keskiviikko 15.7.2020 | 21:43
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

”Me tarvitaan ystäviä” – Koivuhaassa asuvat kurdiveljekset tekevät musiikkia ja yrittävät löytää kantasuomalaisia kavereita

Outi Airola
Ke 3.7.2019 klo 12:00

Rashid, Ahmed ja Shiyar Ismail ovat veljeksiä, jotka pitävät yhtä Azad ja Jangin Aloun kanssa – nämäkin ovat veljeksiä. Molemmat veljessarjat tulivat Suomeen ja Kokkolaan pakolaisina samalla lentokoneella, kymmenen kuukautta sitten. Kieli alkaa olla yllättävän hyvin jo hallussa.

– Kyllä me opimme! Ja nyt olemme suomen kielen kurssilla, jossa opimme lisää, kertoo Rashid Ismail.

Hän ja hänen veljensä tulivat Syyriasta, Azad ja Jangin Alou taas Turkin kurdialueelta. Sota on nuorille miehille tuttu asia.

– Olen kirjoittanut lauluja, jotka ovat pääosin rakkauslauluja. Yhdessä nuori poika joutuu sotaan ja eroon tyttöystävästään, toisessa tyttö jättää pojan ja rakastuu toiseen, kertoo Rashid esimerkkejä.

Se, miksi nuoret miehet nyt ovat kutsuneet toimittajan kylään Koivuhakaan, liittyykin tähän asiaan.

– Haluaisimme löytää suomalaisia muusikoita ja kavereita, jotka auttaisivat meitä musiikin tekemisessä ja äänittämisessä. Minä kirjoitan lauluja, kaksi meistä tekee rap-musiikkia, osa soittaa ja yksi haluaisi oppia soittamaan kitaraa, kertoo Rashid.

Kohta ovikello soi ja sisään astuu poikien isähahmo, Risto Juntunen. Hän on entinen seurakunnan suntio, nykyinen eläkeläinen ja vapaaehtoistyöntekijä, joka tapaa nuoret miehet kerran viikossa miesten piirissä.

– Siellä juttelemme, pelaamme lentopalloa ja laulamme. Pojat osaavat jo kymmeniä virsiä, he todella tykkäävät laulaa, kertoo Juntunen.

Hänkin on sitä mieltä, että nuoret maahanmuuttajat kaipaavat paikallisten nuorten seuraa – seurakunnan miesten piiri ei voi olla ainoa tapaamispaikka.

– Kyllä se on ongelma, että heiltä puuttuu suomalaisia ystäviä. Vaikka miesten piirissä lauletaan muutakin kuin virsiä, kyllä he tarvitsevat muutakin, kertoo Juntunen.

Nuoret kertovat käyvänsä silloin tällöin Ehjässä ja yhteisöklubi Sillassa, mutta sielläkin he tapaavat pääosin muita maahanmuuttajia.

– Opimme nopeammin suomea, jos meillä on suomalaisia kavereita. Me tarvitaan ystäviä, toteaa Azad Alou.

Nyt kaikki viisi tulokasta ovat suomen kielen kurssilla, josta on meneillään kolmen viikon loma. Lomalla pojat tekevät musiikkia entistä ahkerammin. Soittamiseen ja musiikin äänittämiseen olisi kova palo, mutta he eivät tunne ketään.

– Haaveena olisi päästä studioon äänittämään musiikkia. Olemme suunnitelleet jo musiikkivideon, jonka voimme kuvata itse, mutta musiikki pitäisi saada ensin äänitettyä, kertoo Rashid.

He uskovat, että jatkossa yhteys suomalaisiin nuoriin löytyy paremmin.

– Nyt suomenkielen kurssilla on vain muita maahanmuuttajia, mutta sitten kun pääsemme ammattikouluun, olemme samassa paikassa muiden nuorten kanssa.

Siihen on kuitenkin vielä aikaa. Sitä odotellessa kaverukset toivovat, että mahdolliset muusikkokaverit ottaisivat yhteyttä. Risto Juntunen lupaa järjestää tapaamisen, hänen numeronsa on 040-5237475.

– Minulle voi soittaa. Itse en oikein enempää ennätä poikien kanssa touhuta, kun teen myös katu- ja päihdetyötä ja aikani on rajallinen, sanoo Juntunen.

”Kyllä se on ongelma, että heiltä puuttuu suomalaisia ystäviä. Vaikka miesten piirissä lauletaan muutakin kuin virsiä, kyllä he tarvitsevat muutakin.

#