sunnuntai 18.8.2019 | 16:46
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Kokkolan Moottoripajassa laitetaan omat ja kaverin moottorivehkeet kuosiin – "Täällä on mukava värkkäillä, kun on kaikki työkalut ja muut jutut mitä tarvitaan"

Tommi Lahtonen Kokkola-lehti+
Pe 3.5.2019 klo 16:00

Kvikantintien varrella sijaitsevassa KvikantCenterin hallissa pari poikaa värkkää kaasuttimen luistia vaijeriin. Kokkolalaiset Joni Hackspik ja Tristan Boholm käyvät säännöllisesti Kokkolan Moottoripaja Ry:n järjestämissä pajailloissa tiistaisin.

– Asun Halkokarilla ja tulen mopolla tänne joka tiistai. Huollan täällä omaani ja muiden mopoja… niin ja autoja… me rakennellaan kaikkia hienoja moottorivehkeitä kimpassa, Joni Hackspik kertoo.

Kiviniityssä asuva Tristan Boholm toteaa, että ei ole ollut montaa kertaa moottoripajalta pois.

– Olen ollut varmasti joka tiistai täällä. Täällä on mukava värkkäillä, kun on kaikki työkalut ja muut jutut mitä tarvitaan. Nyt rakennetaan pajan omaa mopoa ajokisaan Kalajoelle, Tristan paljastaa.

Pääosa moottoripajalla kävijöistä on iältään 12-19 vuotiaita poikia. Pajaryhmässä on kaiken kaikkiaan 50 nuorta. Keskimääräinen kävijämäärä illassa on 8-15 henkilöä.

– Tyttöjäkin on välillä käynyt, mutta enemmistö on poikia. Jos kaikki ryhmässä olevat tulisivat samaan aikaan paikalle, emme kyllä mahtuisi tekemään mitään, moottoripajan ohjaaja Lamin Virnes hymyilee.

Moottoripajan toimintaa pyörittää joukko vapaaehtoisia ohjaajia eri aloilta. Taustajärjestönä toimii Kokkolan moottoripaja ry. Toiminnan tarkoituksena on vahvan sosiaalisen tuen antaminen erityisesti tukea tarvitseville nuorille.

– Pidämme tärkeänä kristillistä kasvatusta, pajalla on joka kerta lyhyt hartaus ja alkurukous, johon nuoret ovat osallistuneet. Mahdollistamme harrastamisen moottorien parissa, nuoret samalla kohdaten ja heitä kuunnellen, kertoo Kokkolan moottoripajan ohjaaja ja ry:n puheenjohtaja Eetu Raittila.

Kokkolan moottoripaja on kaikille avoin ja puuhamiehet korostavat, että jos itsellä ei ole mahdollisuutta syystä tai toisesta harrastaa mopoja ja autoja kotioloissa, pajalla on tilat ja työkalut ruuvailuun.

– Pajalla on käytössä kaksi työkaluvaunua, kaksi paineilmakompressoria ja pylväsporakone. Tulossa on myös ajoneuvonosturi, joka mahdollistaa pajan monipuolisen käytön. Pajalle ei tule säännöllisiä tuloja mistään, toimimme vapaaehtoisten lahjoitusten pohjalta. AVI:lta saimme 1000 euron avustuksen, joka kohdennetaan pajan viikoittaiseen toimintaan, kertoo Raittila.

Tulevana viikonloppuna moottoripajan porukan yhdessä rakentamalla mopolla lähdetään kisoihin.

– Osallistumme valtakunnallisiin moottoripajojen välisiin kevätajoihin Kalajoelle rakentamallamme mopolla. Lisäksi on tarkoitus lahjoituksena saadusta Mersusta rakentaa auto kisoihin, siihen tulee turvakaaret ja pleksilasit sekä kuppipenkki ja 6 piste vyöt, Raittila luettelee.

Onko nuorilla tekniset taidot ja käsillä tekeminen hallussa?

– Nuoret ovat taitavia ruuvaajia. Ruuvimeisselit ja hitsausvälineet pysyvät kyllä kädessä, Lamin Virnes kehuu.

”Täällä on mukava värkkäillä, kun on kaikki työkalut ja muut jutut mitä tarvitaan.

#