perjantai 14.8.2020 | 08:11
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Santahaasta kansainvälisille kentille – Lina Lehtovaaran tavoitteena on päästä naisten EM-kisojen erotuomaririnkiin

Martina Store
Ke 3.7.2019 klo 16:00

Kokkolalaislähtöisen Lina Lehtovaaran jalkapalloura alkoi noin kymmenvuotiaana, kun hän liittyi GBK:n joukkueeseen.

Kaikki muutkin Långbackan perheen neljästä lapsesta olivat mukana jalkapallotouhuissa, joten harrastuksen valinta oli luonteva. Kun pikkuveli Gustav sittemmin huomasi ilmoituksen jalkapalloerotuomarikurssista, päättivät molemmat sisarukset osallistua.

Ensimmäistä otteluaan Lehtovaara pääsi viheltämään 17-vuotiaana Santahaan sorakentillä.

– Ensimmäiset otteluni olivat juniorimatseja ja siellä oli mukana kokeneempia tuomareita, jotka antoivat palautetta ja kehitysideoita. En muista nauttineeni kovinkaan niistä ensimmäisistä otteluistani, sillä yleisön ja valmentajien pitämä mekkala tuntui aika jännittävältä.

Tuomarinhommat olivat Lehtovaaralle kuitenkin hyvä tapa tienata hieman bensarahaa, mutta ensimmäisten neljän vuoden aikana hänellä ei ollut sen kummempia ajatuksia uran etenemisestä. Vasta Keski-Pohjanmaan piirin erotuomarivastaava Seppo Filppulan kannustavien sanojen ansiosta hän lähti pyrkimään urallaan eteenpäin.

– Seppo sanoi, että nyt tehdään sinusta kunnon tuomari. Vuonna 2002 sain toimia erotuomarina kolmosdivarin otteluissa ja seuraavana vuonna toimin ensimmäistä kertaa avustavana erotuomarina naistenliigassa.

Tänä päivänä Lehtovaara toimii kansainvälisenä erotuomarina, ja vihelsi keväällä muun muassa naisten Mestareiden liigan neljännesvälierissä.

– Sain myös toimia erotuomarina Ruotsin ja Saksan välisessä maaottelussa Tukholman Friends Arenalla. On hieno tunne, kun pärjään tuollaisessa isossakin ottelussa. Parhaimmat muistot jäävät sellaisista otteluista, joissa järjestelyt toimivat, yleisöä on paljon ja tunnelma on korkealla, Lehtovaara toteaa.

Lehtovaaran seuraavana tavoitteena on päästä mukaan erotuomaririnkiin vuoden 2021 naisten EM-kisoihin. Toisena tavoitteena on myös läpäistä testit, joita vaaditaan miesten ykkösdivisioonan ja Veikkausliigan otteluissa.

– Olen jo aikaisemmin viheltänyt alemmissa divareissa miestenkin puolella, mutta nyt tavoitteenani on nousta korkeammalle. Onneksi minun edellä on kulkenut muutama uraauurtava naistuomari, joten tänä päivänä ei naistuomari herätä niin kovaa ihmetystä miestenkään peleissä. Samaa jalkapalloahan se on sukupuolesta riippumatta, hän toteaa.

Hyvän erotuomarin ominaisuuksiksi Lehtovaara laskee hyvän fysiikan, sääntötietämyksen, hyvien viestintätaitojen ja pelinlukutaidon. Hän toteaa, että hyvän tuomarin on tehtävä jatkuvasti töitä taitojensa ylläpitämiseksi.

– Työskentelen nyt kolmatta vuotta oman fysiikkavalmentajani kanssa. Tällä hetkellä tavoitteenamme on kehittää nopeutta, ja siinä olemmekin edistyneet. Juoksin juuri 40 metriä ennätysaikaani 5,91 sekuntia. UEFA seuraa jatkuvasti harjoitteluani, ja saan sieltä kuukausittain palautetta. En voi jäädä lepäämään laakereilleni, jos haluan pysyä listoilla.

Muita ominaisuuksia Lehtovaara kehittää yksinkertaisesti toimimalla erotuomarina. Hän seuraa aktiivisesti myös muiden viheltämiä otteluita ja katsoo videoleikkeitä mielenkiintoisista tilanteista.

– Kokemus tuo varmuutta ja itseluottamusta – ja virheet opettavat. Minulla on onneksi paljon otteluita takataskussa, joten olen hyvin varma itsestäni kentällä.

Kokkolassa Lehtovaara vierailee vähintäänkin jouluna ja kesäisin. Täällä häntä odottavat perhe ja tutut maisemat.

– Vaikka opettajalla on pitkä kesäloma, täyttyvät päivät treenaamisella ja otteluilla. Heinäkuun olen pyrkinyt pitämään melko lailla vapaana, ja silloin pystyn keskittymään koiraani ja mieheeni. Kokkolaankin teemme ainakin jonkun reissun, Lehtovaara kertoo hymyillen.

”En muista nauttineeni kovinkaan niistä ensimmäisistä otteluistani, sillä yleisön ja valmentajien pitämä mekkala tuntui aika jännittävältä.

VAR puhuttaa

Parhaillaan käynnissä olevien naisten MM-kisojen yhdeksi puheenaiheeksi on noussut ensimmäistä kertaa naisten MM-kisoissa käytössä oleva VAR-videotarkistusjärjestelmä. Kansainvälisenä jalkapalloerotuomarina toimiva Lina Lehtovaara näkee systeemissä sekä hyviä että huonoja puolia.

– On hyvä, että isot virheet saadaan eliminoitua, mutta siinä vaiheessa mennään mielestäni liian pitkälle, kun rangaistuspotku uusitaan maalivahdin liikahdettua pari senttiä maaliviivan väärälle puolelle.

Lehtovaara toteaa, että VAR muuttaa tuomarin työtä melkoisesti ja heikentää samalla tuomareiden itseluottamusta.

– Aikaisemmin tuomari on saanut myydä omat ratkaisunsa pelaajille ja valmentajille, mutta nyt tilanne on toinen. Pikkutarkka pilkunviilaaminen poistaa osan jalkapallon hienoudesta, hän toteaa.

Lina Lehtovaara

38 vuotta

Kotoisin Kokkolasta, asuu Paraisilla miehensä ja koiransa kanssa.

Työskentelee kansainvälisenä jalkapalloerotuomarina sekä luokanopettajana pienessä kyläkoulussa.

Tavoitteena on päästä vuoden 2021 naisten EM-kisojen erotuomaririnkiin.

Tavoittelee paikkaa myös miesten ykkösdivisioonassa ja Veikkausliigassa.

#