maanantai 15.7.2019 | 23:26
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Kevätpesu hyvässä vauhdissa – Katujen puhdistamisessa ollaan aikataulua edellä

Maria Store Kokkola-lehti+
Ke 10.4.2019 klo 12:15

Katujen puhdistus on hyvässä vauhdissa. Työt päästiin aloittamaan jo toissa viikolla.

– Viime viikolla saatiin lakaistua keskustassa Purjeen ympäristössä kaikki alueet, jotka eivät olleet jäässä. Suurin osa pääpyöräteistä on myös aika hyvin harjattu, kertoo tiemestari Kari Pihlajamäki.

Myös sellaiset isot alueet, kuin Matkahuollon piha ja Rautatienkatu on jo saatu putsattua.

– Pikkuhiljaa levittäydytään kaupungin reunamille.

Pihlajamäki sanoo, että tänä vuonna ollaan aikataulua edellä. Viime vuonna katuja päästiin puhdistamaan hiekoitussepelistä vasta huhtikuun puolessa välissä.

– Näin jos jatkuu, on suurin osa teistä vappuun mennessä harjattu.

Joitakin katuja saadaan harjata useampaan kertaan, sillä varjopaikoilla on vielä jäätä.

Pölyämisen haittavaikutuksia on yritetty minimoida eri keinoin. Katujen reunoille on laitettu suolaliuosta, joka sitoo pölyä ja hillitsee siten pölyämistä. Keskustan katuja on lakaistu aamuyöllä, jotta pölyäminen ei häiritsisi kulkijoita.

– Seitsemän lakaisukonetta on liikenteessä. Täysi hälinä on päällä.

Pihlajamäki tietää, että myös kiinteistön omistajat ovat ehtineet lakaista jalkakäytäviä ja parkkipaikkoja.

– Myös Destia on liikkeellä, eli valtion pyöräteitä putsataan myös.

Pihlajamäki sanoo, että tänä vuonna katuja on hiekoitettu hieman vähemmän kuin viime vuonna. Kaduille on levitetty noin 200 000 tonnia hiekoitussepeliä.

Hengitysliiton sivuilta löytyy vinkkejä, miten katupölyltä voi suojautua. Hengitysliitto suosittelee välttämään liikkumista ongelma-alueilla kuivalla säällä pahimpaan pölyaikaan. Vilkkaimmin liikennöidyt kadut pölyävät eniten.

Ilmanlaadun heikentyessä hengitys- ja sydänsairaiden sekä allergisten ihmisten on hyvä pitää lääkärin määräämä lääkitys mukana ulkona liikuttaessa. Ärsytysoireita voi helpottaa kostuttamalla limakalvoja tarkoitukseen sopivilla suihkeilla tai tipoilla.

Tuloilmaventtiileihin ja ilmanvaihtokoneisiin voi asentaa hiukkassuodattimet niin kotona, työpaikalla kuin autossakin. Ikkunatuuletusta kannattaa välttää ja tuuletusikkunaan voi asentaa pölysuodatin.

”Seitsemän lakaisukonetta on liikenteessä. Täysi hälinä on päällä.

#