perjantai 25.9.2020 | 07:10
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Teltta soi kulttuuriviikolla – Ykspihlajan Kulttuuriviikolla vierailevat muun muassa Olavi Uusivirta ja Maija Vilkkumaa

Maria Store
To 11.7.2019 klo 11:00

Viikonloppuna käynnistyvällä Ykspihlajan Kulttuuriviikolla järjestetään kaikkiaan liki viisikymmentä tapahtumaa. Luvassa on kaikkea laulusuunnistuksesta, siikapäivästä ja ämpäribingosta nuotiotarinointiin, joukkolausuntaan sekä katutaidetempaukseen. Kokkolan Suunnistajat järjestää suuren Ykspihlaja-suunnistuksen.

– Kulttuuriviikolla jotkut asiat muuttuvat, osa pysyy samana. Vuosittaisia ”perustapahtumia” ovat kirppisrace, markkinat ja saunasuunnistus, jotka ovat kaikki suosittuja tapahtumia, kertoo Ykspihlajan Asukasyhdistyksen Tommi Lahtonen.

Avoimet pihat ovat myös perinteikkäitä tapahtumia. Tänä vuonna Avoimet pihat -tapahtumassa pääsee tutustumaan esimerkiksi vasta sataman puolelta Sahakadun varteen siirretyn Rodenin konttorin uuteen elämään.

Ilmaistapahtumia kulttuuriviikolla on tarjolla runsaasti, pääsylippuja myydään lähinnä kesäteatteriin ja konsertteihin.

– Liput ovat käyneet hyvin kaupaksi. Iloisen kyläteatterin vieraileva esitys Rollaattorikapina on myynyt loppuun. Hyvin ovat kiinnostaneet myös Olavi Uusivirran ja Maija Vilkkumaan konsertit. Vilkkumaa oli hyvä kiinnitys, en muista milloin hän olisi viimeksi täällä esiintynyt.

Lahtonen muistuttaa, että lippuja kannattaa kysellä jopa ovelta, sillä peruutuksia saattaa tulla viime tinkaan.

Musiikkia kuullaan Kahvila Sahan tiloissa, mutta myös kulttuuriviikkoa varten pystytetyssä kulttuuriteltta Sydvestissä.

– Teltta on tapahtuman iso uudistus. Päädyimme siihen, sillä se on taloudellisesti järkevämpää kuin lavan rakentaminen.

Lahtonen huomauttaa, että telttaan mahtuu noin 300 ihmistä. Numeroituja paikkoja ei ole, joten suosittuihin konsertteihin kannattaa saapua ajoissa paikalle.

– Terassiltakin voi konsertteja seurata, mutta ei sieltä yhtä hyvin näe. Teltta on hyvä sääsuoja ja tunnelma on siellä intiimi, mikä sopii meidän tapahtumaan, mutta hieman se rajoittaa lipunmyyntiä, toteaa Lahtonen.

Teltassa soi viikon aikana muun muassa Ykspihlajan Kino-Orkesterin, Vellamon, Refreshmentsin, Kari Mäkinen Bandin, Ykspihlajan Työväen Soittokunnan ja Finn-Brassin, Kisälliryhmä Veljien, Yxpila Social Clubin, Sami Heinonen & Mustaruukun, Mokkamastersin, Maija Vilkkumaan ja Olavi Uusivirran konsertit.

– Mielenkiintoinen tapahtuma on Wentus Blues Bandin isännöimä konsertti, jossa soitetaan niitä biisejä, joita kuultiin Woodstockissa 50 vuotta sitten.

Kahvilan puolella nautitaan muun muassa Mary & The Howling Lambsin ja paikallisten räppäreiden musisoinnista.

Sahassa esiintyy myös kahdentoista naisen muodostaman lauluyhtye AkkaPellan ensimmäisessä omassa konsertissaan. AkkaPella on perustettu reipas vuosi sitten ja johtajana toimii Kaisa Toppinen.

On vain nyt -konsertin lähtökohtana ovat olleet laulajille merkitykselliset kappaleet, jotka on sovitettu yhteisöllisesti haluttuun muotoon.

Sahan pihapiirissä vierailee 60-henkinen unkarilainen puhallinorkesteri.

Useat eri toimijat ovat tarjonneet tapahtumia järjestettäväksi kulttuuriviikolla ja ne otetaan mielellään vastaan.

– Olemme halunneet toimia eräänlaisena emäaluksena ja eri tahojen mielenkiintoiset tapahtumat voidaan liittää osaksi kulttuuriviikkoa.

Ykspihlajan Kulttuuriviikkoa vietetään 13.-21. heinäkuuta. Kulttuuriviikolla on aiempina vuosina käynyt keskimäärin 10 000 kävijää.

Lisää tietoa ohjelmasta löytyy Ykspihlajan Asukasyhdistyksen Facebook-sivuilta.

”Teltta on hyvä sääsuoja ja tunnelma on siellä intiimi, mikä sopii meidän tapahtumaan.

#