asioista eri mieltä, kaverisuhteet eivät sen takia rakoile ja myös heitä ymmärretään, jotka eivät äänestä.

Terveiset lukijoille ja erityisesti nuorille vaalien puitteissa ovat kuitenkin selvät:

– Haluamme kannustaa äänestämään, kun siihen on mahdollisuus. Mahtavaa olisi, jos siitä tulisi monelle tapa. Yksilön ääni voi ratkaista!

”Mielestäni ensiarvoista mitä voi tehdä, on ottaa vastuun itsestään ja muista. Kantaa kortensa kekoon ja tehdä sen mitä pystyy

#