keskiviikko 15.7.2020 | 20:37
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Jan Lehmuksen kolumni: Kostea ja kuuma Kuuba

Jan Lehmus
Ke 3.7.2019 klo 18:00

Nuori tullivirkailija avaa matkalaukkuni ja syynää ne tarkasti läpi. Jokainen laite ja soitin, joka minulla on tavaroissani kiinnostaa kovasti. kaikki tiedot kirjoitetaan käsin lomakkeisiin, kolmena kappaleena ja kiirettä virkailijoilla ei todellakaan ole. Kun myöhemmin sain tietää, että normaali palkka valtion työlistoilla on noin 20 euroa per kuukausi, en ihmetellyt kiireettömyyttä!

Pari tuntia myöhemmin pakkaan laukut uusiksi ja lupaan, että kaikki elektroniikka on palatessa mukanani. Tästä alkaa matka ”takaisin 90-luvulle”.

Olin oikeassa siinä, että kelit vain kuumenevat. 38 astetta ja kosteus on uskomaton. Riittää kun kävelee rauhassa 50 metriä, niin johan puskee hikeä pintaan.

Autokanta on Kuubassa mielenkiintoinen: joka puolella näkyy 40-60-luvun amerikkalaisia klassikkoja sekä ”teipillä korjattuja” ladoja, jotka saisivat hylätyn arvosanan, joka kategoriassa meidän katsastuskonttoreilla. Tästä huolimatta, kohtuukuntoinen Lada maksaa ostajalle jopa huimat 20 000 euroa!

Kaduilla huomaan heti yhden asian: kenenkään naama ei ole liimautunut älypuhelimeen! Nettiä on harvakseltaan tarjolla ja wifi-alueille pitää ostaa nettilipuke, jolla pääsee tunniksi surffaamaan. Oli varsin piristävää toimia vanhan liiton lailla ja löytää haussa olevat paikat puhumalla sekä sopia tapaamisista kasvotusten ja luottaa siihen, että sovittu pitää.

Vanhan Havannan köyhimmillä alueilla näkee kaunista, mutta haurastunutta espanjalaissiirtomaa-ajan arkkitehtuuria italialaisine marmoriportaineen, jossa varattomat perheet asuvat käytännössä ilman mitään omaisuutta. Alueella asuva 68-vuotias rumpali Réne näyttää minulle tarjoamani oluen äärellä korttia, johon kirjataan kaikki ostokset kanamunista maitopulveriin asti. ”Voin ostaa viisi kananmunaa per viikko”, hän kertoo.

Suurin haave monella paikallisella on matkustaa, mutta se jäänee useimmille haaveeksi. Musiikki on ala, jonka kautta saattaa päästä maan rajojen ulkopuolelle. Ja musiikkia täällä on kaikkialla, en ole missään muualla tavannut näin paljon lahjakkaita muusikkoja.

Eniten tämä reissuni on antanut minulle perspektiiviä elämään. Iltamyöhään, kun mietiskelen kuumassa majapaikassani Vedadossa en voi olla ajattelematta sanontaa ”on lottovoitto syntyä Suomeen” ja alan tajuamaan kuinka totta se onkaan niin monella tapaa.

Reissumiehen matkan kulkua voi seurata Kokkola-lehdestä joka toinen viikko sekä kuvien kautta instagramissa @janthewhaler-tililtä.

#