keskiviikko 11.12.2019 | 16:37
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Kokkolasta kansainvälisille kentille –Olga Ahtinen uskoo Helmareiden mahdollisuuksiin jalkapallon EM-karsinnoissa

Anu Jylhä Kokkola-lehti
Ke 24.7.2019 klo 17:00

Tanskan pääsarjaa pelannut kokkolalainen Olga Ahtinenehti lomailemaan kotipaikkakunnallaan ennen seuraavan kauden alkamista. Tällä kertaa Ahtinen ehti viipyä kotonaan tavallista kauemmin ja aika kului lomailessa Espanjassa, perheen ja ystävien kanssa sekä maajoukkueleirillä Eerikkilässä. Vuonna 2017 Brøndby IF:ään siirtynyt Ahtinen juhli joukkueensa kanssa Tanskan liigan voittoa viime kaudella.

– Itselleni se oli ensimmäinen sarjavoitto ja tosi hieno juttu. Ei ole joukkueelle itsestäänselvyys pysyä niin hyvänä koko kauden ajan, kommentoi Ahtinen voittoa.

Seuraavaksi suuntana on Ruotsin naisten jalkapalloliiga, jossa pelipaikka avautui LB07:n riveistä. Joukkue on tällä hetkellä sarjassa toiseksi viimeinen kahdeksan ottelun jälkeen.

Toinen kausi Tanskassa oli Ahtiselle haastavampi kilpailun jatkuvasti kasvaessa ja tason koventuessa. Rooli seurajoukkueessa ei vastannut juuri sitä, mitä hän olisi toivonut.

– Pelasin enemmän laidalla kuin keskikentällä, jossa olisin halunnut olla. Ulkomailla pelatessa ei kuitenkaan aina pääse sinne omalle mukavuusalueelleen. Siirtyminen Tanskaan oli tosi iso askel minulle ja kasvoin todella paljon niin pelaajana kuin ihmisenäkin.

Tanskassa Ahtinen kertoi viihtyneensä hyvin eläen ammattilaisjalkapalloilijan arkea ja keskittyen täysin jalkapalloon.

– Oli helpottavaa, ettei treenien ja pelien päälle tarvinut edes ajatella opiskelua tai töitä.

Ahtinen on ollut Suomen maajoukkueessa mukana parisen vuotta ja saanut sielä hyvin peliaikaa. Syksyllä alkavat karsinnat Englannissa 2021 pelattaviin EM-kisoihin. Suomen lohkossa ovat Skotlanti, Albania, Portugali sekä Kypros. Kesäkuussa Helmarit pelasivat kaksi harjoitusottelua Islantia vastaan.

– Oli hyvä saada pelit tasokasta Islantia vastaan. Pääsimme keskittymään ja hiomaan asioita, joita karsintoja varten täytyy kehittää. Meillä on mahdollisuudet jatkoon lohkostamme, mutta nappisuorituksen se vaatii, pohtii Ahtinen.

Matkaa kansainväliselle huipputasolle vielä on, mutta Ahtinen uskoo Helmareiden suunnan olevan oikea.

– Teemme koko ajan asioita kovemmin ja paremmin. Haluamme löytää oman peli-identiteetin, josta Suomen tunnistaa.

Selkeitä haaveita ja tavoitteita jalkapallossa Ahtiselta löytyy.

– Haluaisin kokea arvokisat maajoukkueen kanssa – mieluusti useat ja tietenkin päästä pelaamaan huippuseuroissa. Kyllä näen, että minulla on vielä parhaat vuodet jalkapallossa edessä, hän kertoo iloisena.

Ahtinen kertoo haluavansa keskittyä itsensä kehittämiseen ennen huippuseuroihin siirtymistä.

– Sellaiset seurat etsivät aina valmiita pelaajia, minä haluan vielä kehittyä ja etsiä omaa pelityyliäni.

Kasvattajaseuransa GBK:n joukkueiden treeneissä hän on pyrkinyt vierailemaan Suomessa ollessaan. Paikalliset esikuvat ovat lapsille ja nuorille tärkeitä.

– Toki suuremmista kaupungeista polku huipulle voi olla helpompaa, mutta on se täältäkin mahdollista. Sitä haluan viestittää kaikille tyttöpelaajille.

”Oli helpottavaa, ettei treenien ja pelien päälle tarvinut edes ajatella opiskelua tai töitä.

Olga Ahtinen

* Syntynyt 15.8.1997 (21 vuotta)

* Pelipaikka: keskikenttä

* Kasvattajaseura GBK, jossa tehnyt myös liigadebyyttinsä

* Muita joukkueita KF10, Pallokissat, PK-35 Vantaa ja Brøndby IF

* Nykyinen seura: LB07

#