keskiviikko 11.12.2019 | 16:33
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Viheralueita hoidetaan, vaan ei parturoida – "Niittymäisempään suuntaan ollaan menossa ekologisista syistä"

Martina Store Kokkola-lehti
To 25.7.2019 klo 07:00

Viheralueiden kunnossapito kirvoitti keskustelua sosiaalisessa mediassa viikko pari sitten. Kaupunkilaiset olivat äimistyneitä muun muassa siitä, että liikenteenjakajia ei parturoida samaan tapaan kuin ennen.

Jotkut keskustelijat arvelivat, että kaikki koneet on valjastettu hoitamaan keskuskentän nurmea nyt KPV:n noustua liigaan. Kokkolan kaupungin kaupunginpuutarhuri Sini Sangi kertoo, että näin ei kuitenkaan ole.

– Keskuskentän nurmea hoitaa liikuntapuoli, jolla on oma henkilökuntansa ja omat laitteensa. Puistopuolella taas on omansa.

Pidempää kasvustoa pukkaaville liikenteenjakajille Sangilla on myös selitys: ajat ovat muuttumassa, ja nurmierämaista ollaan siirtymässä monipuolisempaan ja lajistorikkaampaan suuntaan.

– Parturoidussa nurmessa on paljon vähemmän eliöstöä ja lajeja. Niittymäisempään suuntaan ollaan menossa siis ihan ekologisista syistä, hän kertoo.

Kaikki Kokkolan kaupungin alueella olevista viheralueista eivät ole kaupungin hoidossa. Sangi kertoo, että hoidosta vastaa pääsääntöisesti se taho, jonka omistuksissa tie on.

– Tielaitos hoitaa omansa ja me hoidamme omamme. Näin olemme pääsääntöisesti toimineet, ja Tielaitoksen hoitamia alueita on esimerkiksi ohikulkutien varressa.

Sangi kertoo, että kaupunki hoitaa viheralueitaan kolmessa eri hoitoluokassa. A1-hoitoluokan alueita hoidetaan viikoittain: kastellaan, lannoitetaan ja leikataan. Tällaisia alueita löytyy keskustan alueelta Chydeniuksen puistosta, Katariinan puistosta sekä kaupungintalon edustalta.

– A2-alueita taas löytyy ihan ympäri Kokkolaa, painottuen kuitenkin keskustan alueelle. Näissä kohteissa leikataan, kohteesta riippuen, pääsääntöisesti keräävällä leikkurilla. A3-alueisiin kuuluvat liikennevihreät ja ei niin keskeisillä paikoilla olevat nurmialueet. Niitä leikataan yleisesti murskaavilla leikkureilla, joka jättää silpun sinne, Sangi valaisee.

Varsinkin A3-nurmialueet ovat siis niittymäisempiä ihan tarkoituksella. Työntekijöitä on saatu palkattua aikaisempien vuosien tapaan.

Sangi toteaa kuitenkin, että kaupungin hoidettavien viheralueiden määrä kasvaa vuosittain, kun kunnossapidon resurssit pysyvät samana tai säästötoimenpiteistä johtuen voivat myös vähentyä.

– Koneviat ovat aiheuttaneet jonkin verran ongelmia tänä vuonna, ja sen vuoksi jäimme lämpimän ajanjakson aikana hieman jälkeen. Ensi vuonna olisikin toiveena, että saisimme lisähenkilöstöä juhlavuotta ajatellen nimenomaan kunnossapidon puolelle.

Muitakin suunnitelmia Sangi on sorvannut Kokkolan juhlavuoden kunniaksi. Kesäkukkaistutuksia on ainakin tulossa enemmän.

– Syksyllä istutamme myös kukkasipuleita runsain määrin keskustan alueelle. Monenlaisia puistotapahtumia on myös luvassa juhlavuoden kunniaksi.

– Toivomme, että kaupunkilaisetkin innostuisivat koristamaan omia pihojaan juhlavuoden oranssinpunaisella värillä, esimerkiksi istuttamalla sipuleita, kylvämällä vaikkapa yksivuotisia unikkoja tai hankkimalla samanvärisiä kesäkukkia. Olisi hienoa, jos saisimme juhlavuoden värin leviämään myös kaupunkilaisten pihoille, Sangi toteaa.

” Parturoidussa nurmessa on paljon vähemmän eliöstöä ja lajeja. Niittymäisempään suuntaan ollaan menossa siis ihan ekologisista syistä.

#