perjantai 14.8.2020 | 00:06
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Bussipysäkit kertovat tarinaa kaupunkikuvan muutoksesta – Pysäkkien katoksia on uudistettu keskustan alueella

Maria Store
Ke 3.7.2019 klo 13:00

Uuden ilmeen on tähän mennessä saanut kolme keskeisellä paikalla olevaa linja-autopysäkkiä.

– Keskustan alueella olevat pysäkit ovat näkyviä ja siksi haluamme niiden ilmettä uudistaa. Entiset olivat todella vanhoja, en edes muista milloin niitä on viimeksi uusittu. Päivitys tuli tarpeeseen, sanoo kaupunkiympäristöjohtaja Nina Kujala.

Katokset ovat rakennettu karkaistusta lasista ja ovat siten helpommin ylläpidettäviä, kertoo tiemestari Kari Pihlajamäki.

– Toivottavasti niitä ei töhritä, mutta mahdollisten töhryjen poistaminen pitäisi olla nyt helpompaa.

Viimeistään ensi vuonna uusitaan seuraavat kolme katosta. Pihlajamäki sanoo, että reuna-alueiden linja-autopysäkit saneerataan aikanaan, mutta ne eivät välttämättä saa keskustan pysäkkien katosten kaltaista ilmettä.

– Nämä uudet katokset ovat aika arvokkaita. Yksi maksaa noin 4 - 5 000 euroa. Reuna-alueille ei näitä siis välttämättä tule, mutta sitä voidaan harkita, mikäli nämä pysyvät hyvässä kunnossa ja rahaa on.

Uuden ilmeen ovat saaneet linja-autopysäkkien katokset uimahallin edessä, kaupunginkirkkoa vastapäätä ja linja-autoasemalla.

Uudet katokset kertovat tarinaa kaupunkikuvan muutoksesta.

– Odotimme pysäkkien uudistamisen kanssa, koska halusimme niihin Kokkola 400 -juhlavuoden ilmeen. Ensin oli tarkoitus laittaa niihin logot, mutta markkinointitiimi keksi, että niihin voisi laittaa vanhoja kuvia, kertoo Kujala.

Kuvat ovat valittu paikkasidonnaisesti ja ne kuvaavat kunkin pysäkin alueen historiaa. Esimerkiksi linja-autoasemalla on kuva vuodelta 1919, kun rautatientorilla pelataan jalkapalloa.

Uimahallin edessä olevan katoksen seinässä on kuva vuodelta 1895, jolloin Suntin varrella sijaitsi viinapolttimo.

– Museon väki etsi meille vaihtoehtoja ja me valitsimme niistä kiinnostavimmat, kertoo Kujala.

”Toivottavasti niitä ei töhritä, mutta mahdollisten töhryjen poistaminen pitäisi olla nyt helpompaa.

#