keskiviikko 15.7.2020 | 21:24
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Vipinää ja vauhtia luvassa – Keski-Pohjanmaan Koirakilta ry järjestää viikonloppuna perinteiset agilitykisat

Martina Store
To 11.7.2019 klo 07:00

Kolmipäiväiset agilitykisat näkyvät Kokkolan katukuvassa viikonloppuna. Perjantaista sunnuntaihin kestävät kisat keräävät kaupunkiin agilityharrastajia ympäri Suomen, ja tänä vuonna osallistujia tulee jopa Norjasta saakka.

Tapahtuman järjestäjiin kuuluvat Tiina Aspegrén ja Antti Harinen kertovat, että koko viikonlopun aikana järjestetään noin 900 starttia viidessä eri kokoluokassa.

– Osallistujamäärä on ollut aika lailla vakio vuosien varrella. Joskus on ollut jopa yli tuhat starttia, mutta se on jo hieman liikaa, Harinen tuumii.

Kokkolassa nyt 21. kertaa järjestettävällä kilpailulla on Aspegrénin mukaan agilitypiireissä hyvä maine, ja sen takia osallistujat haluavat tulla uudelleenkin.

­– Meillä on kisoissa rento meininki ja mukavaa porukkaa. Olemme hyvin yhteisöllisiä, ja se heijastuu myös ulospäin. Jotkut osallistujat ovat olleet mukana jokaisena vuonna. Tämä ei ole pelkkä agilitykisa, vaan samalla sosiaalinen tapahtuma, jossa tavataan samanhenkisiä ihmisiä.

Aspegrén kertoo, että tapahtuma on iso ponnistus 300 hengen yhdistykselle. Kilpailua hän luonnehtii jopa legendaariseksi, sen vahvojen ja pitkien perinteiden vuoksi.

– Tämän kokoluokan kilpailuja järjestetään Suomessa vuositasolla vain kourallinen, ja nämä vaativat mielettömän määrän talkootyötä ja sitoutunutta talkooväkeä. Sitä meiltä onneksi löytyy, Aspegrén kiittelee.

Kokkolan leirintäalueella järjestettäviin kilpailuihin on katsojille vapaa pääsy, ja Aspegrén toivottaakin kaikki kokkolalaiset tervetulleiksi tutustumaan lajiin. Hän kiteyttää agilityn säännöt niille, joille laji ei entuudestaan ole tuttu:

– Tuomari laatii noin 150-200 metrin mittaisen radan, jonka kaikki 20 estettä tulee suorittaa mahdollisimman vähäisillä virheillä. Se, joka on nopein, voittaa.

Jännitystä lisää se, että rata on kaikille osallistujille uusi, ja siihen saa tutustua viiden minuutin ajan ennen oman kilpailuluokan alkamista. Koira näkee radan vasta oman kilpailusuorituksen alkaessa.

– Agilityssä painottuu hyvin vahvasti koiran ja ohjaajan välinen kommunikaatio. Kilpailua varten harjoitellaan vuosia, jotta koira osaisi lukea ohjaajan eleet ja kehonkielen oikein, Aspegrén toteaa.

Tarkemmat kilpailuaikataulut löytyvät KLAG#21 -nimisestä Facebook-tapahtumasta. Tapahtuma järjestetään Kokkola-Campingin alueella.

”Tämän kokoluokan kilpailuja järjestetään Suomessa vuositasolla vain kourallinen, ja nämä vaativat mielettömän määrän talkootyötä ja sitoutunutta talkooväkeä.

#