sunnuntai 15.9.2019 | 19:18
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Jan Lehmuksen reissukolumni: Paratiisi maan päällä

Jan Lehmus Kokkola-lehti
Ke 22.5.2019 klo 20:00

Herään teltasta hyvin nukkuneen yön jälkeen. Ulkona on pari astetta, mutta makuupussissa ja pipon alla olo on kuin herran kukkarossa. Kevätkeli Vancouver Islandilla on kuin Suomessa, öisin vielä lähes pakkasen puolella, mutta päivällä saattaa mittari näyttää kahtakymmentä.

Suuntaamme kohti maastopyöräreittiä, minkä valitsimme saaren sadoista pyöräily- ja vaellusreiteistä. Ulkoilmaa ja liikuntaa rakastavalle tämä on paratiisi!

Korkeuseroja on valtavasti, joten tasaisen maan tallaajalle oli reitillä totuttelemista pitkiin ylä- ja alamäkiin. Samantyyppisiä päiviä vietettiin vajaa pari viikkoa ympäri saarta - leirielämää ja liikuntaa sopivassa suhteessa.

Maisemat olivat niin hämmästyttävän kauniita joka puolella, että hyvä ettei leukaluut loksahtaneet paikoiltaan kaiken sen hämmästelyn edessä. Lähietäisyydeltä tuli nähtyä myös paljon eläimiä: karhuja, peuroja, hirviä, majavia, kolibreja ja kotkaparvia.

Yksi hienoimmista kokemuksista oli Strathcona Parkin kansallispuiston leirialue Ralph Riverin eteläpuolella, jossa olimme lähes ainoat yöpyjät, koska alue oli vielä virallisesti suljettu. Uiminen kylmässä järvessä auringonlaskussa keskellä ei mitään ja seikkailut puiston suuripuisissa metsiköissä sekä lumisten reittien vaeltelu korkealla vuoristossa olivat hetkiä, jotka kyllä tallentuivat omalle kovalevylle ”huippuhetket”- kansioon.

Leirielämän jälkeen jäimme idylliseen pikkukaupunkiin Nanaimoon muutamaksi yöksi. Sieltä lautta vei Horseshoe Bayhin, Vancouverin pohjoispuolelle.

Lautan saavuttua manner-Kanadaan suuntasimme auton kohti pientä Squamishin kylää, vajaa pari tuntia Vancouverista pohjoiseen, jossa tapasimme toisen ystävän, jonka luona vietimme yön lattialla makuupusseissa. Paksu lattiamattokin tuntui taivaalliselta telttailun jäljiltä. Tekee hyvää ihmiselle viettää muutamat epämukavat yöt, niin muistaa taas arvostaa niitä pieniä iloja joita ympärillä on jatkuvasti!

Kun aamupuurot on lämmittämässä vatsaa ja kahvit virkistämässä mieltä, on edessä reipas 13 tunnin ajomatka vuoristosolien läpi Smithersiin, 6000 hengen kylään pohjoiseen British Columbiaan, joka on matkaystäväni asuinpaikka.

Tarkoitus oli siirtyä USA:n länsirannikkoa pitkin eteläänpäin, mutta päätän tarttua tilaisuuteen ja jatkaa Kanadan tutkimista vielä pohjoisempaan päin kun tällainen mahdollisuus koittaa! USA saa odottaa vielä hetken.

Reissumiehen matkan kulkua voi seurata Kokkola-lehdestä joka toinen viikko sekä kuvien kautta instagramissa @janthewhaler-tililtä.

#