torstai 17.10.2019 | 09:32
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Jazzia ihan jokaiselle Kokkolassa – ELive Jazz Happening Snellman-salissa

Anu Jylhä Kokkola-lehti
Ke 26.6.2019 klo 13:03 [päivitetty ke 13:04]

Toista kertaa järjestettävä ELive Jazz Happening jatkaa Vohveli Jazzin jalanjäljissä. Museokorttelin palon takia tapahtumapaikka muuttuu ja tällä kertaa jazzataan Snellman-salissa.

Kun Vohveli Jazz viimeisen kerran järjestettiin vuonna 2014, jäivät ihmiset kyselemään sen perään useammaksi vuodeksi. Kesällä 2018 Elive Music toi kuitenkin jazz-tapahtuman takaisin Vohvelikahvilaan nimellä ELive Jazz Happening ja nyt se saa jatkoa Snellman-salissa 4. heinäkuuta. ELive Music -yhtiön takana on nykyisin Kälviällä asuvat Eevalotta Matikainen ja Martin Söderbacka.

– Yrityksessämme sävellämme musiikkia yhdessä ja sen alla toimii myös kokoonpanot SoulWhat? Feat. Joonatan Rautio ja Matikainen-Söderbacka Duo, selventävät muusikot.

Kainuusta Kokkolaan muuttanut Matikainen aloitti basson soittamisen jo kymmenvuotiaana ja on opiskellut Kokkolan Konservatoriossa. Teerijärveltä kotoisin oleva ja Pietarsaaren ruotsinkielisestä ammattikorkeakoulusta Noviasta valmistunut Söderbacka sen sijaan valitsi isänsä innoittamana instrumentikseen kitaran. Aviopari tutustui toisiinsa suomenruotsalaisissa piireissä ja ovat lähes siitä asti tehneet musiikkia yhdessä.

– Haluamme tarjota ihmisille jotain ja musiikin kautta sen voi tehdä. Se voi olla vaikka pakopaikka arjesta, jota se usein itselle onkin, Matikainen kertoo.

Idea ELive Jazz Happening -tapahtumaan ei lähtenyt liikkeelle pelkästään kysynnystä vaan myös sisäisestä palosta muusiikkiin ja sen tarjoamiseen.

– Haluamme järjestää etenkin tällä alueella erilaisia kulttuuritapahtumia, kuten Musiikkia Arjen Keskellä -projekti, kertoo Söderbacka.

– Koemme tehtäväksemme järjestää tapahtumia, jotka tuovat iloa ja yhteisöllisyyttä ja jotka rikkovat rajoja. Ripaus hulluuttahan tässä täytyy mukana olla, että tällaisen työmäärän ottaa osakseen, jatkaa Matikainen nauraen.

Molemmat muusikot haluavat korostaa tapahtuman olevan avoin kaikille, niin jazz-musiikkiin perehtyneille kuin sitä vähemmän kuunteleville. Jo artistikattaus kielii siitä.

– Pääartistimme Osmo Ikonen on varmasti monelle tuttu esimerkiksi SuomiLove -ohjelmasta ja sitten on saksofonisti Joonatan Rautio, josta varmasti monet jazz-diggarit tykkäävät. Tämä on todellakin matalankynnyksen tapahtuma ja kaikille avoin, kun ikärajaakaan ei ole, muusikot kertovat.

Toinen esiintyjä on laulaja/pianisti Mikael Svarvar, jonka ohjelmistoon kuuluu soul- ja gospel-tyylisiä kappaleita.

Snellman-sali tuntui muusikoiden mielestä oikealta ratkaisulta tässä tilanteessa. Tapahtumasta halutaan tehdä yhtä lämminhenkinen ja kotoisa kuin viime vuonnakin.

– Musiikista voi salissa nauttia ystävien kanssa festariruokia syöden, liikkuvuus on vapaata koko tapahtuman ajan. Viime vuonna ihmiset olivat aivan ihania, he istuivat ja kuuntelivat musiikkia välillä vierekkäin viltin lämmössäkin. Vuorovaikutus muusikon ja kuulijoiden välillä on olennaista, ja etenkin jazzissa tuntuukin, että yleisö on se neljäs tai viides bändin jäsen, kertoo Söderbacka ilahtuneena.

– Lisäksi tapahtumassa kaikki informaatio on kahdella, jos ei välillä jopa kolmella kielellä. Sillä haluamme tuoda sen kaikille lähestyttäväksi, lisää Matikainen.

Tapahtuman järjestäminen ei tietenkään ole ollut vain kaksikon harteilla ja siksi he haluavatkin kiittää kaikkia apuna olleita sekä kaikkia tukijoita; Svenska Kulturfonden, MES, Stiftelsen Kulturfonden för Gamlakarlebynedjen rf ja Kokkolan Kaupunki.

”Tämä on todellakin matalankynnyksen tapahtuma ja kaikille avoin, kun ikärajaakaan ei ole.

”...etenkin jazzissa tuntuukin, että yleisö on se neljäs tai viides bändin jäsen.

#