sunnuntai 15.9.2019 | 19:18
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Horisontissa tulevaisuus – Valmistuvilla mielessä intti ja tulevat opinnot

Sini Sulkakoski Kokkola-lehti
Ke 29.5.2019 klo 13:00

Kokkolalainen Joakim Englund, 19, valmistuu tänä keväänä mediapalveluiden toteuttajaksi. Suoraan yläasteelta Mediakeskus Limelle opiskelemaan mennyt Englund opiskeli pitkäaikaisesta harrastuksestaan itselleen ammatin.

– Oli tosi mielenkiintoista ja mukavaa kun kuulin, että media-alaa voi opiskella Kokkolassa! Yhteishaussa harkitsin myös esimerkiksi elektroniikkapuolta tai datanomi-linjaa. Miettimisen jälkeen media-ala tuntui omimmalta, koska olen tehnyt kymmenenvuotiaasta asti kavereiden kanssa lyhytelokuvia ja muutenkin olen aina tykännyt kaikesta niihin liittyvistä jutuista.

Opiskelujen edetessä yllätykseksi muodostui, kuinka paljon eri osa-alueita media-ala käsittää ja kuinka laajasti koulussa opetellaan eri ohjelmistoja, sekä erilaisia työtekniikoita.

– Ensimmäisenä vuotena opiskelimme yhteisesti esimerkiksi kuvankäsittelyä ja animointia. Toisena opiskeluvuotena saimme valita mihin erikoistumme: video- ja elokuvatuotantoon, visuaaliseen- tai äänituotantoon. Koulutus on siis sisältänyt monipuolisesti kaikenlaista mielenkiintoista!

Alusta asti Englundille oli selvää, että hän erikoistuisi video- ja elokuvatuotantoon – kiitos pitkäaikaisen harrastuksen.

Kolmen vuoden uurastus on takanapäin ja Englund tekee jo alansa töitä keikkatöiden muodossa.

– Musiikkivideoita on tullut tehtyä sekä logoja yrityksille. Joskus törmää ennakkoluuloihin, ettei tällä alalla ole töitä. Mielestäni se on itsestä kiinni, että työllistyy. Jos ei ole motivaatiota tehdä asioille mitään, niin asioita ei tapahdu. Eli itse täytyy olla aktiivinen.

Liian pitkälle Englund ei tulevaisuuttaan suunnittele. Tammikuussa 2020 siintää asepalvelus Kajaanin prikaatissa, ja esimerkiksi oman yrityksen perustamista hän miettii vasta myöhemmin.

Media-alaa Englund suosittelee luoville ihmisille.

– Ei tosikoille! naureskelee tuore video- ja elokuvatuotannon ammattilainen.

Myös ylioppilaita Kokkolassa valmistuu keväällä sankoin joukoin. Esimerkiksi kahdeksantoistavuotiaat veljekset Artturi ja Anttoni Kuoppala.

– Hyvältä tuntuu, että ylioppilaskirjoitukset ovat ohi ja kirjoitukset menivät hyvin. Niihin tuli paljon luettua ja odotukset olivatkin sen mukaiset, kertoo Anttoni.

Molemmat kirjoittivat seitsemän ainetta, ja aineet olivat jaettuna syksyyn ja kevääseen.

– Ei mennyt kirjoitusten vuoksi yöunet, vaikka pientä stressiä ilmassa olikin, naureskelevat veljekset yhdessä.

Anttoni kertoo, ettei ylioppilaskirjoituksia tullut mietittyä lukion ensimmäisenä vuotena, vaan niihin tuli valmistauduttua vasta lähempänä kirjoitusten alkua.

– Ei silloin tullut stressattua tulevaa abivuotta, kun ensimmäisenä kouluvuotena oli niin paljon muita koulujuttuja. Onhan se ihan eri juttu lukea kirjoituksiin, kuin ylipäänsä kokeisiin. Kyllä kirjoituksiin tuli panostettua ihan toisella tavalla.

Ylioppilastutkinto suoritetaan nykyään sähköisesti tietokoneella. Sähköiset kirjoitukset eivät pelottaneet, mutta vähän jännittivät.

– Varsinkin matemaattisten aineiden kohdalla vähän mietin, että olisi varmaan helpompi tehdä perinteisesti kynällä ja paperilla. Tuntuu, että tietokoneella tehdessä aikaakin meni enemmän, toteaa Artturi.

Ohjelman mahdollinen jumiutuminen tai esimerkiksi sähkökatkos on myös mietityttänyt, mutta veljekset eivät olleet siitä huolissaan.

– Opettajat sanoivat, ettei kenenkään kirjoitukset jää jumittumisista tai sähkökatkoista kiinni!

Kuoppalan veljekset ovat molemmat hakeneet jatko-opintoinaan Jyväskylän liikuntatieteelliseen tiedekuntaan. Pääsykoe on kaksivaiheinen, ensimmäinen osa on suoritettu ja sen tuloksia odotellaan pian haastatteluhetken jälkeen saapuvaksi.

– Jos sinne ei pääse, niin mahdollisesti myöhemmin esimerkiksi tekniikan alat sekä lääketieteellinen tiedekunta kiinnostavat, toteaa Anttoni ja kertoo, että molempien asepalvelus Kajaanin prikaatissa odottaa heinäkuussa. Siihen asti paiskitaan kesätöitä.

”Joskus törmää ennakkoluuloihin, ettei tällä alalla ole töitä. Mielestäni se on itsestä kiinni, että työllistyy.

#