keskiviikko 15.7.2020 | 22:08
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Nyt on hyvä uida, jos vain tarkenee –  Uimavesien laatu on pysynyt hyvänä

Martina Store
Ke 10.7.2019 klo 13:25

Kokkolan alueen uimarantojen vedenlaatu on tänä kesänä ollut hyvä. Kruunupyyn puolella Hästössä havaittiin viime viikolla jonkin verran sinilevää, mutta muuten rannat ovat uimakelpoisia.

Terveystarkastaja Nina Kontinaho kertoo, että kolea ja tuulinen sää on osasyy siihen, että vedet ovat pysyneet hyvälaatuisina.

– Sinilevä ja bakteerit tykkäävät lämpimästä vedestä, joten tällaiset koleat kelit eivät ole niille suotuisia. Rantojen kävijämäärätkin ovat samasta syystä olleet tänä kesänä vähäisempiä, joten bakteereja ei juurikaan kulkeudu uimavesiin.

Kontinaho kertoo, että seuraavat näytteet otetaan ensi viikolla, ja niiden tuloksia päivitetään Kokkolan kaupungin verkkosivuille.

– Jos bakteeripitoisuudet ylittyvät, laitamme rannalle punaista lappua. Tarkkailemme pitoisuuksia varsinkin enterokokin ja e-kolin osalta. Toki havainnoimme myös sinilevää, öljyjä ja muita saasteita, mutta niiden esiintyminen on hyvin harvinaista. Joskus saatamme suositella, että ei uida, mikäli rannalta löytyy vaikkapa paljon hanhen ulostetta, Kontinaho toteaa.

Kokkolassa on yleisiä terveydensuojeluviranomaisen valvonnassa olevia uimarantoja noin 15 kappaletta.

Vapaa-aika ja liikuntapalveluiden palvelupäällikkö Mikael Ahlstrand Kokkolan kaupungilta kertoo, että Vanhansatamanlahden uimaranta on kaupungin aktiivisin ranta – osittain sen sijainnin ja osittain sen lähistöllä järjestettävien oheistapahtumien vuoksi.

– Leikkari sijaitsee lähellä kaupunkia, vieressä on hampurilaisbaari ja ympärillä järjestetään monenlaisia tapahtumia, joten se on selkeästi aktiivisin ranta. Vanhansatamanlahdessa on lisäksi uimavalvontaa, samoin kuin Lahdenperän uimarannallakin. Rannat ovat tänä kesänä olleet hyvin hiljaisia viime vuoteen nähden, Ahlstrand toteaa.

– Katsoin juuri, että noin 99 prosenttia Suomen uimavesistä on tällä hetkellä uimakelpoisia. Märkäpuku vain päälle, ja polskimaan, hän jatkaa pilke silmäkulmassa.

Vaikka kolea kesä onkin verottanut uimarannoilla polskivien määrää, ei VesiVeijarin kävijämäärissä näy kovinkaan suuria heittoja aikaisempiin vuosiin.

– Syy siihen on, että VesiVeijari on muutenkin suosittu uimapaikka kesäisin. Lämpimällä säällä asiakkaat nauttivat ulkoaltailla, kun taas kylmällä säällä he siirtyvät sisätiloihin. Meillä on nyt kesän aikana ollut noin 500-800 kävijää päivittäin. Sunnuntait ovat rauhallisimpia päiviä, Ahlstrand kertoo.

”Märkäpuku vain päälle, ja polskimaan.

#