keskiviikko 15.7.2020 | 20:16
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Sini-Marja Sangi vinkkaa luontokolumnissaan: Öjan Saaristopolulla voi ihastella kauniita merenlahtia ja aavaa merimaisemaa

Sini-Marja Sangi
Ke 10.7.2019 klo 19:00 | päivitetty to 11:00

Haluaisitko käydä kesän aikana kävelemässä jonkun vähän pidemmän retkeilyreitin? Kokkolan pisin ja kenties yksi upeimmista retkeilyreiteistä löytyy Öjasta.

Yli 21 kilometriä pitkä Öjan saaristopolku kiertää käppyrämäntyjen keskellä kalliomaisemissa, jäkäläkankaiden keskellä, jylhissä kivikoissa ja kiemurtelevilla metsäpoluilla.

Reitiltä voi ihastella kauniita merenlahtia ja aavaa merimaisemaa. Öjan saaristopolku on tuttu Öjan yövaelluksesta, ja syksyllä sinne kirmaavat polkujuoksijat.

Saaristopolku on rengasreitti, joten auton voi jättää kätevästi yhteen paikkaan. Lähtöpaikka reitille löytyy vastapäätä Öjan koulua, Öjatien varrelta. Mikäli yli kahdenkymmenen kilometrin lenkki kuulostaa pitkältä, niin reitin voi tehdä myös 10 kilometrin mittaisena. Samalta lähtöpaikalta voi suunnata myös toiselle reitille, joka on 12 kilometriä pitkä Håkin lenkki.

Saaristopolun varressa on neljä taukopaikkaa, jotka ovat Korvgräven, Vandören, Jääkäritupa ja Kalvholmen. Osassa taukopaikoista on vessat.

Reitille kannattaa ottaa kunnolla evästä ja juotavaa mukaan, ja varata sen kulkemiseen vähintään 6 tuntia taukoineen. Lukuisat pitkokset ja sillat avittavat kulkijaa, mutta varaudu jalkojen nosteluun kivisillä poluilla. Kierroksen jälkeen voi suunnata virkistäytymään Öjan uimarannalle tai kahvilaan.

Haastavassa maastossa kengät ovat tärkeässä roolissa. Mikäli miettii retkeilyvälineiden hankkimista kannattaa ensimmäisenä suunnata kenkäkaupoille. Kenkämallin valinta riippuu siitä, että millaiseen maastoon niitä aikoo viedä ulkoilemaan. Toki myös jalan malli sanelee valintaa.

On makuasia, että valitseeko ns. kalvolliset vai kalvottomat kengät. Vedenpitävällä kalvolla varustetut kengät pitävät jalan pidempään kuivana, mutta kastuessaan kuivuvat hitaasti. Jalkojen hiertymiä voi ehkäistä käyttämällä päällekkäin kahta sukkaa. Alle vähän ohuempi ja päälle paksumpi vaellussukka. Tauoilla kengät kannattaa ottaa pois jotta jalat pääsevät kuivumaan.

Painavan rinkan kanssa polkujen ulkopuolella kuljettaessa kannattaa luottaa perinteiseen, nilkkaa tukevaan vaelluskenkään. Kevyellä kuormalla ja polkuja kuljettaessa saattavat maastolenkkarimalliset ja kevyemmät kengät olla paras valinta. Tärkeintä on kävellä kengillä riittävästi ennen pidemmälle reissulle lähtemistä, jotta ne muotoutuvat kunnolla omaan jalkaan sopiviksi.

Kirjoittaja on kokkolalainen aktiiviretkeilijä, joka nauttii luonnosta niin työssä kuin vapaa-ajalla. Lisää retkivinkkejä luontoloinen.blogspot.fi ja @luontoloinen.

#